Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Wings


Σκηνοθεσία: William A. Wellman
Παραγωγής: USA / 1927
Διάρκεια: 139'


And the first oscar in history goes to Wings! Η ταινία που απέσπασε το πρώτο χρονικά oscar. Ένα επικό πολεμικό δράμα, όπου η απεικόνιση των εναέριων μονομαχιών έκοψε την ανάσα του κοινού της εποχής, αλλά και καθήλωσε τον θαυμασμό των ύστερων μελετητών!

Ο William A. Wellman ήταν μόλις 29 ετών όταν σκηνοθέτησε αυτή την ταινία. Πρόκειται για το story δυο ανδρών, του Jack και του David, που έλκονται από την ίδια γυναίκα, την αριστοκράτισσα Sylvia. Την ίδια ώρα η Mary(Clara Bow) λιώνει από τον έρωτα της για τον Jack. Τα ερωτικά μπαίνουν σε παύση, καθώς οι άντρες κατατάσσονται στο στρατό, όπου η ωραιοποιημένη φούσκα του πολέμου σκάει μπροστά τους. Εκεί θα παρακολουθήσουμε λυσσαλέες εναέριες μάχες, τοποθετημένες στο ιστορικό background του Α' Παγκοσμίου πολέμου. Οι δύο άντρες ωστόσο ενώνονται με τα δεσμά μιας ισχυρής φιλίας.


Το "Wings" σε πρώτο επίπεδο είναι μια ταινία τόνωσης-ανάδειξης της πλάκας αξιών της μικροαστικής Αμερικάνικης κοινωνίας. Επιβεβαιώνοντας και ιχνηλατώντας το cinema ως μια εκ των λαϊκότερων των Τεχνών. Αφού σε πρώτο πλάνο προβάλλονται αξίες όπως η φιλία, ο έρωτας, ο ρομαντισμός και ο πατριωτισμός. Όμως κοιτώντας λίγο πίσω από την επιφάνεια, θα διακρίνεις το σαρδόνιο γέλιο του William A. Wellman. Και την όχι και τόσο διακριτική του ειρωνεία για τον πόλεμο, αλλά και τη ζωή της μεγαλοαστικής οικογένειας. Για την τελευταία μάλιστα θα μας χαρίσει σκηνές απερίγραπτου γέλιου!


Δεν ξέρω αν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος να δείτε αυτή την ταινία, 82 χρόνια μετά τη δημιουργεία της. Αν το πράξετε όμως, ετοιμαστείτε να θαυμάσετε τον τρόπο που ο
William A. Wellman έστησε αυτές τις πραγματικά ασύλληπτες εναέριες σκηνές.
Βαθμολογία 6,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: