Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Union Pacific


Σκηνοθεσία: Cecil B. DeMille
Παραγωγής: USA / 1939
Διάρκεια: 135'

Συγκρουόμενα οικονομικά συμφέροντα προκύπτουν από τη συμφωνία ώθησης ενός σιδηροδρομικού σταθμού που θα ενώνει τη Δυτική με την Ανατολική πλευρά της Αμερικής. Δυο στρατιές σχηματίζονται, αντίστοιχες με τα συμφέροντα. Η "νόμιμη", όπου κυρίως ο Jeff Butler αναλαμβάνει να εξασφαλίσει την υγιή ροή των διαδικασιών. Ενώ από την άλλη πλευρά η παρέα του Sid Campeau, με επικεφαλής τον Dick Allen, κολλητό του Jeff Butler απ' το στρατό, σαμποτάρει το όλο εγχείρημα. Ο Jeff με τον Dick εξελίσσονται σε άσπονδους εχθρούς, ενώ ανάμεσα τους βρίσκεται το κορίτσι. Η γοητευτική Mollie Monahan(Barbara Stanwyck). Στο ρόλο της τραγικής ηρωίδας που κινεί τα νήματα.


Το Union Pacific αποτελεί ένα από τα αρχετυπικά Western. Από αυτά που εξασφάλισαν, έχτισαν και έδωσαν τεράστια ώθηση στο είδος. Με μια σφιχτογραμμένη πλοκή. Σκηνές δράσης που αποπνέουν το άρωμα της εποχής. Της κινηματογραφικής και της ιστορικής. Οι σκηνές δένονται μεταξύ τους με ένα μαθηματικής ακρίβειας αναλυτικό μοντάζ. Και ένα γοητευτικό soundtrack ηχεί καθάρια μέσα από το άνοιγμα των τοπίων της Δύσης, μεταφέροντας την ανάλογη ατμόσφαιρα.


Θεματικά το Union Pacific μιλάει για την τυχαιότητα της φιλίας και της εχθρότητας. Κοιτώντας τον άνθρωπο αναπόσπαστα ως μέλος της τάξης-στρατιάς συμφερόντων που ασυνείδητα υπηρετεί στον εκάστοτε χώρο και χρόνο. Υπαινίσσεται την ανάγκη μιας γενικής λιποταξίας και χειραφέτησης του εγώ απ' τα ετεροπροσδιόριστα συμφέροντα. Έτσι που να πέσουν τα στρατεύματα των επιβεβλημένων ιδεών. Και οι άνθρωποι να ενωθούν κάτω από έναν κοινό σκοπό. Στα μείον, μπορούμε να του καταλογίσουμε μια αδικαιολόγητη δαιμονοποίηση στη σκιαγράφηση του πορτραίτου των ινδιάνων. Που, όχι και τόσο αχνά, παρουσιάζεται ως ο κοινός ενάντιος σκοπός.
Βαθμολογία 7/10

Δείτε και αυτή την αναφορά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: