Κυριακή 10 Ιουνίου 2007

Requiem for a Dream



Σκηνοθεσία: Darren Aronofsky
Παραγωγής: USA / 2000
Διάρκεια: 102'

Μετά το Trainspotting συνεχίζω τις addicted reviews με το Requiem for a Dream. Όπως ανέφερα και προηγούμενα θεωρώ πως το Trainspotting ήταν οιωνός για κάτι καλύτερο το οποίο ήρθε με τον Darren Aronofsky να αξιοποιεί πλήρως την δουλειά του Danny Boyle, μιλώντας πλέον σε ένα πιο ψιλιασμένο κοινό, αλλά και απομονόνωντας το θέμα των ναρκωτικών στις αποφασιστικά ορισμένες συχνότητες της ψυχογραφικής αφήγησης εθισμένων ανθρώπων αλλά και ακολουθώντας τους στο δρόμο της πρέζας.

Η ταινία διαδραματίζεται στην Αμερική στην καρδιά ενός poor-street περιβάλλοντος. Μια παρέα 3 ατόμων(Harry,Marion,Tyrone) εθισμένων στα ναρκωτικά, αλλά ταυτόχρονα και φιλόδοξη προσπαθεί να βρει τον τρόπο να κερδίσει την δόση της αλλά και χρήματα μέσα απ' το μικρό-εμπόριο ηρωϊνης. Πρόκειται για παιδιά απομονωμένα απ' τον κόσμο, με χλύαρους δεσμούς με τις οικογένειες τους αλλά ταυτόχρονα φιλόδοξα και ονειροπόλα. Ο Harry(Jared Leto) έχει ερωτική σχέση με την Marion(Jennifer Connelly), σε έναν απομακρυσμένο κόσμο απ' του περιβάλλοντος τους, τελίως ρομαντικό διοχετευμένο με τα ειλικρινή όνειρά τους. Ωστόσο αυτή η σχέση θρέφεται σε μεγάλο βαθμό απ' την ηρωϊνη πράγμα που θα την κάνει ανίσχυρη στο γεγονός της ελειψής δόσης. Ο Tyrone(Marlon Wayans) βιώνοντας μια φτωχή σε υλικά αγαθά και ανέσεις παιδική ηλικία εκφράζει την φιλοδοξία για την διαφυγή απ' αυτή την κατάσταση σε μια προσπάθεια υλικής συγκομοιδής αλλά και κοινωνικής ανέλιξης. Παράλληλα η Sara(Ellen Burstyn) μητέρα του Harry, παρουσιάζεται ως ένα μοναχικό άτομο, φθαρμένο απ' τον πόνο και εσωτερικά μοναχικό με έντονο αίσθημα ανασφάλειας πράγμα που θα την οδηγήσει σε μια υπερβολική αγάπη με την τηλεόραση. Και στον πόθο της να γίνει ένα με αυτή προσπαθεί μια δίαιτα με drug φάρμακα που θα την οδηγήσει σταδιακά αλλά και ραγδαία στην εσωτερική καταστροφή στην πιο έντονη έκφραση της ψυχολογικής ασθένειας. Ένας συμβολισμός της φθοράς των ατόμων μέσα απ' την απομόνωση, τον πόνο, και την έλειψη συνείδησης που οδηγεί τον άνθρωπο στον αφανισμό του πνεύματος του. Τέλος, η ζωή όλων των ηρώων θα τους επιφυλάξει και απ' ένα εφιαλτικό τέλος.

Η κάμερα όμως του Darren Aronofsky είναι αυτή που θα κάνει την διαφορά. Με γρήγορα πλάνα περασμένα από ένα εθιστικό μοντάζ και tricks διαφημιστικού χαρακτήρα που αποτυπώνονται στο υποσεινήδειτο του θεατή δημιουργεί καθ' όλη την διάρκεια την πιο δυνατή ατμόσφαιρα παραθέτωντας μας την πιο ακίνδυνη δόση ναρκωτικών. Το soundtrack(ένα απ' τα καλύτερα στην ιστορία του κινηματογράφου) χτυπάει τα πλήκτρα της ψυχής του θεατή κουρδίζοντας τον και κάνοντας τον μέτοχο σε μια πολύ σκληρή ταινία με δογματικό ύφος απαισιοδοξίας. Τα ηθικά νοήματα κατά των ναρκωτικών παραμερίζονται στα πλαίσια μιας ρεαλιστικής αφήγησης που θα δώσει στον θεατή την ευκαιρία να διαμορφώσει την ταινία μέσα απ' τα συμπεράσματα που γεννιούνται στον δικό του εσωτερικό κόσμο! Επίσης η ταινία αναδυκνείει και ένα κοινωνικό περιβάλλον, τονίζωντας τις αρνητικές συνέπειες των υλικών αγαθών και της εσωτερικής φθοράς(μέσα απ' την ιστορία της Sara) αλλά και τα αποτελέσματα ταραχώδων παιδικών ηλικιών(σε ευρυζωνικά επίπεδα), μέσα από καταστάσεις πόνου, και το αίσθημα της άρνησης της μορφής της κοινωνίας.

Το Requiem για ένα όνειρο είναι μια ταινία που θα αγαπηθεί απ' όλο το κοινό συνθέτωντας την πιο gothic αλλά και ρεαλιστική ταυτόχρονα ατμόσφαιρα που μπορείς να φανταστείς σε ταινία ανάλογου θεματικού περιεχομένου. Το υπέροχο soundtrack δεν αφήνει τα αυτιά να ζηλεύουν τα όσα μαγεύουν την όραση. Ερμηνείες κυρίως των Jennifer Connelly, Ellen Burstyn και Jared Leto είναι άξιες σεμιναρίου. Πρώτος όμως το σεμινάριο πρέπει να δώσει ο Darren Aronofsky με μια τελείως μοντέρνα αλλά ταυτόχρονα άκρως αποτελεσματική σκηνοθεσία. Ένω άξιου λόγου είναι το τεέυταίο δεκάλεπτο που κυριολεκτικά δε σ' αφήνει να αναπνεύσεις ταξιδεύωντας στο φριχτό προορισμό των πρωταγωνιστών με ακαριαίες εναλλαγές πλάνων σε μια κινηματογραφική οντότητα που δεν ξέρω αν μπορείς να ξανά-συναντήσεις!
Βαθμολογία 9,5/10
http://video.google.com/videoplay?docid=-2020092837358120302
Όποιος θέλει όλη την ταινία μπορεί να την βρει εδώ: http://video.google.com/videoplay?docid=-2020092837358120302

2 σχόλια:

zubizabata είπε...

Man μία παρατήρηση αν μου επιτρέπεις: σταμάτα να χρησιμοποιείς τη λέξη gothic.

kioy είπε...

Thanks! Πάντα επιτρέπω :), άλλωστε κάθε παρατήρηση είναι ευπρόσδεκτη, μέσα απ' τα σχόλια των αναγνωστών βελτιόνομαστε!