Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Top 20(2000-2009)

Το κείμενο αυτό αίρει τη φιλοδοξία της πραγμάτωσης ενός συνοπτικού οδηγού για την κινηματογραφική παραγωγή του 2000-2009. Άλλωστε οι ελλείψεις του υποφαινόμενου θα καθιστούσαν αδύνατο ένα τέτοιο εγχείρημα. Για κάτι τέτοιο, έναν οδηγό της κινηματογραφικής δεκαετίας δηλαδή, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο, και να έχετε στραμμένη την προσοχή σας για τις επερχόμενες "ανανεώσεις". Όπου γίνεται μια εκπληκτική αποδόμηση της δεκαετίας μέσα από τις ταινίες της, συνεπικουρούμενες με άψογα φιλοτεχνημένα κείμενα.

Εδώ, η παρούσα αφελής λίστα, αποτελεί στιγμιαίο καθρέφτισμα της δεκαετίας. Χωρίς τυμπανοκρουσίες κατοχής μιας αξιολογικής και αξιοκρατικής κινηματογραφικής κρίσης. Οι επιλογές είναι η απάντηση στην "γαργαλιστική" πρόκληση του seagazing, το οποίο επιζητεί ψήφο επιλογής από bloggers και μη(αν κάποιος μη blogger επιθυμεί να παραθέσει το δικό του top 20, σύμφωνα με τους κανονισμούς του seagazing, χαρά μου αυτός ο χώρος να επιτελέσει μια στέγη)για τις 20 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας που φεύγει.

20.

19.

18.

17.

16.

15.

14.

13.

12.

11.

10.

9.

8.

7.

6.

5.

4.

3.

2.

1.

13 σχόλια:

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλά ρε μαν, τι φωτογραφία ήταν αυτή για το χορεύοντας στο σκοτάδι;;; Νιντέντο!!! Με πέθανες μεσημεριάτικο!

kioy είπε...

Χε χε! και οι γκάφες έχουν μια (μεγάλη) δόση χιούμορ στη ζωή μας.

ναυτίλος είπε...

Μου είναι αδύνατον να θυμηθώ όλες τις καλές ταινίες που είδα τα τελευταία 10 χρόνια. Ωστόσο απ' όσες εξαιρετικές παραθέτεις, ίσως και να είναι για μένα, για σημαντικότερη ταινία της δεκαετίας θα πρότεινα τον "Κρυμμένο" του Χάνεκε και από κοντά τη "Λευκή κορδέλα" του

lt.aldo raine είπε...

εντάξει...για την pic του χορεύοντας στο σκοτάδι...απλά προσκυνάω:P

fountain λοιπόν...ποτε δεν θα καταλάβω τη στο διάολο συμβαίνει με αυτή την ταινία...θάφτηκε από τους περισσοτερους κριτικούς...πάτωσε στο box office...αλλα προσωπικά δεν έχω συναντήσει άνθρωπο που να μην την λάτρεψε.

α και νομίζω ότι πρέπει να τους ενημερώσεις ότι ανάρτησες την λίστα σου...βαριούνται να ψάχνουν::P

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε...

Θα διαφωνήσω πολύ με το 1.
Ο Αρονόφσκι μας έχει δώσει αριστουργήματα, ειδικά το Requiem for a dream είναι από τις καλύτερες ταινίες ever.
To Fountain όχι. Ίσως από τις χειρότερες.

Το συγκλονιστικό Big Fish το ήθελα πιο ψηλά.

Το Mullholland Drive, ok.

Το Dogville όταν το είδα μου άρεσε. Μου αρέσει η πρόκληση για την τέχνη. Αλλά ο LvT έχει ξεφύγει και κάνει πρόκληση για την πρόκληση.

To There will be blood με ενθουσίασε πολύ.

Άλλα δεν έχω δει. Το 2046 και τη Συνεκδοχή θέλω να τα δω. Τα υπόλοιπα όχι!

Ταραντίνο δεν βλέπω στη λίστα. Αλλά, για μένα, είναι εκτός συναγωνισμού, πάντα θεός! :-)

Ανώνυμος είπε...

Χαμογελάω με ικανοποίηση γιατί νόμιζα ότι κανείς άλλος δεν θα έχει αυτό το Νο 1. Ακόμα την ψάχνω τη λίστα μου αλλά στο Νο 1 συμφωνούμε kioy. Κι ας διαφωνεί ο φίλος στο προηγούμενο σχόλιο, το Fountain είναι απλά μαγικό, η ταινία της δεκαετίας

Annie_Hall είπε...

Χαίρομαι να βλέπω Χάνεκε στις λίστες :) Εγώ τον έχω λίγο πιο πάνω!

Το Fountain δεν θα μπορούσε να λείπει(προσωπικά είναι η δεύτερη αγαπημένη μου του Αρονόφσκι-με πρώτη το Π-).

Πολλά κοινά θα έχουμε νομίζω αλλά κι εγώ θα σχολιάσω "Ταραντίνο δεν βλέπω στη λίστα"!!! Δεν πειράζει θα βάλω πολλούς εγώ :)

kioy είπε...

@ναυτίλος
Χμ, δε θα διαφωνήσω καθόλου! Μάλιστα οι ταινίες του Haneke στη δεκαετία που δε μπαίνουν στην 20αδα απλά υπακούουν σ' έναν άτυπο νόμο οικονομίας. Μάλλον αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος των καιρών μας!

@it.aldo.raine
Fountain! Ένας σκηνοθέτης(νομίζω) είχε δηλώσει πως αν μάθαινε πως "σήμερα" είναι η τελευταία μέρα της ζωής του, θα βλεπε το Fountain ξανά και ξανά!

Θα ειδοποιήσω!

@Κωνσταντίνος Ριγελιανός
Με τίποτα καλύτερο το εκβιαστικό και υπερτιμημένο Requiem. (Που το εκτιμώ περισσότερο απ' ότι δείχνει η παραπάνω πρόταση).

Χμ, να δεις 2046 οπωσδήποτε!
Ταραντίνο ε; Μόνο οι Μπάσταρδοι φλέρταραν(πιο χαμηλά) αρκετά με την εικοσάδα μου της δεκαετίας!


@zamuc
Σίγουρα όπως προειπώθηκε, το Fountain είναι μια ταινία που προορίζεται για να μαγέψει τα συναισθήματα. Χωρίς επιτηδεύσεις και εκβιασμούς! Και ως τέτοια είναι καταδικασμένη να εκμαιεύσει διχογνωμίες. Αλλά ποιος μπορεί να αρνηθεί-αντισταθεί στην καλλιτεχνική αρτιότητα-κατασκευή του;

@Annie Hall
Όταν σκεφτόμουν (αμυδρά ομολογώ) Ταραντίνο, λέω δεν πειράζει, θα αναπληρώσει η φίλτατη Annie! Καλά θα του κάνεις του Haneke! Το αξίζει...

Καλό σας βράδυ!

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε...

Υποθέτω το μνημειώδες αριστούργημα Eyes Wide Shut του είναι εκτός διότι είναι του 1999?

Nathalie είπε...

Ωραία λίστα! Μου έκανε εντύπωση που έχεις τόσες πρόσφατες (όχι αρνητική, απλά μου φάνηκες αξιοπρόσεκτο).

kioy είπε...

@Κωνσταντινος Ριγελιανός
Νομικά παγορεύεται!!!

@Nathalie
Χμ, υποπτεύομαι πως η ελλείψεις μου σε ταινίες της αρχής της δεκαετίας συντελούν στην εύστοχη παρατήρηση σου!

zamuc είπε...

Η ατάκα για το Fountain (δεν θυμάμαι ποιος το είπε ας με συγχωρέσει) ήταν η απάντηση στο ερώτημα "Τι θα έκανες αν μπορούσες να ζήσεις για πάντα;" που τίθεται και στην ταινία: "Θα έβλεπα ξανά και ξανά αυτήν την ταινία"

sotiriaplcb είπε...

θα συμφωνήσω απόλυτα με το The Fountain στην πρώτη θέση. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι από αυτήν την ταινία. Στο σύνολο της απλά με εξέπληξε. Η όλη φιλοσοφία της ταινίας. Αγαπημένη.