Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008

Ennemi intime, L'


Σκηνοθεσία: Florent Emilio Siri
Παραγωγής: France/ 2007
Διάρκεια: 108'


Ο Florent Emilio Siri θα φτιάξει ένα συγκινητικό πολεμικό δράμα μέσα από σκηνές υπονόμευσης της εξουσίας και του θεσμού του στρατού, αναδεικνύοντας τη φρίκη του πολέμου. Τα γεγονότα βασίζονται στον υπαρκτό Γαλλοαλγερινό πόλεμο του 1959, που μόλις πρόσφατα(1999) επιβεβαιώθηκε απ' τους Γάλλους.

Μεταφερόμαστε λοιπόν στην εμπόλεμη ζώνη της Αλγερίας. Όπου ο Γαλλικός στρατός, με το πρόσχημα της ειρηνικής επιβολής, προωθεί με βαρβαρότητα τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια. Απέναντι βρίσκονται οι Αλγερινοί, που διεκδικούν την ανεξαρτησία τους με επιθετικότητα που δεν υστερεί του Γαλλικού τρόπου. Εμείς παρακολουθούμε τα χρονικά του πολέμου σχεδόν αποκλειστικά μέσω μιας Γαλλικής διμοιρίας και των στρατιωτικών επιχειρήσεων της. Μέσα σε αυτή την σαθρή στρατιωτική πραγματικότητα ξεχωρίζει ο κεντρικός ήρωας Lieutenant Terrien(Benoît Magimel). Ο οποίος είναι ένας ιδεαλιστής και ανθρωπιστής αξιωματικός, εντελώς παράταιρος στη φιλοσοφία του πολέμου. Μια αντίθεση που τροφοδοτεί κυρίως με δραματικά στοιχεία τις αρτηρίες της ταινίας.


Ο Florent Emilio Siri κινηματογραφεί με αμεσότητα, αναπαράγοντας μέσω των αιμοσταγή επεισοδίων όλη τη φρίκη του πολέμου. Όμως, σταδιακά ως πραγματικός εχθρός οριοθετείται η εσωτερική κενότητα και κατ' επέκτασιν η στρατιωτική ανηθικότητα. Οι άνθρωποι του στρατού δεν είναι παρά τα χιλιοχτυπημένα γρανάζια μιας πολιτικής εξουσίας, η οποία πάντως στην ταινία μόνο υπονοείται. Στρατιώτες, λοχίες, αξιωματικοί που μέσα στη σήψη του πολέμου εκφυλίζονται, διαβρώνονται και χάνουν εντέλη την ταυτότητα τους. Αποκτώντας μια νέα άλογη και άνευ ηθικής υπόσταση, με μοναδικό σκοπό την υπακοή στις διαταγές που εξυπηρετούν ταυτόσημα και τα προσωπικά κίνητρα εκδίκησης και ανταπόδοσης της ούτως ή άλλως αμφίπλευρης δυστυχίας.


Μεγάλο ενδιαφέρον αποκτά και η κινηματογράφηση του κεντρικού ήρωα. Ο ανθρωπιστής Benoît Magimel, που διανύει περίοδο φόρμας, μεταλλάσσεται και ομοιάζει σταδιακά στις λοιπές μισητές μας φιγούρες, ως αποτέλεσμα του ασήκωτου φορτίου της στρατιωτικής αισχρότητας. Αν και η ταινία παρουσιάζει εξαίρετο ενδιαφέρον, η επιλογή του Florent Emilio Siri να μην τηρήσει τις πρέπουσες αποστάσεις απ' το θέμα του και απ' τους ήρωες(οι οποίοι μοιάζουν χάρτινοι στην πλειοψηφία τους), την μετατρέπει σε μια πιεστική συγκινησιακή πράξη. Επίσης, η προαναφερθέν τακτική, σε μεγάλο βαθμό, μοιάζει απαγορευτική στον αυτοπροσδιορισμό του L' Ennemi intime ως ένα βαθύτερο πολεμικό δράμα.

Συνοψίζοντας, πρόκειται για μια καλή κινηματογραφική πρόταση(ειδικά αν είστε fun του είδους), η οποία όμως αποτυγχάνει να ξεγλιστρήσει των πιεστικών διαθέσεων της για συγκίνηση.
Βαθμολογία 6/10

4 σχόλια:

Annie_Hall είπε...

Αφού αυτές οι ταινίες δεν μου αρέσουν γιατί ρο είδα; Για κάποιο λόγο μου προκαλούν απίστευτη βαρεμάρα.

Πάντως για το είδος της είναι καλή δεν μπορώ να πω... Εγώ είμαι λίγο περίεργη!

kioy είπε...

Αφου δεν έισαι fun γιατί το είδες ρε παιδί μου; Δεν είπε κανείς ότι είναι Full MEtal Jacket! :)

Μια συμπαθητική ταινία είναι στο είδος της μάλλον. Αυτό που λες και εσύ καλη!

Την καληνύχτα μου!

CAESAR είπε...

Εφ'όσον επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τους Γάλλους, είναι & πρώτη κινηματογραφική απόπειρα του Γαλλοαλγερινού πολέμου;

kioy είπε...

Τα μόνα στοιχεία που έχω, δυστυχώς, είναι της ταινίας αγαπητέ μου Caesar.
όπου γράφεται πως η Γαλλία μόλις το 1999 αναγνώρισε την ύπαρξη πολέμου στα Αλγερινά εδάφη. Δεν θα την χαρακτήριζα κινηματογραφική απόπειρα απόδωσης του Γαλλοαλγερινού πολέμου. Καθώς τα μυθοπλαστικά στοιχεία μάλλον υπερτερούν. ¨ομως μάλλον πρόκειται για την πρώτη ταινία που πατάει στον συγκεκριμένο πόλεμο!