Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Appaloosa



Σκηνοθεσία: Ed Harris
Παραγωγής: USA / 2008
Διάρκεια: 114'


Χώρις ίχνος αμφισβήτησης ως προς το ύφος, όσο και αν το western μοιάζει πεπαλαιωμένο στις μέρες μας, ο Ed Harris θα αφοσιωθεί στους κινηματογραφικούς κώδικες του είδους και θα δημιουργήσει μια απροσδόκητα φρέσκια ταινία. Θα ζωντανέψει μια ιστορία απ' τα παλιά και θα εντυπωσιάσει με το βάθος των χαρακτήρων. Παράγοντας που υπερισχύει της αναμενόμενης δράσης, η οποία πάντως δεν εκλείπει.



Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη του Μεξικό, την πόλη του τίτλου, λίγο πριν την έλευση του 20ου αιώνα. Οι τρομοκρατημένοι άρχοντες της πόλης προσλαμβάνουν δυο αδιαμφισβήτητης φήμης πιστολέρο(Virgil Cole, Everett Hitch) για να αντιμετωπίσουν το έγκλημα που έχει γιγαντωθεί στα χέρια του Randall Bragg. Μόνο που οι δυο πιστολέρο ζητούν την εξουσιοδότηση να γίνουν οι ίδιοι ο νόμος της πόλης. Κάπου εκεί, ανάμεσα στα ατρόμητα αρσενικά, τοποθετείται ο ερχομός της εύθραυστης χήρας Allison French, η οποία επαναπροσδιορίζει τις ισορροπίες.

Η Appaloosa έχει την ευτυχία να κατοικείται από πολύ μεγάλους ηθοποιούς. Ηθοποιούς που είτε έχουν κερδίσει Oscar (Renée Zellweger, Jeremy Irons) είτε έχουν προταθεί για αυτό (Ed Harris, Viggo Mortensen). Οι οποίοι κάτω απ' την πειθαρχημένη μπαγκέτα του Ed Harris(Pollock) συνεργάζονται αποτελεσματικά και δίνουν βάθος στους χαρακτήρες που υποδύονται.


Ο Ed Harris και ο Viggo Mortensen, στους ρόλους των Virgil Cole και Everett Hitch αντίστοιχα, αυτοαναγορεύονται στην ουσία ως η εξουσία του τόπου. Αν και οι προθέσεις τους είναι αδιαμφισβήτητα άμεμπτες, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κερδίσουν την ολοκληρωτική συμπάθεια του κοινού. Όταν η εξουσία συγκεντρώνεται αποκλειστικά στα χέρια των δύο και όταν ο λόγος και τα όπλα αυτών μπορούν να έχουν δύναμη ζωής ή θανάτου, τότε η δικαιοσύνη γίνεται αναπόφευκτα μια σκιά τρόμου που σε ακολουθεί. Έτσι οι δυο θρυλικοί πιστολέρο είναι ταυτόχρονα τόσο θετικοί όσο και αρνητικοί ήρωες. Ενώ καταφέρνουν μέσω της μεταξύ τους σχέσης να δώσουν μια βαθύτερη βιωματική ερμηνεία στις λέξεις φιλία, εμπιστοσύνη, κατανόηση και σεβασμός. Λέξεις απαλλαγμένες από συναισθηματικούς μελοδραματισμούς, οι οποίες τοποθετούνται σε μια εξ ορισμού αρσενική διαύγεια και ευθύτητα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σταδιακή εκτόπιση του ρόλου των δύο στην οικονομικά αναπτυσσόμενη κοινωνία της Appaloosa. Όπου η παρουσία των σκληρών σερίφηδων μοιάζει περιττή. Σε ατομική βάση ιδιαίτερο ενδιαφέρον χρίζει η θηλυκή παρουσία στη ζωή του Ed Harris. Ο σκληρός και απόμακρος σερίφης, που έχει συνηθίσει να ζει απ' το πιστόλι, δείχνει εντελώς ξένος στην νοικοκυρεμένη οικογενειακή ζωή. Ενώ ο Viggo Mortensen αποδεικνύεται τελικώς ανώτερος δραματουργικά, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του φίλου του, όντας αποδεδειγμένα συναισθηματικός!


Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η ερμηνεία του Jeremy Irons στο ρόλο του Randall Bragg. Ο οποίος είναι κάτι πολύ περισσότερο από τον συμβατικό "κακό" παρόμοιων ταινιών. Ο Randall Bragg, εξίσου άφοβος και φημισμένος με τους διώκτες του, συμβολίζει ολοκληρωμένα την αυθύπαρκτη και παντοτινή επιδίωξη του πλούτου στην ανθρώπινη φύση. Επιδίωξη που τον καθιστά άνομο στην κοινή ηθική. Ωστόσο, όταν επιστρέφει της αρχικής του εξορίας και ανοίγει δικό του μαγαζί τα πράγματα αλλάζουν. Ο ρόλος του μας κλείνει πονηρά το μάτι, καθώς στις απαρχές της καταναλωτικής εποχής, ο ίδιος άνθρωπος καταφέρνει όχι μόνο να κερδίζει την υπόληψη των συμπολιτών, αλλά και να αναρριχάται ως ένα υπόδειγμα επιτυχίας!


Όμως ο ακρογωνιαίος λίθος του δράματος είναι η Allison French της Renée Zellweger. Ο θηλυκός ρόλος. Εκ δια μέτρων αντίθετος με την αφοβία των αρσενικών, όπου η ζωή και ο θάνατος είναι ρευστά. Η ίδια όντας χήρα, απένταρη και πλανόδια έχει εισπράξει την δίνη αυτού του μπρουτάλ κόσμου. Πίσω απ' το χαμογελαστό πρόσωπο, τους ευγενικούς τρόπους και τη φινέτσα κρύβεται ένα αναπόφευκτα ανασφαλή άτομο. Η γυναίκα που γνωρίζει ότι δε μπορεί να υπερασπισθεί αυτόνομα τον εαυτό της μέσα σε αυτό το ανδροκρατούμενο σύμπαν. Οι φόβοι μιας επικείμενης μοναξιάς κουλουριάζονται γύρω απ' το θνητό κορμί της. Και η εξασφάλιση ενός γαλήνιου βίου αποτελεί σκοπό ζωής. Στα πλαίσια αυτά και η γυναίκα είναι καταδικασμένη, όχι από επιλογή, να είναι στεγνή συναισθημάτων και αγάπης. Και εξωθείται να μεταχειρίζεται με διπλωματική πονηριά τις σχέσεις της με τα κυρίαρχα αρσενικά, αναζητώντας τις λαβές στο πάντα αβέβαιο μέλλον της Άγριας Δύσης.

Το Appaloosa λοιπόν είναι ένα γεμάτο western. Καλοσκηνοθετημένο και πάντα ενδιαφέρον στο επίπεδο της πλοκής. Ακόμα και αν δεν περιέχει τις κραυγαλέες ανατροπές. Όμως αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που αναπτύσσει τους ήρωες του!
Βαθμολογία 8/10

8 σχόλια:

Annie_Hall είπε...

Ωραία ταινία κι ενώ την περίμενα βαρετή δεν ήταν καθόλου! Πολύ καλή ανάπτυξη χαρακτήρων. Λάτρεψα τον Jeremy Irons και ήθελα να σπάσω στο ξύλο τη Renée(ο ρόλος έφταιγε βέβαια!).

Εγώ είμαι τρελή ή οι Harris και Mortensen μοιάζουν τρομακτικά; Σαν χαμένα αδέρφια είναι ή είναι ιδέα μου;

kioy είπε...

Η Renee, που δεν μου άρεσε σαν ερμηνεία, ήταν όλα τα λεφτά σαν ρόλος να αγαπήσω την ταινία.. Νομίζω αναδεικνύει την θυληκή ύπαρξη, μέσα σε μια χαοτικά φαλοκρατική Δύση, όπου η γυναικεία επιβίωση δεν εξαρτάται στην ικανότητα του όπλου...

O Harris και ο Mortensen΄, ειδικά εδώ, ήταν πανομοιότυποι... Εμφανισιακά εννοώ! Δυο τρελοί βρέθηκαν μάλλον!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Δεν την έχω δει, αλλά έχει αρκετά θετικά στοιχεία που μπορούν εύκολα να σε οδηγήσουν στις αίθουσες!
Ανάμεσά τους και το cast!

kioy είπε...

Να τη δεις Γιώτα μου, και να μας έρθεις αναλυτικότερη!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή παρουσίαση για μια από τις καλύτερες φετινές ταινίες, τουλάχιστον για αυτό το πρώτο μισό της περιόδου.

kioy είπε...

Χαίρομαι που σ' άρεσε και εσένα η ταινία...

Μπορεί εκ πρώτης άποψης να μοιάζει με ένα πεπαλαιωμένο συντηρητικό western, αλλά σε επίπεδο χαρακτήρων τουλάχιστον είναι κάτι πολύ παραπάνω!

Rynoventoux είπε...

Από τα πιο ενδιαφέροντα westerns που έχω δει τον τελευταίο καιρό, συμφωνώ μαζί σου για τους χαρακτήρες, δυνατοί και πολύ καλά στημένοι, ιδίως του Viggo Mortensen.

kioy είπε...

Νομίζω πως η χαρακτηρολογική του υφή είναι και που το κάνει να ξεχωρίζει!