Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Up in the Air


Σκηνοθεσία: Jason Reitman
Παραγωγής: USA / 2009
Διάρκεια: 109'

"Εγκαταλείποντας τον ουμανισμό βαδίζουμε στον οικονομισμό. Κάποτε, ακόμη και τα πιο σκληρά συστήματα, οι αδίστακτες δικτατορίες, υποστήριζαν ότι όλα τα κάνουν για τον άνθρωπο. Σήμερα, όλες οι δημοκρατίες μιλούν για την οικονομία", έχει πει ο Κώστας Γαβράς.


Ας κάνουμε ένα μάθημα διοίκησης επιχειρήσεων αγαπητοί ακροατές. Όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα στην επιχείρηση ο καλύτερος τρόπος να το αναλύσουμε είναι η μοντελοποιημένη προσομοίωση. Σύμφωνα με αυτή, κατασκευάζουμε ένα σύστημα που προσομοιάζει το υπό μελέτη πρόβλημα, διασπά την πολυπλοκότητά του και εστιάζει στα σημεία που επιθυμούμε να εξετάσουμε. Είναι προφανές ότι και υπό μία οπτική, κάθε ταινία συνιστά ένα μοντελοποιημένο σύστημα προσομοίωσης. Με τον δημιουργό να χτίζει ένα σύστημα που μιμείται κάποιες συγκεκριμένες πτυχές της πραγματικότητας. Καθιστώντας την ανάλυση της πιο εύκολη και πιο προσβάσιμη.

Σ' ένα τέτοιο σύστημα εμείς τοποθετούμε τις εισροές και αυτό παράγει τις ανάλογες κάθε φορά εκροές. Στο μαθηματικοποιημένο όμως κόσμο της επιστήμης, οι εισροές είναι απόλυτες. Το 1 σημαίνει 1, δε μπορεί να σημαίνει 2. Το 2+2 κάνει 4, όχι τίποτε άλλο, κ.ο.κ. Έτσι και ο Reitman, παρ' ότι αναλύει τους ήρωες του, τοποθετεί στο δικό του σύστημα, το Up In The Air, μανιχαϊστικά μονοδιάστατες μεταβλητές. Ένα cool στιλάτο μεγαλοστέλεχος(ιδανικός ο George Clooney) που απεχθάνεται όποιας φύσης δέσμευση, ο απρόσωπος τεχνοκρατισμός των πολυεθνικών, φιλόδοξοι καριερίστες και οι "φτωχοί μέσοι" συμβιβασμένοι άνθρωποι με τις χλιαρές απολαύσεις είναι ορισμένες από τις απόλυτες μεταβλητές του Reitman. Το βλέμμα τώρα μετακινείται στα εξαγόμενα, τις εκροές.


Προτού όμως μιλήσω για τις εκροές, οφείλω να σας ενημερώσω πως η ποιότητα των μοντέλων προσομοίωσης εξαρτάται από τις σχεδιαστικές μας ικανότητες και ελέγχεται από την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την ακρίβεια των εκροών. Αν περάσουμε στο χώρο του κινηματογράφου, τα παραπάνω μεταμορφώνονται σε σενάριο, ρεαλισμό και νατουραλισμό αντίστοιχα. Οι ικανότητες του Jason Reitman(Thank You For Smoking, Juno) στο σενάριο είναι λίγο πολύ γνωστές. Για ρεαλισμό ούτε λόγο. Παρ' όλα αυτά θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις συμπαθητική την ταινία του.


Αλλά ας πάμε στις εκροές. Απ' τη ζυγαριά περνάει ο εσωστρεφής, δυναμικός, αφρώδης, και συναισθηματικά μη δοτικός κόσμος του Clooney, και από την άλλη ο φτωχικός του μέσου ανθρώπου που παραδίνεται τυπικούς συμβιβασμούς και τις χλιαρές απολαύσεις μιας παραδοσιακής ζωής για να κάμψει με "μεταφυσική" αγάπη το τέρας της μοναξιάς. Όχι, προφανώς και δεν αποδοκιμάζω την οδό αγάπης! Προσωπικά φανατικός επικροτητής. Αλλά στη μακέτα του Up in the Air όλα μοιάζουν τόσο μεταφυσικά. Ακόμα και όταν η πλάστιγγα, μετά από κραυγαλέα λαϊκιστικά επεισόδια, γέρνει εξόφθαλμα προς τον μέσο άνθρωπο, ο Reitman δεν καταφέρνει να σε πείσει. Γιατί ο λαϊκιστής Reitman δεν δείχνει μεγαλύτερη ανθρωπιστική ευσπλαχνία προς τον θεατή του, από αυτή που δείχνει ο πέτρινος Clooney όταν απολύει το προσωπικό του. Και οι δύο μας παραμυθιάζουν-νανουρίζουν με λογύδρια προσωπικής επιτυχίας/ευτυχίας!


Το Up in the Air θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ταινία. Καθώς θίγει σημαντικά ζητήματα που άπτονται της επερχόμενης οικονομικής κοινωνίας και της τεχνοκρατικού ιμπεριαλισμού.
Όμως, αυτό το πολυειδωμένο μύνημα ατομοκεντρικού φιλελευθερισμού που κατακλύζει το σινεμά του Reitman, αποτελεί μονάχα ένα εμπορικό τρικάκι. Το είδαμε στο Thank You For Smoking απροκατάληπτα. Το βλέπουμε και εδώ. Όχι, δεν μπορούμε-αρκεί να κάνουμε τις σωστές επιλογές ζώντας σ' έναν κόσμο-έκτρωμα. Αδιαφορώντας για το συλλογικό, παραδομένοι σε μια εγωκεντρική αποθέωση. Γιατί η συνολική εικόνα αυτού του κόσμου, δεν είναι κάποιο επιβεβλημένο δαιμόνιο. Είναι, σε μεγάλο βαθμό, οι επιλογές μας. Οι εγωκεντρικοί Θεοί μας!
Βαθμολογία 3,5/10

14 σχόλια:

βροχοποιός είπε...

Πολύ ωραία η κριτική σου, για μια ταινία η οποία προσπαθεί να κρύψει με μαεστρία όλα εκείνα τα στοιχεία που διαμορφώνουν τον χολιγουντιανό κινηματογράφο, πρεσβεύοντας στο βάθος μια ολότελα συντηρητική νοοτροπία. Πάντως εκτιμάει κανείς τα παρακλάδια του θέματός της(γιατί είναι φοβερά επίκαιρα) και γενικά νομίζω πως βλέπεται ευχάριστα.
Αυτά για την ώρα...

kioy είπε...

Μόλις έρχομαι από την πολύ καίρια κριτική σου!

Νομίζω ότι διαφαίνεται η συμφωνία μας. Μάλιστα εσύ τα αναπτύσσεις πληρέστερα όσα προσπάθησα να πω με πυκνότητα στο τελευταίο σκέλος του κειμένου. Παραθέτω το σύνδεσμό σου για όποιον ενδιαφέρεται...(http://sxedonkalma.wordpress.com/2010/02/08/up-in-the-air/#more-824)

Μια πρόσθεση. Συμφωνώ σε αυτό που λες με τα παρακλάδια, όσο και σ' αυτό με το να κρύψει(το μαεστρία το αφήνω απ' έξω γιατί ο λαϊκισμός του Reitman δεν το επιτρέπει). Όμως το "κρύψει" κάνει στα μάτια μου την ταινία λιγότερο τίμια, και αυτό νομίζω χάνει. Γιατί σκηνοθετικά, δυνητικά και σεναριακά έχει αδιαμφησβήτητες αρετές!

υγ. Περιμένουμε τον ΠΑΝΟ να μας την πέσει!!!

Γιάννης_Βασιλείου είπε...

Μπουουουουου, ντροπή σου Γιώργο Ευθυμίου που κάνεις ανακαίνιση στο μπλογκ σου με τις ταπετσαρίες των άλλων!

Δε θα πατήσεις το πόδι σου στο ΙΝΤΕΑΛ κάποια στιγμή? Θα δεις τι έχει να γίνει...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Σ'έφαγα κάθαρμα! Χαχαχα :)
Επειδή η ώρα είναι βάρβαρη (5μιση; What the fuck?) να περιμένεις αύριο το κατσάδιασμα! :Ρ

Annie_Hall είπε...

Τι τράμπες είναι αυτές που κάνετε ρε; Νόμιζα ότι είχα μπει δυο φορές στο ίδιο blog...

Μάλλον ξέρεις ότι δεν πολυσυμφωνώ, μου άρεσε πολύ η ταινιούλα :) Την περίμενα αλλιώς και μου βγήκε απροσδόκητα ευχάριστη. Επίσης είχα λατρέψει Juno και κυρίως Thank You For Smoking!

Άντε καλοφόρετο το νέο template, είναι πολύ ωραίο!

Johnny Panic είπε...

Πρώτον,σιγά μην την δω!
Δεύτερον,πάρα πολύ ωραία η αλλαγή στο blog!!!!!!!!!!

βροχοποιός είπε...

Επισκέφθηκα πρωί-πρωί το blog σου αγαπητέ kioy και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη αυτή η αλλαγή η οποία είναι όντως πολύ ωραία.
Όσο για το ''Up in the air'', απορώ γιατί αρέσει τόσο πολύ.

kioy είπε...

Καλημέρα παιδιά,
για την αλλαγή δεν υφίσταται.
Γενικά θα αλλάξει μορφή το blog,
αλλά ακριβώς ίδιο template με κάποιο άλλο τόσης κοντινής "θεματολογίας" δε θα' χει! ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Απλά έπεσα σε διακοπή ρεύματος όταν δοκίμαζα πράγματα(νεκρή ώρα 2 και)...

Λίγο υπομονή και κάτι θα ετοιμαστεί!

Simply Burgman είπε...

Καλημέρα...
Πολύ αυστηρή η κριτική,3.5/10?!?!?
Ασσοέ σπουδάζεις,kioy??:P

Annie_Hall είπε...

Πολύ πολύ ωραίο :) Κυριλάτο και γυαλιστερό, πολύ Τζορτζκλουνίστικο :Ρ

Αν μίκραινες και το width στα βιντεάκια από τα τρέιλερ για να μη βγαίνουν απ΄έξω θα ήταν τέλειο!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Με γεια! Πολύ πολύ ωραίο. Φρίκαρα χτες με την ομοιότητα με τα Παράλληλα Βλέμματα, χαχα :)
Καλή συνέχεια λοιπόν... ή μάλλον... καλη καινούρια αρχή!
(Μονάχα άλλαξε τα άσπρα γράμματα στα σχόλια, πρέπει να ανέβασα μυωπία και δεν είχα ποτέ, διάολε.)

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ kioy για την ταινία και μου αρέσουν τα μαθήματα διοίκησης επιχειρήσεων.
Πάω να διαβάσω τι λέει ο βροχοποιός

kioy είπε...

Καλησπέρα παιδία!
Annie Τζορτζκλουνίστικο; Μην το αλλάξω τώρα! :P

Πάνο εχθές δοκίμαζα πως μπορώ να πειράξω διάφορα Templates, για να καταλήξω σ' ένα. Αλλά η ΔΕΗ είχε άλλη άποψη και δεν πρόλαβανα τ' ολοκληρώσω! Έμεινε έτσι το blog για λίγες ώρες με το δικό σας αυτούσιο(που ναι και το καλύτερο freeware)

Fauntleroy ναι Ασοεε! Μη δίνεις βάση στους βαθμούς. Πιο πολύ το κείμενο δες.

Zamuc, διάβασέ τον!

Annie_Hall είπε...

Αχ βρε kioy άλλαξε το ιστιότοποι δεξιά και κάντο ιστότοποι γιατί χειμωνιάτικα ονειρεύομαι ιστιοφόρα και διακοπές!

Όσο το βλέπω όλο και περισσότερο μου αρέσει! Εύγε :)