Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Mamma Mia!


Σκηνοθεσία: Phyllida Lloyd
Παραγωγής: UK / USA / 2008
Διάρκεια: 108’


Πολυδιαφημισμένη ταινία, που με τα ελληνικού χώρου γυρίσματα καπηλεύεται την προδιάθεση συμπάθειας του συντηρητικού κοινού. Τελικά δεν πρόκειται παρά μιας άχαρης ταινίας που κρύβεται πίσω της χρυσοσκονικής της επικάλυψης της.

Η Phyllida Lloyd θα γυρίσει το διάσημο θεατρικό στο σινεμά με τις σκηνές πειθήνια και απαρέγκλιτα τοποθετημένες στα καρούλια των μουσικών-στίχων των Abba. Κάτι σαν video-clip που κομματιάζουν όποια θεωρητικά συνδεσμολογία μπορούσε να επιτευχθεί, μετατρέποντας έτσι τα δρώμενα σε ένα ανούσιο χαρακτηρολόγημα. Προσωπικά, αν και μη λάτρης των Abba, θα προτιμούσα μια πιο κινηματογραφική βιογραφία του συγκροτήματος που θα ήταν ασφαλέστερα πιο «τίμια» απ’ το συγκεκριμένο μουσικοχορευτικό πανηγύρι.


Στα θετικά της ταινίας η πάντα αξιοπρόσεκτη Meryl Streep, σε αντίθεση με την πενιχρή-τραγική ερμηνεία του Pierce Brosnan. Ενώ το υπόλοιπο cast κυμαίνεται στην μετριότητα, που όμως έχει την υποστήριξη της Phyllida Lloyd που τους συγκαλύπτει με τα μακρινά της πλάνα.

Οι σκηνές γενικότερα είναι μακρινές που παρά τις χαοτικές παραστάσεις των μουσικοχορευτικών αφήνουν συνεχώς την αίσθηση πως τα πάντα είναι στιβαρά σχεδιασμένα. Αποπνέοντας μια ευρύτερα δεξιά φιλοσοφία παρά την υποτιθέμενη μορφή των hippys που προβλεπόταν να στοιχειώσει το πανί!
Βαθμολογία 3/10

5 σχόλια:

Lorelei Am Rhein είπε...

Κι όμως οι hippies δεν μπόρεσαν να στοιχειώσουν το παν, άφησαν όμως μια γερή παρακαταθήκη μουσiκής, φιλοσοφίας, ξεγνοιασιάς και αθωότητας, που όλοι μας θα δίναμε κάτι πολύτιμο για να την έχουμε!

Tην είδα την ταινία και θες λόγω καλοκαιριού, ή λόγω "γυναικείας" ματιάς, μού άρεσε!
Την διασκέδασα, μπορώ να πω κι ίσως γράψω δυο λόγια γιαυτήν!

Φιλιά kioy μου!

kioy είπε...

Δεν μπορώ να μη δηλώσω σε μεγάλο μέρος θαυμαστής της φιλοσοφίας των hippies και να συμφωνήσω αλλά και να υπερθεματίσω όσα λες. Οι Hippies
άφησαν σπουδαία δείγματα πολιτισμού και ένα λαμπρό παράδειγμα για την απάρνηση της πιεστικής μορφής της καθημερινότητας. Όμως στην ταινία νομίζω πως υπήρχε απλά η πλαστή φορεσιά τους. Τίποτα ουσιαστικότερο.

Θα περιμένω με αγωνία την δική σου οπτική, που δεν ξέρω αν είναι "γυναικεία"(άλλοστε δεν μ' αρέσουν οι ομαδοποιήσεις), αλλά πάντα είναι παραπάνω από ενδιαφέρον!

Θερμούς χαιρετισμούς!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Kioy ξέρεις ότι δεν ψοφάω για τέτοιες ταινίες πόσο μάλλον στο σινεμά. Με τα πολλά με έπεισαν και το είδα χθες. Θα συμφωνήσω με τη Lucy και θα πω ότι αν όχι ξετρελάθηκα, πέρασα ευχάριστα. Θα μπορούσε να έχει σαφώς λιγότερη μουσική, αλλά λόγω καλοκαιριού και καλής διάθεσης διασκέδασα αρκετά. Θα συμφωνήσω βέβαια όσον αφορά τον Pierce που ήταν ανεκδιήγητος. Θα επανέλθω αύριο-μεθαύριο με εκτενές κείμενο! :)

kioy είπε...

Καλή μου Γιώτα, κάπου στο βάθος του μυαλού μου, παρά την αλήθεια όσων ισχυρίζεσαι, πίστευα πως θα χτίσεις μια συμπάθεια για την ταινία!

Εμένα το πρόβλημα μου δεν ήταν η μουσική για την μουσική, άλλοστε θεατρικό μιούζικαλ των Abba ήταν. Τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε; Με πείραξε που τα τραγούδια οικιοποιήθηκαν της πλοκής και έγιναν τα καρούλια του όποιου, σχεδόν ανύπαρκτου, σεναρίου. Για αυτό λέω πως θα προτιμούσα μια πιο τίμια βιογραφική ταινία. Η οποία και θα αναδεικνυέ τους Abba ως συγκρότημα, και τα τραγούδια θα ακούγονταν με πιο "θεμιτό" τρόπο!

Όπως και να 'χει περιμένω το κειμενό σου... Ευχές για μια όμορφη νύχτα!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Υπομονή μέχρι αύριο Kioy μου, γιατί όπως θα δεις στο σημερινό μου Post, ήμουνα Allou χθες και δεν πρόλαβα! Σήμερα πάω και DARK Knight οπότε από Δευτέρα θα έχεις και γι' αυτό άποψη! ;)