Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007

Alice in Wonderland



Σκηνοθεσία: Clyde Geronimi-Wilfred Jackson
Παραγωγής: USA / 1951
Διάρκεια: 75'

Ένα animation film που μας ήρθε με την έλευση της δευτερής πενηνταετίας του 20ου αιώνα! Αν και το περιβάλλον αυτών των ταινιών έχει γνωρίσει ραγδαία εξέλιξη και χαρακτηρίζεται από έντονο δυναμισμό οι κύριοι Clyde Geronimi-Wilfred Jackson κάναν το θαύμα τους, και έτσι το πνόημα τους βρίσκεται στην ελίτ του είδους μέχρι σήμερα!

Θεματολογικά με την απλότητα του, την λιτότητα του, την αθωότητα του και την τιμιότητα του σε κερδίζει! Και σε κερδίζει γιατί σου φέρνει το άρωμα της νοσταλγίας χωρίς να σε απομακρύνει σε τελίως άγνωστα λημέρια! Το story μάλλον λίγο πολύ είναι γνωστό σε όλους, και για αυτό δεν θα αναφερθώ σε αυτό. Η ταινία βασίζεται σε μια ατέρμονη πηγή φαντασίας, ξεμακραίνωντας πολύ απ' τον εικονικό υπαρκτό κόσμο και οδηγώντας σε αυτόν του παραμυθιού! Κάθε στιγμή είναι άκρως απρόβλεπτη, ενώ όλα αυτά τα τρικ φαντασίας κερδίζουν την αφιλόκερδη παρακολούθηση και τον θαυμασμό! Τα cartoons παρά τα δεδομένα χρονικά πλαίσια παραμένουν ανταγωνιστικά και καλαίσθητα... Ενώ αν και στηρίζεται σε ένα αρκετά μονότονο ταξίδι στην τρέλα, στο όνειρο, και το απίθανο, ο θεατής καταφέρνει να βγει αλλόβητος από κουραστικές καταστάσεις χάρις της δημιουργικότητας του αλλά και της μικρής χρονικής έκτασής της!

Στα αρνητικά τώρα. Υπάρχει μια πολύ παιδική εστίαση που αποτρέπει το μεγαλύτερο πνευματικά κοινό να παρακολουθήσει με την ανάλογη προσοχή, εστίαση που έχει μείνει στατική στον χρόνο με τα διδάγματα και τα νοήματα να είναι συγκεριμένα και απαίδευτα. Και τέλος ενώ έχει αρκετά στοιχεία μιούζικαλ λείπουν αυτές οι τρυφερές μελωδίες που θα σε ταξιδέψουν!

Σκεπτόμενος πόσο δύσκολο είναι μερικές φορές να δεις ταινίες μιας άλλης εποχής(λόγω επιφανιακής κάλυψης που καθιστά την έλειψη διαχρονικότητας βέβαια)αναρρωτιόμουν πόσο δυσκολότερο θα ήταν να δεις animation άλλης εποχής. Παρ' όλα αυτά η ταινία νομίζω πως δεν εμποδίζει να την κατατάξει αρκετά ψηλότερα από σημερινές ταινίες κινουμένων σχεδίων! Βαθμολογία 6,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: