Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Comme les autres



Σκηνπεσία: Vincent Garenq
Παραγωγής: France / 2008
Διάρκεια: 90'

Ο Vincent Garenq, νεογνό στον κινηματογράφο καθώς έχει εργαστεί αποκλειστικά στην τηλεόραση, θα σκηνοθετήσει φοβισμένα μια ανατρεπτική ιστορία. Με έναν αυστηρό ακαδημαϊκό χαρακτήρα, που δε συνάδει με την όλη θεματική.


Το δράμα ενός ομοφυλόφιλου(Lambert Wilson) στη Γαλλία, που επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει παιδί, πραγματεύεται ετούτη η ταινία. Μόνο που εκτός της νομοθεσίας, έχει να αντιμετωπίσει την άρνηση του συντρόφου του και ενός συνόλου από κακοτοπιών, που υπονοούν πως όλο το σύμπαν τον κατατρέχει. Ο Lambert Wilson θα επιμείνει και θα παλέψει όλες τις εναντίον του δυσχέρειες. Έχοντας πλάι του μια φίλη εξ Αργεντινής, όαση μέσα στην γενικότερη άρνηση, η οποία θα γίνει συνεργός στις επιθυμίες του.


Ο Vincent Garenq, που δείχνει έντρομος στον γενικότερο πουριτανισμό, θα ποιήσει την ταινία του με αδικαιολόγητη εγκράτεια. Οι ήρωες του θα γραφτούν με στέρεο αμυντικογεννή προσανατολισμό. Όντας και οι δυο μέρη ενός καθωσπρέπει και αξιοσέβαστου(;) κοινωνικού συνόλου. Ο πρωταγωνιστής μας είναι ένας χαρισματικός παιδίατρος. Ενώ το έτερον ήμισυ είναι ένας αξιοσέβαστος ιερέας(ταυτόχρονα πραγματοποιείται και μια ύπουλη ειρωνεία). Οι αναμενόμενες προκλητικές σκηνές έχουν σχεδόν εξαλειφθεί πλήρως. Ενώ όταν η οδύσσεια του ζευγαριού πάρει τέλος, και οι δύο θα σταθούν ως υπόδειγμα γονέα. Οι λοιπές αστοχίες κατατρέχουν το σενάριο και στον τρόπο δήλωσης των θηλυκών ηρώων. Και μόνο η αξιοπρόσεκτη ερμηνεία της Pilar López de Ayala μετριάζει τα πράγματα.


Βάση όλων αυτών το "Baby Love" χάνει μια μεγάλη ευκαιρία να εμβαθύνει στο γενικότερο κλίμα του επαναπροσδιορισμού των φύλων. Το περιεχόμενο δηλαδή αυτών, ως απόρροια της θέσης του φύλου στην κοινωνία. Αρνείται επίσης, παραδομένο στον φόβο της απόρριψης, να αναδείξει τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τον εύλογο αντίλογο αυτών. Και αρκείται απολύτως σε μια προπαγάνδα υπέρ της υιοθεσίας των ομοφυλόφιλων, μέσα από μια ιστορία εξιδανικευμένης στρέβλωσης! Παρ' όλα αυτά, αν και κάπως πλαγίως, θα καταφέρει να φυτέψει τον σπόρο προβληματισμού στο θεατή.
Βαθμολογία 4/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: