Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Tell-Tale


Σκηνοθεσία: Michael Cuesta
Παραγωγής: England / USA / 2009

Διάρκεια: 92'


Το πρώτο μέλημα μιας ταινίας που ακολουθεί την ροή μιας μυθιστορηματογραφικής αφήγησης είναι να εντάξει την ιστορία της σ' ένα αληθοφανή περιβάλλον, ούτως ώστε η χαρακτηρολογική, αλλά και η ευρύτερη δραματουργία να λειτουργεί με πειστικότητα. Το Tell-Tale νικιέται κατά κράτος σε αυτή τη διάσταση. Αδυνατεί να ορίσει το περιβάλλον της ιστορίας. Και ξεδιπλώνει τη δράση μ' έναν χοντροκομμένο τρόπο. Έτσι η πειστικότητα, ή καλύτερα η φυσικότητα της ιστορίας, έχει επέλθει σε βαθμό πλήρους διάλυσης.


Η "πειραγμένη" υπόθεση έχει ως εξής: Ο Terry, πατέρας μιας κόρης με μια σπανιότατη δυσμορφική ασθένεια, πάσχει από καρδιολογική ανεπάρκεια. Ως εκ τούτου, και με τη βοήθεια της ιατρού του, με την οποία οι σχέσεις είναι κάτι πολύ παραπάνω από επαγγελματικές, θα κάνει εγχείρηση καρδιάς δεχόμενος αυτή ενός δότη. Μόνο που η διαδικασία της μεταμόσχευσης δεν είναι τόσο αγνή όσο φαντάζεται ο Terry. Και η νέα του καρδιά αντιδρά έντονα, συναισθηηματικά αλλά και νοητικά, διατηρώντας τα βιώματα απ' την ύπαρξης της στο σώμα του προκατόχου της. Και ο Terry καταλήγει, εν αγνοία του, ως τιμωρό ενός θεωρητικά άγνωστου εγκλήματος.

Το Tell-Tale (υποτίθεται πως) αποτελεί μια μεταφορά της Μαρτυριάρας Καρδιάς του Edgar Allan Poe. Ωστόσο η προσέγγιση είναι εντελώς τετραγωνισμένη. Αδυνατώντας να συλλάβει το μεταφορικό, το σκοτεινό, αλλά και το μεταφυσικό ύφος του συγγραφέα. Ο Michael Cuesta επιθυμεί να επικαιροποιήσει την ιστορία, θα μπλέξει και την επιστήμη σε αυτή. Και παρ' ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον πρωτογενή υλικό, αυτό του Edgar Allan Poe, το όλο εγχείρημα καταλήγει σε μια ανυπόστατη υπερβολή.


Το αποτέλεσμα είναι ένα συνηθισμένο κακόγουστο θρίλερ. Με τα σκοτεινιάσματα, τα ηχητικά ξαφνιάσματα και μια περιρρέουσα ωμότητα. Η φόρμα είναι στενά στυλιζαρισμένη. Με θερμά φώτα κόντρα στο κάδρο. Ενώ και οι φακοί εναλλάσσονται διαρκώς, σε μια προφανή προσπάθεια να εντείνουν την αγωνία. Το αποτέλεσμα είναι ένα ακόμα θρίλερ της σειράς. Με αρκετές πιθανότητες να ικανοποιήσει το τηλεοπτικό κοινό.
Βαθμολογία 3/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: