Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Tonari no Totoro


Σκηνοθεσία: Hayao Miyazaki
Παραγωγής: Japan / 1988
Διάρκεια: 86'


Άλλο ένα απολαυστικό animation ετούτο! Τα Γιαπωνέζικα animations έχουν καταφέρει να διεισδύσουν για τα καλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό ίσως να μην το χρωστούν στην αισθητική αρτιότητα τους, αλλά στο σύνολο της διαφορετικής κουλτούρας που προάγεται μέσα από αυτά. Ο Miyazaki θα λέγαμε πως είναι ένας από τους κυριότερους υπαίτιους για την εξάπλωση της Γιαπωνέζικης anime κουλτούρας σε όλο τον κόσμο.


Στο Tonari no Totoro θα παρακολουθήσουμε δυο μικρές αδελφές, τη Mei και την Satsuki. Οι οποίες, παρά την εξωτερική επίστρωση, είναι συντετριμέννες στον απόηχο της ασθένειας της μητέρας τους. Η τελευταία βρίσκεται για μακρύ διάστημα στο νοσοκομείο. Στο ενδιάμεσο, οι δυο νεαρές πρωταγωνίστριες θα "ανακαλύψουν" μια εναλλακτική πραγματικότητα. Όπου ηγείται ο Totoro, ένα υπέρογκο πνεύμα του δάσους, το οποίο κατοικεί εντός ενός τεράστιου δέντρου έξω απ' το σπίτι τους. Όλοι μαζί θα πλάσουν μια συναρπαστική καθημερινότητα, η οποία ωστόσο είναι πάντοτε διαποτισμένη από την αγωνία, τη μελαγχολία και τη νοσταλγία των παιδιών για την μητέρα τους.


Τα 90 λεπτά που διαρκεί η ταινία θα περιπλανηθούμε σε ένα ευχάριστο σύμπαν παιδικότητας. Με ορισμένες στιγμές ακράδαντης κωμικότητας. Μα αυτό που μένει, είναι η περιπλάνηση. Η περιπλάνηση των παιδιών μέσα στον κόσμο των μεγάλων. Και αυτή η απτή παιδικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τον κόσμο. Επί της ουσίας εισβάλουμε στον ψυχισμό τους, και είμαστε μάρτυρες ενός άλλου κόσμου. Ενός κόσμου με πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από εκείνον τον ανιαρό των μεγάλων. Με ίχνη που λαμπυρίζουν μπρος στα μάτια μας. Ανασύροντας απ' τη μνήμη τα αυθεντικά πατήματα των μικράτων μας, και πως αυτά αλλοιώθηκαν και διαβρώθηκαν στον κοινό συμβατικό κόσμο.
Βαθμολογία 7/10

4 σχόλια:

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ένα πραγματικό αριστούργημα. Το αδικείς...

kioy είπε...

Γκρρρρ...!!!

Και εμένα μου άρεσε πολύ η ταινία, πέραν του υποκειμενικού μου γούστου όμως, ένιωσα πως κυμαίνεται εκεί!

Γράψε δυο λόγια αν ευκαιρείς, έχει πάντα ενδιαφέρον η άποψη σου!

Καληνύχτα man!

Γιάννης_Βασιλείου είπε...

Ρε άσε τα ψέμματα... αφού όλοι ξέρουμε ότι δε σου αρέσουν τα μικυμάους...

kioy είπε...

Ρε άντε πάγαινε....!

Αφού ξέρεις πως δεν κατηγοριοποιώ τις ταινίες. Τα είδη αυτά καθ' αυτά δεν είναι παρά απλά ταμπέλες. Τώρα το να 'χει κανείς προκαταλήψεις(θετικές ή αρνητικές), μόνο τον εαυτό του εγκλωβίζει και την εκάστοτε ταινία αδικεί! Τίποτα παραπάνω.