Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Secret Window



Σκηνοθεσία : David Koepp
Παραγωγής : USA / 2004
Διάρκεια : 96'

Ο David Koepp με ελειπή ένσημα στην σκηνοθεσία και περισσότερο γνωστός για τις συγγραφικές του ικανότητες φιλτράρει το μυθιστόρημα του Stephen King με αυτοσκοπό να περάσει μια ταινία μυστηρίου και τρόμου στο πανί!

Πρόκειται καθαρά για μια ταινία γεγονότων, τα οποία θα κουρδιστούν στοχεύοντας την ολική ανατροπή σ' ένα εφυές φινάλε. Ο Mort Rainey,(Johnny Depp) συγγραφέας στο επάγγελμα και χωρισμένος απ' την γυναίκα του Amy Rainey(Maria Bello) ως το αποτέλεσμα της παράνομής σχέσης της τελευταίας με τον
Ted Milner(Timothy Hutton), ζει κάτω από συνθήκες ψυχολογικής πίεσης σε έκρυθμες καταστάσεις. Αντιμετωπίζει απειλές για την ζωή του από έναν φερόμενο συγγραφέα(John Turturro),στο πλαίσιο της πιστοποίησης της πατρότητας του συγγράματος τους "Secret Window", και βρίσκεται μπροστά από ένα πλήθος εκφοβιστικών γεγονότων καθώς και αντιμέτωπος με την Amy Rainey και τον Ted Milner που απαιτούν το διαζύγιο τους. Τελικά το τέλος θα είναι μια ολική ανατροπή της διαφαινόμενης κατάστασης, με τον David Koepp να εναρμονίζει όλα τα γεγονότα σε ένα τελικό δεκάλεπτο που αποσβένει το παραστατικό του John Turturro και ανοίγει νέο λογαριασμό στην ίδια τη βούληση του συγγραφέα Mort Rainey χρήζωντας την θέληση του ατόμου ως κινητήρια δύναμη των πάντων!

Ο σκονοθέτης φτιάχνει ένα film γεγονότων με ενδιαφέρον και μυστηριώδη πλοκή σε μια διαρκώς αινιγματική ατμόσφαιρα. Ωστόσο η έλειψη ικανοτήτων τον καθιστά αδύναμο να ακροβατήσει και σε μια ατμόσφαιρα θρίλερ και ας έχει τόσες πολλές θεωρητικά σκηνές τρόμου(δολοφονίες, εμπρησμούς, κτλ). Με την κάμερα διαρκώς αποθανατίζει σκηνές χωρίς ωστόσο να έχει την δύναμη της σύνθεσης και ανάλυσης τους, και για το τέλος μας χαρίζει μια σεναριακή ανατροπή, με ένα αναμφισβήτητα ιδιοφυές σχέδιο. Ο θεατής θα λύσει όλο το μυστήριο έχοντας ασκήσει συστηματικά το μυαλό του, ωστόσο στερείται της τρίτης διάστασης, αυτής που θα μαγέψει και θα ξεμακρύνει λίγο το κοινό. Εννοώ πως ενώ θα μας χρεώσει τον Mort Rainey ως αυτουργό όλων των συμβάντων με σκοπό την επιθυμία του για ένα διαφορετικό τέλος στα δρώμενα της ζωής του, αναφέροντας την συνείδηση του, την βαθύτερη ιδιοσυγκρασία του, τα βιώματα του, τις αναμνήσεις του, δε θα καταπιάστει καθόλου εν τέλει με μια ουσιώδης εσωτερική ανάλυση του ήρωα, κάτι που για μένα ρίχνει την ταινία αυστηρά και μόνο στη φαινομενικότητα των πεπραγμένων παρά στην ερμηνεία των πραγμάτων. Για φανταστείτε, λέω εγώ τώρα, αυτή την ανάλυση στα χέρια του ψυχολόγου με master πλέον David Lynch!!!

Παρ' όλα αυτά η ταινία είναι ιδιαίτερα καταναλώσιμη χάρις και την πρωταγωνιστική της τριπλέτα και ιδιαίτερα με τον Johny Depp να δείχνει πως έχει πάρα μα πάρα πολλούς ερμηνευτικούς λαγούς στο παλμαρέ του... Χωρίς υψηλές λοιπόν απαιτήσεις, σε μια ταινία με τελικά μοναδικό σκοπό ύπαρξης την τελική ανατροπή, καθίστε στον καναπέ σας και αφεθείτε στο μυστηριώδης αυτό story.
Βαθμολογία 6,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: