Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Roman Polanski: Wanted and Desired



Σκηνοθεσία: Marina Zenovich
Παραγωγής: Usa / England / 2008
Διάρκεια: 99'


Η νέα, τηλεοπτικών εμπειριών, Marina Zenovich κάνει ένα ντοκιμαντέρ για ένα απ' τα ηχηρότερα σκάνδαλα στην ιστορία του Hollywood. Σύμφωνα με το οποίο, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Roman Polanski κατηγορήθηκε για βιασμό, σοδομισμό, παροχή ναρκωτικών σε
ένα ανήλικο κορίτσι 13 ετών. Η ιστορία διεπράχθη στα τέλη της δεκαετίας του 60, όμως η Zenovich αρνείται να πάρει θέση ή να φωτίσει τα γεγονότα, και αρκείται στην ακριβή αναπαραγωγή του ήδη γνωστού φαίνεσθαι.


Η κάμερα εξιστορεί την οδύσσεια του τότε νέου Roman Polanski, ερχόμενος αντιμέτωπος με την Αμερικάνικη δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη που παρουσιάζεται ως έρμαιο του κάθε δικαστή, που αρέσκεται στο να προσελκύει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Επίσης καυτηριάζεται ο Τύπος, που αδημονεί για σκάνδαλα και θρέφεται με πομπώδης ανακρίβειες για χάριν της ακροαματικότητας και του κοσμικού αυνανισμού του. Γεγονότα άκρως υποτιμητικά και εξευτελιστικά τόσο για τον κατήγορο όσο και για τον κατηγορούμενο. Αν και η αφήγηση περιλαμβάνει τα φερόμενα γεγονότα που οδήγησαν στη δίκη τον Roman Polanski, εμπλουτισμένα με εκτενή υλικό αρχείου και αποσπάσματα από ταινίες του μεγάλου δημιουργού, η Marina Zenovich αδιαφορεί χαρακτηριστικά για την αλήθεια αυτών. Παράγοντας έμμεσα ένα φιλικό βλέμμα προς τον ευφυή σκηνοθέτη.


Το καλώς σκηνοθετημένο "Roman Polanski: Wanted and Desired" χρεώνεται την αδυναμία του να εμβαθύνει πίσω απ' τα γεγονότα. Η υπόθεση εξιστορείται έτσι όπως ακριβώς αφέθηκε στην ιστορία. Δηλαδή μέσα απ' τα ψευδή μάτια ανθρώπων που χειρίστηκαν την υπόθεση προς όφελός τους και έσπειραν γενναιόδωρα την αδαημοσύνη τους στην κοινή γνώμη. Η αλήθεια μοιάζει ακόμα ένα καλά κρυμμένο μυστικό μεταξύ του Roman Polanski και της φερόμενης ως θύματος Samantha Geimer. Αν ένα ντοκιμαντέρ έχει ως χρέος να εξερευνήσει την πραγματικότητα πίσω απ' τη συμβατικότητα του φαίνεσθαι τότε η Marina Zenovich αποτυγχάνει κατά κράτος. Καθώς η ταινία της μοιάζει ως μια απλή εξιστόρηση όσων ήδη γνωρίζουμε, και αποτυγχάνει να εμπλουτίσει τους γνωστικούς χάρτες του θεατή.


Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ χωρίς ιδιαίτερο κινηματογραφικό ενδιαφέρον. Που απευθύνεται περισσότερο στους extremely fans(απλοί fans είμαστε σχεδόν όλοι) του Roman Polanski, αλλά και σε ενδιαφερόμενους δικηγόρους(ασκούμενους ή μη)!
Βαθμολογία 4,5/10

4 σχόλια:

theachilles είπε...

Δυστυχώς δεν το έχω δει ακόμα, αλλά θα το πράξω λίαν συντόμως. Να πω ότι είμαι εννοείται extremely fan του Polanski και να διαμαρτυρηθώ που δεν έγραψες στο κείμενο ότι extremely fan είμαστε όλοι! Polanski rules!Όταν το δω, θα τα πούμε πιο διεξοδικά, απλώς ήθελα να επισημάνω ότι σκοπός του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ δεν ήταν να ανακαλύψει την αλήθεια στα συγκεκριμένα συμβάντα - με άλλα λόγια να υποκαταστήσει τη δουλειά των δικαστηρίων - αλλά να καταδείξει τα κακώς κείμενα που υπήρξαν σε όλη αυτή τη διαδικασία. Άλλωστε, δεν υπάρχει τρόπος για έναν σκηνοθέτη να βρει σε ένα τόσο "ιδιαίτερο" θέμα την αλήθεια (δεν ήταν η κάμερα εκεί την ώρα του συμβάντος).

Annie_Hall είπε...

Κι όμως Αχιλλέα δεν είμαστε όλοι extremely fan! Ξέρω άνθρωπο που δεν μπορεί να δει Πολάνσκι ούτε για δευτερόλεπτο! Κάποιο παιδικό τραύμα θα είναι μάλλον :)

Μια δόση διαστροφής πάντως ο αγαπητός μας την έχει! Τις περισσότερες φορές η διαστροφή είναι συνυφασμένη με την ευφυΐα κι τη δημιουργικότητα.

Κρίμα πάντως που το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ το παίζει μόνο ένας κινηματογράφος σε όλη την Αθήνα!

lafkadio είπε...

Συγγνώμη, δεν είναι άξιο καυτηριασμού και το ίδιο το γεγονός;;; Δεν ξέρω, δεν μπορώ να λυπηθώ τον Polanski, για την αντιμετώπιση που του επεφύλαξε ο μιντιακός μηχανισμός. Στο κάτω κάτω παραμένει scott free, έστω και χωρίς δυντότητα να επανέλθει στις ΗΠΑ...

kioy είπε...

@theachilles
Άντε σε περιμένω διεξοδικότερο! Ναι, διαφαίνεται ότι ο σκοπός του film δεν είναι να φωτίσει τα γεγονότα και να καυτηριάσει τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης. Όμως εμπεριέχοντας τα γεγονότα, και κρατώντας μια χλιαρή στάση-απάθεια προς αυτά, είναι σαν να παίρνει θέση υπέρ του μεγάλου σκηνοθέτη! Extremely fan ε; Χμ, εγώ δε μπορώ να δηλώσω τέτοιος... Έχοντας δει μόνο ένα κομμάτι της φιλμογραφίας του. Ω, ναι ακόμα δεν έχω δει Chinatown!

@Annie Hall
Δυστυχώς έπεσε θύμα της γενικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι διανομείς για τα ντοκιμαντέρ. Η διαστροφή, ή καλύτερα η παρεκλίνουσα συμπεριφορά(η διαστροφή απλώς αποτελεί ειδική τέτοια) είναι αναπόσπαστο στοιχείο των auteur! Αυτονόητο δεν είναι; :)

@Lafkadio
Χμ, το ίδιο το γεγονός λες; Φαντάζομαι αναφέρεσαι γενικά στην παιδεραστία και όχι ειδικά στην περίπτωση Polanski. Στη γενική περίπτωση είναι άξιο προβληματισμού, εκτεταμένου!