Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Body Of Lies



Σκηνοθεσία: Ridley Scott
Παραγωγής: Usa / 2008
Διάρκεια: 128'


Ο Ridley Scott, ένας απ' τους πιο αναγνωρίσιμους σύγχρονους σκηνοθέτες του Hollywood, έχει χτίσει μια χαρακτηριστική κινηματογραφική προσωπικότητα. Πρωταγωνιστικά στοιχεία της οποίας είναι: το αστραπιαίο μοντάρισμα, η δραματουργική αφήγηση του σεναρίου και οι συνεχόμενες συνεργασίες με τον Russel Crowe!


Η Μέση Ανατολή έχει/είναι μονίμως θέμα. Η Μέση Ανατολή της ανελέητης αιματοχυσίας, της κατάργησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της εφιαλτικής Αμερικανικής παρέμβασης, της τρομοκρατικής παράδοσης και του εθνικού φανατισμού. Ο κινηματογράφος, ως μια εκ των λαϊκότερων Τεχνών, δε θα μπορούσε να είναι απών. Ο σύγχρονος κόσμος του πολιτισμού, έχει το δικαίωμα(!) να αποσταίνει των γεγονότων. Και οι όποιες κρίσεις του να παράγονται μέσω εξαιρετικά ελλειπή στοιχείων. Ο Ridley Scott θα πατήσει πάνω σε αυτή την απόσταση, θα μιλήσει με ορισμένες αλήθειες, οι οποίες δυστυχώς δεν ολισθαίνουν της επιφάνειας του σεναρίου. Η πλέον δεδομένη απάνθρωπη μεταχείριση των γηγενών πληθυσμών από τις Αμερικάνικες δυνάμεις, ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Russel Crowe. Ενός ευτραφή οικογενειάρχη, ηγέτη των επιχειρήσεων μέσα από την ασφάλεια της απομακρυσμένης war κονσόλας του. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων είναι λυσσαλέος. Οι οποίες παρ' ότι συνδέονται δια της ταύτισης του στόχου( λύση τρομοκρατίας), αντιμάχονται ονειροπολώντας ολάκερη τη δόξα για τον εαυτό τους. Ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται μια τρομοκρατική οργάνωση. Η οποία καμία σχέση δεν έχει με το ιδεαλιστικό status που της έχει προσαφτεί. Πρόκειται για εξίσου βίαιες επιχειρήσεις, εξίσου ματαιόδοξες, εξίσου ιμπεριαλιστικές κλπ. Οι οποίες ανθίζουν στην αφέλεια, στον θρησκευτικό προσηλυτισμό και το φανατισμό των κατοίκων των περιοχών.


Συνδετικός κρίκος όλων αυτών, είναι ένας εξαιρετικός Leonardo Di Caprio. Ο οποίος είναι ένας πολυπρόσωπος πράκτορας που εργάζεται για λογαριασμό της CIA και προσπαθεί να βρίσκεται σε επαφή με όλα τα μέτωπα. Ο Ridley Scott αν και έχει καταφέρει να ορίσει αρτίως τις συντεταγμένες του, θα μείνει αναλώσιμος σε ένα gang διαλεκτικό και εφετζίδικο επίπεδο, όπως ακριβώς επιθυμούν οι μεγαλοπαραγωγές(χαρακτηριστικό πως επιλέγεται η Ιορδανία, και όχι το Ιρακ, ως πρωταγωνιστικός τόπος). Βαρύγδουπες ατάκες στο σχεδιασμό των διαλόγων, δράση στο επίπεδο της πλοκής και μια Χολιγουντιανή συνταγή αγάπης είναι οι πυλώνες αυτού του πολιτικού δράματος. Στα της σκηνοθεσίας, ο Scott εμφανίζεται αναμενόμενα γρήγορος στο μοντάζ και τρόπον τινά πιο βίαιος στη δραματουργία. Στην πραγματικότητα, χωρίς να διακρίνω κάποιο προφανή λόγο, βλέποντας το Body Of Lies, το τοποθέτησα στο νου μου ως απλά μια βελτιωμένη εκδοχή του απαράδεχτου Blood Diamond.


Αν κάτι οφείλουμε να παρατηρήσουμε, είναι ο συνεχώς βελτιωμένος Leonardo Di Caprio. Που ξεπερνάει την πεζότητα του ρόλου. Δηλαδή ενός πράκτορα που κλέβει πληροφορίες, εκβιάζει, ρίχνει/εισπράττει ξύλο, αλλά και ερωτεύεται. Και καταφέρνει να κοινωνήσει την ίσως μοναδική ουσία του "Body Of Lies". Η οποία κατηγορεί ευθέως τον μέσο άνθρωπο για την ντροπιαστική-εξαθλιωτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Καθώς η απόσταση, η απάθεια και η αδιαφορία μας για την αλήθεια των "τσακισμένων" τόπων, είναι οι παράγοντες που επιτρέπουν και υποβάλλουν της εν λόγω χώρες σε ένα διαρκή και άνευ όρων πυροτεχνουργικό πείραμα!
Βαθμολογία 5,5/10

2 σχόλια:

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Εγώ Κioy ήθελα να το δω, αλλά λόγω συνθηκών (ξέρεις τι εννοώ) δεν βόλεψε... :(
Μάλλον σε dvd τώρα!

kioy είπε...

Ίσως καλύτερα σε dvd γιώτα μου. Αν και ξέρεις, εγώ είμαι αντίθετος αυτής της πολιτικής που λέει της δευτεροκλασσάτες ταινίες σε dvd. Θεωρώ πως υπάρχουν τόσες αξιόλογες ταινίες, που αξίζει να δούμε. Ώστε να μη χρειάζεται να βλέπουμες τις δευτεροκλασσάτες σε dvd. Άλλωστε όταν μια ταινία αξίζει, αξίζει παντού! Τώρα για το συγκεκριμένο, δε νομίζω πως θα χάσεις και κάτι πολύ σημαντικό αν δεν το δεις!

υγ. Ακόμα περιμένω απάντηση σου! :)