Τρίτη 3 Ιουλίου 2007

Môme, La




Σκηνοθεσία: Olivier Dahan
Παραγωγής: France / England/ Czech Republic / 2007
Διάρκεια: 140'

Μετά τους τραγικούς Άγγελους της αποκάλυψης(les riveres purpues 2) ο Oliver Dahan κάνει μια αξιοπρόσεκτη δουλεία που αποκαταστά κάπως τη φήμη του! Συγκινητική ταινία, έντονη τραγικότητα με το δραματικό στοιχείο στα καλύτερα του, να υπογράφει το εν λόγω δημιούργημα!

Η ταινία είναι κάτι σαν βιογραφία της θρυλικής Γαλλίδας αηδού Edith Piaf(την οποία υποδύεται η Marion Cotillard σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας). Και λέω κάτι σαν βογραφία γιατί δεν έχει καθόλου ντοκιμαντερίστικο ύφος, μένει μακρυά απ' τα άψυχα γεγονότα και εισβάλλει στο μεγαλείο των στιγμών μέσα από έναν πιο αφαιρετικό και δημιουργικό τρόπο...Αποξενώνει τον χρόνο και τα άψυχα περιστατικά και ζωντανεύει την εσωτερικότητα, την προσωπικότητα μέσα από στιγμές που απορέουν απ' την ελεύθερη εκδήλωση της ψυχής της Edith Piaf. Εδώ εισβάλει με λεπτό τρόπο και η μυθοπλασία, χωρίς ωστόσο να αποσβένει τα βαθύτερα νοήματα. Κατα τη γνώμη μου αντιθέτως τα φέρνει στην πρώτη σειρά εξυμνώντας εν τέλη την ζωή και τον έρωτα...

Ο Oliver Dahan σε αφήνει ελεύθερο σαν πανί στον άνεμο της χαράς της ζωής, της ελπίδας, παρά την γεμάτη τραγικότητα καθημερινότητα μακρυά απ' τα βάσανα που ο καθένας κουβαλάει καθως και από οτιδήποτε απορρέει απ' την ψυχρή λογική, τον προγραμματισμό και το δεδομένο. Ένας ύμνος λοιπόν στην ελευθερία και στο απρόβλεπτο της ζωής, των συναισθημάτων, των στιγμών και μάλιστα τραγουδισμένος απ' τα χείλη της διάσημης αηδού και ερμηνευμένος απ' την χαρισματική Marion Cotillard . Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα μυθοπλαστικά μερεμέτια δημιουργούν μια συγκινιτική πρώτη ώρα! Ωστόσο ο Oliver Dahan στο δεύτερο κομμάτι της προσπαθεί να εξυμνήσει και τον έρωτα μέσα απ' την ζωή της Γαλλίδας star, χρήζωντας τον ως κάτι μοναδικό και διαφοροποιημένο! Αυτή η διαφοροποίηση όμως προκύπτει και στην ταινία καθώς ο έρωτας δεν ενσαρκώνεται σε καμιά περίπτωση στην ροή της ταινίας ώντας εμφανώς αποκομένος εννιολογικά απ' το υπόλοιπο project. Kάνωντας έτσι την παρακολούθηση κάπως δύσκαμπτη χωρίς ωστόσο να γίνεται αποκρουστική. Νομίζω πως η έλλειψη αυτού του συνδετικού κρίκου θα στερήσει στην ταινία τους διθύραμβους της απόλυτης επιτυχίας! Κατα τ' άλλα παρακολουθείται μια γρήγορη και συμβατή σκηνοθεσία, ενώ η γεμάτη στιγμές και πολυτάραχη ανασκόπηση αυτής της βιογραφίας διοχετεύει συνεχώς τον συναισθηματικό κόσμο του θεατή και γεμίζει τα πλάνα! Οι στιγμές με αδόμητο χρόνο προελαύνουν μπροστά μας τονίζωντας το μεγαλείο τους σε όλη την εκτασή τους και διαχωρίζωντας τες απ' τα στενά ορθολογικά σύνορα του χρόνου!

Άξιο αναφοράς είναι και όλο το cast της ταινίας που δείχνει να λειτουργεί σαν μια ομάδα kκάτι που κάνει την παρακολούθηση ακόμα πιο ευχάριστη! Ενώ είναι δεδομένο πως η ταινία παρέχει ακόμα πιο μεγάλη συγκινισιακή φόρτιση στους λάτρεις της Edith Piaf. Ευχάριστη λοιπόν η ταινία, με τα προβληματάκια δόμησης να είναι εμφανή αλλά και ένα σενάριο περισσότερο από ελκυστικό!
Βαθμολογία 7/10

4 σχόλια:

neutrino είπε...

καλησπερα kioy, λογω εξωφρενικης ποσοτητας διαβασματων δεν προλαβαινω να σχολιασω οσο θα'θελα αυτα που λες και για τις δυο ταινιες, που ειναι εξαιρετικες η καθε μια στο ειδος της. Στο la Mome σε βρισκω αρκετα αυστηρο -προσωπικα αυτο το "σπασιμο" της αφηγησης θεωρω οτι ειναι και το ατου της ταινιας.
Μ'αρεσε το κονεξι με το Cache για τα νεκροπαπουτσα. Βεβαια, παρολο που to dead man's shoes μ'αρεσε πολυ δεν πιστευω, οπως κι εσυ απ'ο,τι καταλαβα, πως ειχε το υποβαθρο του Χανεκε (αλλωστε δεν ηταν αυτος ο σκοπος του). Ηταν ομως μια συγκλονιστικη μες στην απλοτητα της και ξεκαθαρη ιστορια εκδικησης και εξιλεωσης -σχεδον με ορους αρχαιοελληνικης τραγωδιας. Και η βασικη μου διαφωνια ειναι, οτι βρηκα το τελος εξαιρετικο.
Εχω σχετικα κειμενακια και για τις δυο ταινιες στο μπλογκι. au revoir !

kioy είπε...

Δεν ξέρω αν διαφάνηκε κάτι λάθος σε όσα έγραψα, ξεκαθαρίζω ότι θεωρώ και τις 2 ταινίες πολύ αξιόλογες!
Απλά θεωρώ πως 'εχουν τις αδυναμίες τους!
Για το νεκρά παπούτσια, μ άρεσε πολύ το τέλος σαν ιδέα, όπου το μέλλον συναντά το παρελθόν και τα σημάδια- στιγματα οδηγούν στον αποχωρισμό του σκοτεινού με τύψεις κααι διλήματα παρόντος!Θεωρώ πως η ταινία φτάνει εννιολογικά στην κάθαρση, όμως διαφωνώ με την απεικόνιση. Την βρήκα εξαιρετικά πρόχειρη και μετέωρη!
Τεσπα, την καλησπερα μου!

neutrino είπε...

obviously φαινεται οτι σ'αρεσαν οι ταινιες (και απο τη βαθμολογια μονο), απλα εκανα κι εγω τις περαιτερω παρατηρησεις μου -για διαφορετικους λογους μας αρεσαν οι ταινιες.
(αν επρεπε να βαθμολογησω, θα εβαζα 9αρακι στην Εντιτ και συμφωνω με το 7αρι στο παπουτσια).
καλο βραδυ!

Ανώνυμος είπε...

Now that we have described discount links of london the one way linking process, how can you get links of london silver websites to link just to you? One answer is that it is links of london sale dependent on your sites content, especially if you links london jewellery have unique content. Other websites will link cheap links of london to you if you have interesting content that links london bracelet compliments their content. The problem is that you london links charms really have to have something exceptional. links of london watches sale One easy way to get a type of one way link called discount links of london rings a back-link. These are links to articles that you cheap links of london necklaces have written and distributed through article directories.