Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Les yeux sans visage


Σκηνοθεσία: Georges Franju
Παραγωγής: France / Italy / 1960
Διάρκεια: 88'

Μια σημαντική ταινία ετούτο το τόλμημα του Georges Franju που σόκαρε ιδιαίτερα το κοινό και τους κριτικούς της εποχής του. Και παρά τα αισθητά, κατά την ψηλάφηση, κομπιάσματα του σεναρίου, παραμένει μέχρι σήμερα άξια αναζήτησης, κυρίως για την ατμόσφαιρά της. Έστω και αν τα λεχθέντα μένουν ημιτελή.


Η επιστήμη είναι το θέμα της ταινίας. Και συγκεκριμένα ένας επιστήμονας(πατέρας), με τη συνενοχή της μητέρας, προσελκύει όμορφες νεαρές. Που ξαπλώνουν, εν αγνοία τους, στο πειραματικό εργαστήρι του, ως θηράματα έτοιμα να θυσιάσουν το πρόσωπο τους στο βωμό της αντικατάστασης του σακατεμένου προσώπου της κόρης. Το "χαλασμένο" πρόσωπο προέκυψε από ένα οδικό ατύχημα, του οποίου η ενοχή βαραίνει τον πατέρα.


Σε πρώτη ανάγνωση η ταινία αποτελεί ένα κατηγορώ της επιστήμης. Η οποία καθρεφτίζεται ως ένα πεδίο ανθρώπινης αυθαιρεσίας. Αρκεί να αναλογιστούμε την ασύδοτη χρήση που γνωρίζει στο έργο, και όχι μόνο. Επί της ουσίας, μιλάμε για μια οπισθοδρομική επιστήμη. Καθώς επιβάλλεται χαλώντας, και όχι ενδυναμώνοντας, τη Φύση. Ούτως ώστε να επιδιορθωθούν τα οργανικά συνδεόμενα με τη λειτουργία της επιστήμης σφάλματά. Και κάπου εκεί, με τονισμένα γράμματα, ο Georges Franju δε διστάζει να θίξει και το θέμα των μεθόδων και των πρακτικών που ακολουθεί η επιστήμη. Παρουσιάζοντας στεγνά την αλόγιστη συμπεριφορά έναντι των πειραματόζωων.


Το "Les yeux sans visage", δεδομένης της έντονης συμβολικής χροιάς του ανθρώπινου προσώπου, θα μπορούσε να παραστήσει ένα εμβαθές αλληγορικό δοκίμιο πάνω στην ανθρώπινη ταυτότητα. Ωστόσο, η σοκαριστική διαδικασία της μετάγγισης προσώπου, μένει επιμελώς αχρωμάτιστη. Μέχρι το ποιητικό φινάλε. Φινάλε δικαιοσύνης; Τα μπουντρούμια ανοίγουν. Διάφανος νυχτερινός αέρας εισβάλλει. Και η λευκή μάσκα σαρκώνεται ως σύμβολο αθωότητας και αγνότητας. Ορίζοντας ταυτόσημα την ανάγκη καθολικής αναγέννησης/αναμόρφωσης της ανθρώπινης Φύσης. Με έμβολο την ευαισθησία για το περιβάλλον και τον πλησίον.
Βαθμολογία 7/10

9 σχόλια:

Chris Z. είπε...

Πολυαγαπημένη ταινία φίλε.. Οφείλω να ομολογήσω βέβαια, μέσα στο pc μου είσαι.. :)

Simply Burgman είπε...

Έχω δει το εξαιρετικό To Πρόσωπο ενός Άλλου του Τεσιγκαχάρα,το οποίο συγκρίνεται για προφανείς λόγους με τούτο εδώ.Θέλω να το δω κι αυτό,φαίνεται πολύ καλό!

kioy είπε...

@Chris Z.
:)
Περιοριστική η έννοια του pc μου, pc σου... Ασύρματα συγκοινωνούσες οι ταινίες στο κολαστήριο της σινεφιλίας!

@Fauntleroy
Χμ, δεν ξέρω αν συγκρίνονται. Το πρόσωπο ενός άλλου είναι ένα αριστουργηματικό φιλοσοφικό δοκίμιο. Αυτό απλώνει τις ρίζες του και στο gore film. Νομίζω πως ήταν σημαντική ετούτη η ταινία στη γεννιά της για την αφήγησή της, αλλά δε μπορώ να τη συγκρίνω με το διαμάντι του Teshigahara. Γενικά πάντως, πως 2 ταινίες είναι μεταξύ του συγκρίσιμες;

King Ink είπε...

Χωρίς να έχω δει το Πρόσωπο ενός Άλλου του Τεσιγκαχάρα ώστε να συνεισφέρω στην συζήτηση που έχει ανοίξει, νομίζω ότι θα πρέπει να σταθούμε περισσότερο στην εκπληκτική σκηνοθεσία του Franju η οποία σε συνδυασμό με την άψογη φωτογραφία της ταινίας την καθιστούν στα μάτια μου πραγματικό αριστούργημα. Την θεωρώ καλλιτεχνικά αντάξια με τα κλασικά αριστουργήματα του γαλλικού κινηματογράφου της εποχής, βλ. Cocteau, ενώ το gore στοιχείο μπαίνει για να σπάσει αυτή την ονειρική ατμόσφαιρα που σου δημιουργεί η ταινία. Με δυο λόγια...από τα καλύτερα horror films όλων των εποχών για μένα. Κρίμα που δεν σε ενθουσίασε kioy

Chris Z. είπε...

Δεν θα έλεγα περιοριστική την έννοια του pc, αναφερόμαι σε ένα μισοτελειωμένο (ή καλύτερα να πω μισοξεκινημένο) κείμενάκι που έχω αρκετό καιρό και όχι στην ίδια την ταινία.
Και κάπου εδώ συμφώνησα με τον kingΙnk, από τα καλύτερα horror films όλων των εποχών (και) για μένα αγαπητέ..

kioy είπε...

@King Ink
Ασφαλώς και με ενθουσίασε...

Συμφωνώ στην πλειονότητα όσων αναφέρεις... Ίσως να περίμενα μια πιο δοκιμιακή ανάλυση στο σενάριο, όπου νομίζω υπάρχουν ορισμένες ευκολίες(π.χ. αστυνομική έρευνα, ο ρόλος του αρραβωνιαστικού). Πάνε την αφήγηση μπροστά όμως! Και όντως πρόκειται για πολύ σημαντική ταινία!

@Chris Ζ.
Α, όχι δεν λέω περιοριστική την έννοια του pc, αλλά της κτήσης αυτού... Αφού τα κείμενα μας, μας ανήκουν όσο και στους αναγνώστες μας φίλε! :) Κατά τ' άλλα, προς επαλήθευση, σημειώνω και εγώ την πορεία που κάπου σε είδα να λες για το Existenz!

Για την σημαντική ταινία τοποθετήθηκα...:)
Καλό βράδυ!

Chris Z. είπε...

Χαχα, με τσάκωσες αγαπητέ. Στην πορεία βέβαια και όσο προχωράω διαπιστώνω ότι είναι λίγο πιο δύσκολο το κείμενο για αυτή την ταινία από αυτό που αρχικά είχα στο μυαλό μου. Οπότε ξεκινάς και εσύ και τα βάζουμε μαζί, ας πούμε, σε 15-20 μέρες? ; )

kioy είπε...

15-20 μέρες για ένα κείμενο ρε;
Μετά πως θα διαβάζεται το δικό μου των 2 ωρών; :)
Ok, 13 Μαρτίου το βάζω εγώ ok;

Καλημέρα!!!

Chris Z. είπε...

Οκ, 13/3 βάζουμε eXistenZ. Καλά μη φανταστείς, δεν θα το γράφω μέχρι τότε, απλά είναι και άλλα στο ενδιάμεσο και ζορίζομαι.. Αλλά μέχρι τότε θα το έχω.. Διαφορετικά θα σε ενημερώσω...

Καλημέρα