Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Mostri, I



Σκηνοθεσία: Dino Risi
Παραγωγής: Italy / France / 1963
Διάρκεια: 115'


Ο Dino Risi σε μια ταινία 45 χρόνων χώρεσε όλη την κατήφεια του ανθρώπινου γένους Τοποθετημένη στην Ιταλική κοινωνία, μέσα από 20 αυτόνομα επεισόδια. Είκοσι επεισόδια που αποτελούν τα μέρη μιας μαύρης κωμωδίας ηθών και αξίων.

Μέσα από αυτές τις μικρού μήκους ταινίες λοιπόν γεννιέται μια και μοναδική ερώτηση με παραλλαγές προσώπων. Εγώ είμαι το τέρας; Εσύ είσαι το τέρας; Αυτός είναι το τέρας; Η απάντηση είναι πάντα καταφατική. Και αφορά τα εκατοντάδες υποκείμενα που παρελαύνουν σε αυτές τις είκοσι μικρές ιστορίες της Ιταλικής κοινωνίας. Μια τερατόμορφη κοινωνία, ο κόσμος της ταινίας, που προς δυσαρέσκεια μας αντανακλάται και εφάπτεται κάθε σύγχρονης κοινωνίας ακόμα και σαράντα πέντε έτη μετά. Δείγμα της μηδενικής προόδου των καιρών μας, που η καθημερινοποίηση της διαφθοράς μετατρέπει την έκφραση του κάθε "κακού" ως αναπόσπαστο συστατικό της εποχής μας.


Οι "τραγικοί" αντιήρωες προσφέρουν μια γενναιόδωρη και κωμική ματιά στην μιασματικού τύπου ζωή μας. Έτσι το κοινό έχει την "λύπη" να αναγνωρίσει όλα τα είδη των ανθρώπων της καθημερινότητας του, όπως: τους λυσσαλέους κυνηγούς του χρήματος, τους κηδεμόνες-διαπαιδαγωγούς πλασμάτων που θα διαδεχτούν επάξια τη βδελυρή φύση των προκατόχων τους, ανθρώπους ξεδιάντροπους και υποκριτές στην προσωπική τους ζωή, κήρυκες ηθών και αξιών που αποδεικνύουν περίτρανα την ανακολουθία θεωρίας και πράξης, τα ΜΜΕ ως κουρσευτή συνειδήσεων και παροχέα κάθε ύφους και είδους αποβλάκωσης, εκμεταλλευτές κάθε φύσης. Αυτά λοιπόν είναι μόνο λίγα από τα "λασπωμένα" κείμενα της ταινίας, που αποσκοπούν αποτελεσματικότητα στην προσομοίωση του σύγχρονου κόσμου.

Στα της μορφής η ταινία έχει έκδηλα τα σημάδια του ρεύματος του Ιταλικού νεορεαλισμού πάνω της, ενώ διακριτές είναι και οι επιρροές του βουβού κινηματογράφου. Επίσης στα πλαίσια του ακμάζοντα Ιταλικού κινηματογράφου της περιόδου, ο Dino Risi χρησιμοποιεί αριστουργηματικά το ντεκουπάζ και το μοντάζ στις ιστορίες του, ιδίως εκείνες που αφηγούνται με "ανοιχτές-μεγάλες" σκηνές. Στα αρνητικά της ταινίας, ως μάλλον μοναδικό παράπτωμα θα μπορούσαμε να καταλογίσουμε ένα ύφος διδακτισμού που απορρέει από κάθε ανεξάρτητη ιστορία. Παρ' όλα ταύτα, το I Mostri παραμένει μια ταινία υψηλού ενδιαφέροντος για τον τολμηρό τρόπο που καθρέφτισε τις ύστερες κοινωνίες όλου του κόσμου μέσα σε εκείνη την προγενέστερη της Ιταλίας.
Βαθμολογία 7,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: