Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Pranzo di ferragosto



Σκηνοθεσία: Gianni Di Gregorio
Παραγωγής: Italy / 2008

Διάρκεια: 75'

Υπάρχουν ορισμένες ταινίες που θα μπορούσαμε κάλλιστα να τις χαρακτηρίσουμε ως δράματα δωματίου. Υπό την έννοια ότι το μέγεθος παραγωγής δεν επιτρέπει τη διαδικασία του ρεπεράζ, και το γύρισμα λαμβάνει θέση σχεδόν αποκλειστικά σ' έναν και μόνο χώρο. Μια τέτοια περίπτωση είναι και των χαμηλών τόνων Pranzo di ferragosto.


Βρισκόμαστε στην καρδιά του Αυγούστου στην ερημωμένη Ιταλία. Ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος-πρωταγωνιστής Gianni Di Gregorio υποδύεται έναν απένταρο μικροαστό που φροντίζει δουλικά την ηλικιωμένη μητέρα του. Οι φευγαλέες συναναστροφές του, αντιλαμβάνοντας τις συναισθηματικές αδυναμίες και εκμεταλλεύοντας τις οικονομικές δυσκολίες του, τον χρηματίζουν και του φορτώνουν και το δικό τους ηλικιωμένο σόι, ώστε να προβούν ανεμπόδιστα στις δεκαπενταυγουστιάτικες διακοπές τους. Το σπίτι του Gianni καταλήγει ως ένας οίκος ευγηρίας! Και ο φιλόξενος και ανθρώπινος De Gregorio, φυλακισμένος σε μια ξένη ζωή, προσφέρει με το αζημίωτο τις καλύτερες των υπηρεσιών στις ηλικιωμένες κυρίες!


Το Pranzo di ferragosto θα μπορούσαμε κάλλιστα να το κοιτάξουμε με το νεορεαλιστικό κριτήριο. Είναι μια ταινία που σχηματίζεται στο σημείο τομής της παρωχημένης παραδοσιακής ζήσης με το αντιουμανιστικό και ταχύρρυθμο σήμερα. Οι ήρωες μένουν χαριτωμένα ανθρώπινοι! Σχηματίζοντας μια γλυκιά επίστρωση μες στη βασανιστική καθημερινότητά τους! Ωστόσο, η δήλωση ανθρωπιάς του σκηνοθέτη παραμένει σε επιδερμικό επίπεδο, εκμεταλλευόμενος τις (πολύ) άμεσες εμπειρίες μας με την τρίτη ηλικία. Όμως τελικά και ουσιαστικά, στρέφει τη δραματουργία σε μια πανάρχαια δήλωση, αυτή της "θεωρίας αναγκών" που εξαγοράζει την ελευθερία μας και κινεί μηχανιστικά τα νήματα της ζωής μας!


Το Pranzo di ferragosto παραμένει λιτό στη φόρμα του. Με τις εντυπώσεις να κλέβει η ζεστή φωτογραφία, που αξιοποιεί λειτουργικότατα τον φυσικό φωτισμό. Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να μιλήσουμε για ερμηνευτικό κρεσέντο των 5 απλών πρωταγωνιστών. Ωστόσο το σύντομο της ζωής της(70 λεπτά), καθιστούν την παρακολούθηση ακούραστη.
Βαθμολογία 6/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: