Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

9


Σκηνοθεσία: Shane Acker
Παραγωγής: USA / 2009
Διάρκεια: 79'


Το 9 του έτους 2009 είναι η μετεξέλιξη του 9 του 2005. Το οποίο ήταν μια μικρού μήκους ταινία, μόλις 11 λεπτών. Η μικρού μήκους άρεσε, προτάθηκε μέχρι και για oscar στην κατηγορία της. Έτσι ο Shane Acker, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση, την τράβηξε, σχεδόν την ξεχείλωσε, στα μεγέθη (περίπου) μιας μεγάλου μήκους ταινίας. Και λέω ξεχείλωσε διότι η πλοκή είναι ενοχλητικά επαναλαμβανόμενη.


Παρ' όλα ταύτα, το 9 αποτελεί ένα αξιοπρόσεκτο animation. Εντυπωσιακό στα γραφικά του. Διατηρεί μια γοτθική χροιά, όπου το cinema του φανταστικού ενθυλακώνεται αριστοτεχνικά στο κινούμενο σχέδιο. Και πέραν της άκρως σαγηνευτικής αισθητικής, τα απέριττα σκηνικά και η ματιά αθωότητας στους πρωταγωνιστές-ρομπότ υπογράφουν μια άκρως ενδιαφέρουσα κινηματογραφική περιπέτεια.


Η θεματολογία, παρά το είδος του animation, δε βαραίνει με ηθικολογίες και διδακτισμό. Αντιθέτως, διακρατεί ένα μινιμαλιστικό ύφος, αφήνοντας τα συναισθήματα να αναδυθούν μέσα απ' τις εικόνες. Αν έπρεπε να υποδείξουμε κάποια στοιχεία ως θεματικούς πυλώνες, αυτά θα ήταν: ένα οικολογικό μήνυμα, καθώς και η προτροπή απαγκίστρωσης από τις συγκεντρωτικές εξουσίες και η ανάδειξη της δύναμης των ομάδων με τις συμμετοχικές-οριζόντιες δομές.
Βαθμολογία 5,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: