Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Lars and the Real Girl


Σκηνοθεσία: Craig Gillespie
Παραγωγής: Usa / 2007
Διάρκεια: 106’

Μέχρι την πόρτα των Oscars έφτασε η συγκεκριμένη αν μη τι άλλο πολυβραβευμένη ταινία. Ο Gillespie κρατώντας χαμηλούς τόνους θα φτιάξει μια συμβολική κομεντί που χρήζει πολυδιάστατών ερμηνειών.

Ο Λαρς(τον οποίο υποδύεται ο χαρισματικός Ryan Gosling) κουβαλώντας ένα προσωπικό οικογενειακό δράμα δείχνει αδύναμος να ενταχθεί στην κοινωνία των «φυσιολογικών». Η οικογένεια του, και συγκεκριμένα ο αδερφός του Gus και η κουνιάδα του Karin(την οποία παίζει η γλυκύτατη Emily Mortimer) προσπαθούν άσκοπα να τον χειραφετήσουν από τους φόβους του. Ο Λαρς θα βρει συμπαράσταση σε μια κούκλα(!) εν ονόματι Bianca, που αφού νοερά την εντάξει στον κόσμο των ζωντανών θα γίνει το άλλο του μισό. Κάτι που θα θέσει σε ανησυχία τόσο την οικογένεια αλλά και την υπόλοιπη συνοικία, και θα πυροδοτήσει το κωμικό στοιχείο της ταινίας. Ωστόσο η μικρή κοινωνία στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία ξεπερνάει το αρχικό σοκ και αποφασίζει συσπειρωμένη να βαδίσει στον «ψεύτικο» κόσμο του Λαρς και να τον ακολουθήσει μέχρις ότου ο ίδιος αποδεχτεί την πραγματικότητα.


Πρόκειται για ένα βαθύτερο συμβολικό δράμα. Ο κόσμος του ψεύτικου μέσα σε αυτόν του αληθινού, και αντίστροφα. Σαν τις προσωπικές αυταπάτες που ο καθένας μας κουβαλάει σε αυτή την συμβιβαστική καθημερινότητα. Μόνο που η «σουρεαλιστική» καθημερινότητα της ταινίας, σε αντίθεση με αυτή του υπαρκτού κόσμου, αποφασίζει αρχικά να ανεχτεί και στη συνέχεια να αποδεχτεί αυτόν τον αλλιώτικο Λαρς. Δίνοντας τον χρόνο και τον χώρο να αναγνωρίσει και να επουλώσει μόνος του τις πληγές του. Σαν σε μια προσπάθεια διδαχής στον σύγχρονο κόσμο να σταματήσει να διαβρώνει και να κατασπαράσσει το διαφορετικό, το με κίβδηλο τρόπο ορισμένο ως μη φυσιολογικό. Άλλωστε ο δρόμος της αλήθειας προϋποθέτει την αναγνώριση του ψεύτικου και είναι προσωπικός…


Η ταινία εκπλήσσει ευχάριστα με το τέχνασμα της εισαγωγής μιας κούκλας στον κόσμο των αληθινών ανθρώπων ενώ ακόμα πιο ευχάριστη είναι η επιλογή της αντιμετώπισης του θέματος με σοβαρότητα. Οι ηθοποιοί είναι προσηλωμένοι στην χαμηλόφωνη αντιμετώπιση μιας τόσο ακραίας κατάστασης και αυτό αποτελεί κυρίαρχο λόγο που το γέλιο αποκτά χρώμα έντονο και αυθόρμητο. Άλλωστε όπως λέει και ο Woody Allen «το χειρότερο πράγμα σε μια κωμωδία είναι να βάλεις τους ηθοποιούς να παίξουν κωμικά». Ωστόσο στη συνέχεια το σεναρίο χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία καθώς διακατέχεται από μια εκτεταμένη επαναληπτική αναπαραγωγή της σχέσης κούκλας-Λαρς, κάτι που κάνει τα 106’ λεπτά να μοιάζουν μακρύτερα. Ενώ ακόμα και τα ελάχιστα επεισόδια που παρεμβάλλονται μέχρι το αναμενόμενα ελπιδοφόρο φινάλε ασθμαίνουν μιας κλισέ μεταχείρισης. Κάτι που είναι εντελώς αποθαρρυντικό ιδίως όταν μιλάμε για «ανεξάρτητο» κινηματογράφο. Αισθητικά η ταινία ακολουθεί τη συνταγή των μουντών χρωμάτων που σε συνδυασμό με την χαμηλόφωνη μουσική υπόκρουσης και τις εξαίρετες ερμηνείες επιτυγχάνει μια βαθύτερη μελαγχολική ατμόσφαιρα.

Νομίζω τελικά πως αν και η προσπάθεια για μια αλληγορική συναισθηματική ταινία είναι εμφανής και μόνο εν μέρη επιτυχής, τελικά το Lars and the Real Girl εμφανίζεται με ξαναφορεμένα ρούχα και κινηματογραφικά ατελής.
Βαθμολογία 5,5/10

1 σχόλιο:

dunno είπε...

συμφωνώ ότι έχασε την μπάλα σε πολλά σημεία, αλλά ο Gosling σώζει πάντα την κατάσταση.δεν της καταλογίζω όμως τίποτα μιας και κρατάει την ιδιοφυή απλότητα που χαρακτηρίζει τα "ανεξάρτητα" σενάρια.

η ερμηνεία της Emily Mortimer ήταν για μένα ακόμα μεγαλύτερο ατού. από τους πιο συγκινητικά ανθρώπινους β' ρόλους που έχω δει