Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Forrest Gump


κηνοθεσία: Robert Zemeckis
Παραγωγής: USA/ 1994
Διάρκεια: 144'


"Η καλύτερη ταινία ενός μετριότατου σκηνοθέτη(;)."

Ο κύριος Zemeckis κυρίως με ταινίες του όπως η αναφερθείσα και το Cast away τυγχάνει της καθολικής εκτίμησης του μη σινεφίλ κινηματογραφικού κοινού. Η ταινία βραβεύτηκε με 6 oscar την χρονιά προβολής της, κάτι που κατά την προσωπική μου κρίση δεν είναι παρά παρανοϊκό και άκρως υποτιμητικό για την ούτως η άλλως αμφίβολη διαδικασία απονομής. Γιατί πέραν του "τεχνολογικού" oscar, το οποίο δικαιούται επάξια, τα υπόλοιπα είναι περισσότερο από επισφαλή. Μα κυριότερα που το Oscar καλύτερης ταινίας στέρησε σε κινηματογραφικούς κολοσσούς, με προχειρότερο στο νου το Pulp Fiction, την δίκαια ανταμοιβή τους!

Ο Forrest είναι ένας νοητικά υπολειπόμενος που με εισιτήριο την αφέλεια κατορθώνει να δίνει το ηχηρό παρών στα πιο σημαντικά κατά γενική ομολογία γεγονότα της Αμερικής του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Παρά τις μεγάλες περιπέτειες του, έχει ως ναύλα την αειθαλή σκέψη του στην εκλεκτή της καρδιάς του. Ένα κορίτσι μπερδεμένο και πληγωμένο που τρέφει συμπονετικά και πλατωνικά συναισθήματα προς τον ανυπεράσπιστο Forrest. Και εμείς, πλάι σε ένα παγκάκι μαζί του, θα ακούσουμε δια στόματος του όλη την ιστορία της ζωής του, παρέα με ένα κουτί σοκολατάκια που ο σκηνοθέτης φιλοδοξεί να στιβάξει μέσα του όλο το νόημα της ζωής.


Εμείς θα δούμε τον ηλίθιο Forrest να αποκτά πτυχίο κολεγίου, να του απονέμεται τιμητικό παράσημο για την συμμετοχή του στον πόλεμο του Βιετνάμ, να εκπροσωπεί την εθνική ομάδα της Αμερικής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πινγκ-πονγκ, να γίνεται εκατομμυριούχος κουρσεύοντας τον χώρο τον επιχειρήσεων και γενικότερα να αποτελεί ένα εθνικό είδωλο στα μεγάλα σύνορα της χώρας. Οι υπόλοιποι θα τον παρακολουθήσουν άλλοτε με ζήλια και άλλοτε με θαυμασμό, σε μια υπέρτατη δήλωση ματαιοδοξίας. Αλλά ό,τι και αν συνέβη δεν ήταν παρά αποτέλεσμα τυχαίων συγκυριών. Αυτός την ολοκλήρωση θα την βιώσει μόνο όταν τα αισθήματα αγάπης του σφραγιστούν με τον αντίστοιχο έγγαμο βίο. Γιατί στα συναισθήματα, σε αυτά τα μικρά κρύβεται η ομορφιά του κόσμου. Αυτή την ομορφιά θα κλείσει ο Zemeckis μέσα σε ένα υπερπλήρη συγκινησιακό πλάνο που κοσμεί την έναρξη και το τέλος της ταινίας, δηλώνοντας την αστάθεια, την ευπάθεια και την ματαιότητα του ανθρώπου πάνω στη γη.


Η αλήθεια είναι πως ο Robert Zemeckis έχει εξοπλιστεί για τις ανάγκες της ταινίας με ένα ιδιαιτέρως καυστικό και ειρωνικό σχόλιο. Ένα σχόλιο απ' το οποίο δεν θα ξεφύγει η οικογένεια ως μάνα ανταγωνισμού, η ανηθικότητα της κοινωνίας-παιδείας, η εθνικιστική κουλτούρα των στρατόκαυλων, η πολιτική, οι ανίσχυροι και μπερδεμένοι νέοι, ο αλληλοφαγωτικός χαρακτήρας των επιχειρήσεων και οι άσκοπες διαδρομές των ανθρώπων πάνω στον πλανήτη. Αυτοί οι παράγοντες, και πολλοί άλλοι, αποτελούν τις κύριες μεταβλητές του συστήματος. Ενός συστήματος που αντιδραστικά εναντιώνεται στα πρόσωπα του κακού αλλά που δε μπορεί να παύσει τις πηγές που το γεννάει! Και όλα αυτά δοσμένα μέσα από το συναισθηματικό οδοιπορικό του Tom Hanks στο ρόλο του πρωταγωνιστή.



Ωστόσο παρά την υπερπλήρη θεματολογία και τη στιβαρότητα του σεναρίου η ταινία χάνει την ευκαιρία να γίνει μια all time classic ταινία. Και ο κύριος λόγος; Ο "μικρός" Robert Zemeckis. Τα τεχνάσματα στα οποία θα βασίσει την ταινία του κάθε άλλο παρά κινηματογραφικά είναι. Το ανυπόφορο μελό voice over, τα άνευρα κάδρα, οι τηλεοπτικές ερμηνείες οι ακατάσχετες δραματουργικές ευκολίες αρκούν για να συρρικνώσουν το ενδιαφέρον του θεατή. Έτσι η κατά τα λοιπά ενδιαφέρον κλιμάκωση της ταινίας, κυρίως σε νοηματικό και θεματικό επίπεδο, θα δεχθεί ένα καίριο πλήγμα. Ωστόσο η πυκνότητα της και η καλή διάθεση σας μπορεί από μόνη της να επιτρέψει την ξενάγηση σας σε ζωτικής σημασίας θέματα!

Για να κλείσω θα κάνω μια έκκληση προς σεναριογράφους και εταιρίες παραγωγής(όσες και όσους νοιάζονται) να σταματήσουν να δίνουν μεγάλα σενάρια σε "λίγους" σκηνοθέτες!
Βαθμολογία 6/10

9 σχόλια:

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Φίλε Kioy διαφωνούμε...
Δεν πάει πολύς καιρός όπου σχολίασα τη συγκεκριμένη ταινία:

http://culture21century.blogspot.com/2008/05/forrest-gump.html

:) Να διαφωνήσω κι εγώ μια φορά μαζί σου...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Νομίζω πως ο Φόρεστ Γκαμπ είναι μια ταινία-σκατό και μάλλον ντροπή για το σινεμά.

Και δεν βρίσκω καθόλου καλό το συγκεκριμένο σενάριο και καθόλου μικρό έναν σκηνοθέτη που έχει γυρίσει ένα αριστούργημα όπως η Επαφή.

Ότι είναι μέτριος, είναι μέτριος σίγουρα.

kioy είπε...

@Γιώτα
Σε είχα διαβάσει και σε επισκέυτηκα και πρόσφάτως. Η διαφορά μας, και μάλον σε μεγάλο βασθμό, είναι πως εγώ βρίσκω το "ηχηρό" μεν συναισθηματικό κομμάτι της ταινίας επιτηδευμένω και αμυδρώς κινηματογραφικό ενώ εσύ σε αυτό βρίσκεις μια σπουδαία δραματουργικά και νοηματικά ανθρώπινη ταινία.

Γιατί να μην διαφωνήσουμε; Συνηθισμένοι, άλλωστε οι διαφωνίες σου είναι πάντα τόσο ευγενικές! :)

@Πανοσ
Καλησπέρα σου φίλτατε, πολύ μου αρέσει το απαξιωτικό σου ύφος.

Αλλά το σενάριο το βρίσκεις αλήθεια τόσο κακόγουστο, εγώ νομίζω πως είχε τη δύναμη να γίνει μια συμπαγή πολιτική αλληγορία... Ο τρόπος του(σκηνοθετικός κυρίως) με χαλάει.

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Αφού είμαι αισθηματίας, τι να κάνω!
:)))

ds είπε...

Συμφωνώ με την κριτική σου. 6,5/10 τοθ έβαλες, εγώ θα έβαζα 4/10. Μέτρια ταινία, αλλά τίποτα παραπάνω.

Συμφωνώ και με τον Πάνο ότι η Επαφή είναι σαφώς καλύτερη ταινία.

kioy είπε...

Καλησπέρα Dynx,
ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Προσωπικά έχω την αίσθηση πως η ταινία δεν είναι κακή, αλλα΄ο τρόπος που την διακωμμωδεί-βεβηλώνει-εισητιριολαγνεί
ο κύριος σκηνοθέτης είναι πολύ υπολειπόμενος!
Για την επαφή με πιάνετε αδιάβαστο!
Αλλά εμπιστεύομαι την γνώμη σας και απλά κάποια στιγμή θα το δω για να την επαληθεύσω!

dunno είπε...

η πιο άσκοπη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, που δυστυχώς καθιέρωσε και έναν από τους πιο "δήθεν" ηθοποιούς της νέας αμερικανικής σχολής.μετά από χρόνια κάθησα και την είδα δεύτερη φορά με την ελπίδα ότι την είχα δει μικρός, κι ίσως δεν κατάλαβα κάποια πράγματα, για να συνειδητοποιήσω ότι αυτά που δεν είχα πιάσει την ανάγουν σε ακόμα χειρότερη απ'ότι φανταζόμουν.

δεν θα την βαθμολογούσα καθόλου

kioy είπε...

Να πω την αλήθεια, όταν έγραφα το (πρόχειρο) κείμενο είχα την εντύπωση πως θα προακλέσω αντίπαλα συναισθήματα. Εννοώ κάποιους που θα ήθελαν να την υπερασπιστούν!
Αντιθέτως βλέπω, και το θεωρώ αισιόδοξο αυτό, ακόμα (πολύ)πιο φανατικούς επικριτές της!

Πάντως ο χαρακτηρισμός πιο ασκοπη ταινία, αν και συμφωνό με το άσκοπη χωρις το συγκριτικό του, μου φαίνεται εξαιρετικά βαρύς!

dunno είπε...

είναι όσο βαρύ όσο αισθάνθηκα κι εγώ μετά από την προβολή της. το γκαγκά έτρεχε κι έτρεχε κι εγώ δεν μπορούσα να πάρω τα πόδια μου από τον καναπέ να τα σούρω μέχρι το κρεββάτι και με τον ύπνο να ξεχάσω ό,τι είδα.

ορίστε σου έβαλα και σύγκριση (αν και δεν το πήγαινες εκεί:)