Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2009

ΙσοβίτεςΣκηνοθεσία: Thodoros Marangos
Παραγωγής: Greece / 2008
Διάρκεια: 107'


Η νέα ταινία του Θεόδωρου Μαρανγκού, με έκδηλη καυστική διάθεση, έρχεται να προβληματιστεί σχετικά με την έννοια της ελευθερίας στον σύγχρονο κόσμο, και τις ευθύνες όλων μας απέναντι της.


Το πρωταγωνιστικό δίδυμο συνθέτουν οι Βαγγέλης Μουρίκης και Τάκης Σπυριδάκης. Οι οποίοι υποδύονται έναν φορτηγατζή και έναν εκδότη κολλημένης κριτικολάγνας μικροεφημερίδας, αντίστοιχα. Οι ζωές τους ανταμώνουν μοιραία πίσω απ' τα κάγκελα της στενής. Με τον Βαγγέλη Μουρίκη να έχει καταδικαστεί αδίκως σε ισόβια, και να επιζητεί διαρκώς την απόδραση του. Ενώ απ' την άλλη, ο Τάκης Σπυριδάκης φυλακίζεται για μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά επιθυμεί τον ισόβιο εγκλεισμό του, σε μια ακραία μορφή παραίτησης από τη ζωή. Όμως και οι δύο, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις τους, συντελούν σε ένα κοινό αποτέλεσμα. Αγκυλωμένοι είτε στις μικρές ζωές τους, είτε στις ιδεολογίες τους, απαρνούνται την ευκαιρία -και το δικαίωμα- να επιδράσουν στον κόσμο. Τον κόσμο που τελικά γλιστράει μέσα απ' τα χέρια τους και που διογκώνεται ανεξάρτητα από τη θέληση τους. Διότι είμαστε εμείς οι ίδιοι που απαρνούμαστε τη συμμετοχή μας σε αυτόν, αγκιστρωμένοι είτε στη βολή μας είτε στην αυταπάρνηση μας.


Πάνω σε αυτά τα θέματα απασχολούνται οι "Ισοβίτες". Μέσα από χιουμοριστικές καταστάσεις σάτιρας, που εξαπολύονται σε πάσης φύσης ευνουχιστικούς θεσμούς(όπως η εκκλησία, ο στρατός, η επιπόλαια ζωή της νύχτας, η ατομική αρνητικότητα, ο φασισμός κλπ) για την κριτική σκέψη και την ουσιαστική συμμετοχή του ατόμου στα κοινά. Η ταινία διατηρεί την αισθητική της σε μια κωμική διάσταση σε όλο το χρονικό φάσμα της. Με άλλοτε πετυχημένα σκετσάκια, και άλλοτε λιγότερο επιτυχή. Ωστόσο το σενάριο, σε ορισμένα σημεία, δείχνει εξαιρετικά ασθενή. Και αυτή η "αγαρμποσύνη", ίσως εμποδίζει την καθολική μετάδοση των προβληματισμών.


Εν τέλη, πρόκειται για μια χιουμοριστική στιγμή της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφίας. Με ορισμένα cult δάνεια. Και μια εξαιρετική χημεία μεταξύ του πρωταγωνιστικού δίδυμου(Βαγγέλης Μουρίκης-Τάκης Σπυριδάκης). Ωστόσο παρατηρείται μια προχειρότητα στον τρόπο που αναπτύσσεται η θεματική του, η οποία ενδεχομένως να υποτιμάει και το περιεχόμενο.
Βαθμολογία 4/10

2 σχόλια:

Nathalie είπε...

Είχα δει την τελευταία ταινία του Μαραγκού, το "Black Μπεε" (πρέπει να υπάρχει και κριτική στο μπλογκ αν δεν απατώμαι..) η οποία λίγο πολύ με είχε ενθουσιάσει. Και λόγω της αδυναμίας μου στον Βαγγέλη Μουρίκη (και από άποψη ταλέντου αλλά και από άποψη στάσης) με ψήνει πολύ και το συγκεκριμένο. Πολλές ελληνικές ταινίες πάντως, η μια πάνω στην άλλη.

kioy είπε...

Η αλήθεια είναι πως μόνο αποσπασματικά είχα δει ταινίες του Μαραγκού πριν από αυτό. Σύμφωνα με όσους έχω μιλήσει, περιέχει τα χαρακτηριστικά στοιχεία του σκηνοθέτη. Ξεκάθαρη άποψη δεν έχω...

Χαίρομαι που συναντιόμαστε οι Μουρικικοί...:)