Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Coffee and Cigarettes



Σκηνοθεσία: Jim Jarmusch
Παραγωγής: USA / Japan / Italy / 2003
Διάρκεια: 95'

Το Coffee and Cigarettes είναι ένα κολάζ 11 ταινιών μικρού μήκους σε ασπρόμαυρο φόντο, αριστοτεχνικά πλανοθετημένων. Σε αυτές τις 11 ιστορίες παρελαύνουν δημοφιλέστατοι ηθοποιοί. Ανάμεσα τους ο Roberto Benigni, ο Iggy Pop, ο Tom Waits, η Cate Blanchett και ο Bill Murray.


Το Coffee and Cigarettes, όσο και αν ακούγεται παράξενο, όσο και αν τα αποτσίγαρα και οι κούπες σχηματίζουν σωρούς στα τραπέζια των ομιλούντων, δεν είναι μια ταινία για τον καφέ και τα τσιγάρα. Είναι μια ταινία για την νευρικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι, καπνίζοντες και μη, fan του καφέ ή όχι, απέναντι σε στιγμές σιωπής, σε μονότονους διαλόγους, σε αμήχανες καταστάσεις. Έτσι ο Jim Jarmuch σκηνοθετεί ανθρώπους που φλυαρολογούν ακατάπαυστα πάνω από ένα τραπέζι, που βρίσκονται στη διαρκή αμηχανία της "εσωτερικής σιωπής" ή του μη ενδιαφέροντος. Και ο καφές και τα τσιγάρα, σε αυτές τις στιγμές, γίνονται τα υλικά στα οποία στρέφεται ο άνθρωπος. Το συμπλήρωμα ή το ναρκωτικό που υποκαθιστά το κενό εντός μας, και αναλαμβάνει να θρυμματίσει την προαναφερθέν αμηχανία. Μια τάση που έχει δημιουργήσει τελικά τη γενιά του καφέ και του τσιγάρου.


Ένας σκηνοθέτης του αναστήματος του Jim Jarmusch, μπορεί να καλύψει αυτή τη θεματολογία σε μια ταινία 15 λεπτών. Ωστόσο το Coffee and Cigarettes διαρκεί 95 λεπτά. Πρόκειται για μια διαρκώς επαναληπτική ταινία. Μα η επανάληψη εδώ δεν προδίδει την απουσία σκηνοθετικής οικονομίας, αλλά αντιθέτως αποτελεί ένα παμπόνηρο τέχνασμα, σύμφωνο με τη φιλοσοφία του film. Ο θεατής καταλαμβάνεται από μια υπέρμετρη αμηχανία και μια νευρικότητα, παρακολουθώντας μια ταινία στην οποία τίποτε δε συμβαίνει. Μια αμηχανία όμοια με αυτή των ηρώων που καταφεύγουν στον καφέ και τα τσιγάρα. Έτσι ο πολυαγαπημένος σκηνοθέτης καταφέρνει να αποδείξει, με τον πιο άμεσο τρόπο, την εσωτερική αδυναμία του μέσου ανθρώπου απέναντι στις λεγόμενες "νεκρές" στιγμές.


Ο Jim Jarmuch δε χάνει την ευκαιρία να "παίξει" και στο φινάλε του film, το οποίο, για όσους δεν το τελειώσουν, θα κλείσει με την πιο βαρετή ιστορία. Δύο ηλικιωμένων ανθρώπων που δεν έχουν την ενέργεια ούτε καν να μιλήσουν. Συνοδεία τους θα αφουγκραστούμε ένα μουσικό κομμάτι όπερας. Της όπερας που έχει απορριφθεί απ' τον συλλογικό κόσμο, που της έχει αποδώσει το στίγμα του βαρετού και του μη ενδιαφέροντος!
Βαθμολογία 7/10

10 σχόλια:

Chris Z. είπε...

Ανήσυχος ο Jarmuch.

Χωρίς να έχει καμία σχέση με την ταινία, το τσιγάρο το έκοψα μαχαίρι μετά απο 9 χρόνια.. Τον καφέ δεν μπορώ με τίποτα.. :)

Την καλησπέρα μου...

Annie_Hall είπε...

Από τις πιο ξεκούραστες και χαλαρωτικές ταινίες. Πραγματικά κυλάει τόσο γλυκά που στο τέλος θέλεις κι άλλο(εκτός αν τη βλέπεις στο σινεμά που θες απεγνωσμένα ένα τσιγάρο και ένα τεράστιο φλυτζάνι καφέ)

kioy είπε...

Ετεροχρονισμένη καλημέρα και απο μένα Chris!

@Annie Hall

Αλήθεια σου φάνηκε χαλαρωτική και ξεκούραστη; Προσωπικά απόλαυσα ΟΛΟΥΣ τους διαλόγους, αν και ένιωθα πως απ' το εικοσάλεπτο εη θεάση μου έχει τερματιστεί! Ωστόσο με παιδιά που μίλησα (όχι ιδιαίτερα σινεφίλ) μου έλεγαν πως είναι από τις πιο βαρετές ταινίες που έχουν δει! (Κάτι που αντιλαμβάνομαι αν αναλογιστώ το μοναδικό κριτήριο των θεατών για πλοκή και πλοκή, και νομίζω πως ο Jarmouch εχτισε την ταινία του με έναν τρόπο που επιχειηματολογεί την κεντρική ιδέα σε πολλά επίπεδα)

Απολαυστικότατα τα σκετσάκια και σαν αυτόνομες ταινίες μικρού μήκους!

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα,
Είναι αυτή η ταινία στην οποία ανήκουν τα παρακάτω λόγια:
"I scream for ice-cream
You scream for ice-cream"
από τον Roberto Benigni??
Το πέτυχα στην TV, καθώς άλλαζα τα κανάλια και αναρωτιέμαι...
Ανώνυμη

kioy είπε...

@Ανώνυμη
Χμ, η μνήμη μου δε με βοηθάει να σου απαντήσω(αν κάποιος άλλος μπορεί ας το κάνει). Δεν ξερω αν σε βοηθάει, η όλη ταινία είναι ένα κολάζ 11 διαφορετικών ιστοριών(διαφορετικοί ηθοποιοί). Οι οποίοι μιλούν ακατάπαυστα(συνήθως αερολογούν) πάνω από τραπέζια που είναι γεμάτα από τσιγάρα και καφέ. Το μοτίβο είναι επαναληπτικό. Τραπέζι-ομιλούντες-καφές και τσιγάρα!

Την καλησπερα μου!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Down by Law.

kioy είπε...

@Πανοσ
Thanks! To Down by Law, το οποίο δεν έχω δει, το film που ζητάς Ανώνυμη.

geokalp είπε...

την έχω χάσει...
ευτυχώς μου το θύμησες!

kioy είπε...

@geokalp
Αρκετά ενδιαφέρον ταινία!
Παρακολουθείται και αποσπασματικά, ως αυτόνομες ταινίες μικρού μήκους.

Την καλησπερα μου!

presuntos είπε...

@Annie Hall σε ένα φεστιβάλ που είχαμε διοργανώσει, όταν την προβάλαμε μοιράζαμε γαλλικούς καφέδες στο διάλειμμα!! :)