Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Wall-E


Σκηνοθεσία: Andrew Stanton
Παραγωγής: Usa/ 2008
Διάρκεια: 98'


-EVA
-WALL-E
Λίγο μετά της φρέσκιας της επιτυχίας(Ratatouile), η Pixar δημιουργεί, δια χειρός Andrew Stanton, το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" σε animation με πρωταγωνιστές δυο ρομπότ.


Ο Γουόλ-υ (Γενικός Οριστικός Υπεύθυνος Οχετού Λύτρωσης-Υδρόγειος) είναι ένα απορριμματοφόρο ρομπότ, που έχει ξεχαστεί από τους ανθρώπους επί 700ετίας στην ολοκληρωτικά κατεστραμμένη γη. Διάστημα στο οποίο αποκτά σπάνιες συναισθηματικές και λογικές δεξιότητες. Μια μέρα, ένα διαστημόπλοιο προσγειώνεται και αφήνει την Eva, μια μηχανή ανίχνευσης ζωής. Σύντομα θα ανακαλύψει την ύπαρξη φυτικής ζωής. Το διαστημόπλοιο Αxiom, όπου ζει ταξιδεύοντας στο διάστημα επί 8 αιώνες το κάπως ... μεταλλαγμένο ανθρώπινο είδος, θα επιστρέψει για να την συλλέξει και να ερευνήσει την κατάσταση. Μόνο που στο διαστημικό ταξίδι που ακολουθεί, συμπαρευρίσκεται ο ερωτοχτυπημένος Wall-E και σταδιακά θα αναπτύξει με την Eva μια ιδιότυπη ρομαντική ιστορία, δίνοντας βαθύτερο νόημα στην ύπαρξη τους.


Το πρώτο τριαντάλεπτο της ταινίας είναι βγαλμένο απ' τα αριστουργήματα του βουβού κινηματογράφου. Με παντελή έλλειψη ήχου, η αφήγηση ξεδιπλώνεται χάρις την δημιουργικότητα του σεναρίου και την εκφραστικότητα των τρισχαριτωμένων ρομπότ. Σε ένα ρομάντζο, που όσο βέβηλο και αν ακούγεται, θα μπορούσε να σταθεί ως ένα animation ομοίωμα ταινιών σαν το City Lights. Καθώς όμως αποχωρούμε από τη γη και μεταφερόμαστε στο διαστημικό ταξίδι επιστρατεύεται μια πιο παραδοσιακή animation αφήγηση που πλήττει εν μέρη τις υψηλές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί. Εκεί στο διαστημόπλοιο Axiom, θα παρακολουθήσουμε την ιστορία του πρωταγωνιστικού ζεύγους ανάμεσα στους τετράπαχους ανθρώπους που σφηνωμένοι στις κινούμενες τους πολυθρόνες περιτριγυρίζουν (άσκοπα) το πολυτελής αεροσκάφος. Η Eva φέρνει το μήνυμα της επιστροφής. Μόνο που μερικά αυθάδη ρομπότ έχουν άλλη άποψη. Τελικά το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, με την υποστήριξη των ανθρώπων, αναλαμβάνει δράση, μέσα από ξεκαρδιστικές και υπερπλήρης συναισθηματικά σκηνές που παρασύρουν κάθε θεατή.


To Wall-E εκ πρώτης όψεως, προμηνεύοντας το μέλλον, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την περιβαλλοντική κατάσταση που έχει επέλθει η γη. Εν συνεχεία όμως, με μια πιο ενήλικη ματιά θα μπορούσαμε να του καταλογίσουμε ορισμένες ευκολίες. Αρνείται χαρακτηριστικά να ασκήσει ευρύτερη κριτική. Κατ' αρχάς οι άνθρωποι παρουσιάζονται οκνηροί σε μια ανιαρή καθιστική ζωή. Αυτή τους η επιλογή όμως έχει επέλθει αποκλειστικά ως κληρονομιά των προηγουμένων γενιών χωρίς καμία σύνδεση με τον σύγχρονο διαβρωμένο υλιστή άνθρωπο του καπιταλισμού. Ακόμα, όταν το νέο για τη δυνατότητα επιστροφής καταφτάνει όλοι οι άνθρωποι παρουσιάζονται απροσδόκητα θετικοί(θα αναμέναμε κάποιοι να είχαν συμφέροντα απ' αυτό το αέναη ταξίδι). Αντίθετη στάση προβάλουν μόνο ορισμένα "κακά" ρομπότ, που παρουσιάζονται περισσότερο να έχουν αυθύπαρκτη ζωή παρά να είναι ανθρώπινα δημιουργήματα. Έτσι σε γενική περίπτωση παρακολουθούμε μια συστηματική απενεχοποίηση στο ανθρώπινο είδος, που η δεινή του θέση προβάρει ως αποτέλεσμα μιας "μεταφυσικής" μοίρας παρά των συστηματικών του λαθών.

Το Wall-E αποτελεί μια ξεχωριστή ταινία που διευρύνει το τοπίο στην animation αγορά. Μια αθώα ρομαντική ιστορία έτοιμη να συμπαρασύρει μικρούς και μεγάλους. Όμως μπορούμε να της καταλογίσουμε την συνειδητή απροθυμία της να ασχοληθεί βαθύτερα με το περιβάλλον της.
Βαθμολογία 6/10
(Για animationαδες 8+)

10 σχόλια:

Unknown είπε...

Κάπου σε χάνω..: Μα αφού οι άνθρωποι έκαναν ακατοίκητο τον πλανήτη και τώρα θρέφουν κώλους κάνοντας τίποτα στο διάστημα, που είναι η μεταφυσική μοίρα στην οποία αναφέρεσαι; Δεν είναι σαφής η απονομή ευθυνών σ' ένα είδος που διάγει διαρκώς σ' ένα buy big, ενώ το μέλλον του αναλαμβάνουν ρομπότ;

Την καλησπέρα μου κι από δω.

Θράσος είπε...

Θέλω οπωσδήποτε να την δω...Θα σου γράψω μετά εντυπώσεις.
Κατάφερες να δεις Frankie and Johnny?

kioy είπε...

Καλησπέρα id. Εμείς τα είπαμε στον πολύ ωραίο νέο σου χώρο!

@θρασος
Και βέβαια να το δεις. Είναι μια ταινία που έχει πολλές αρετές. Εγώ περισσότερα απ' όλα στάθηκα στη βουβή αναφορά της!

Το Frankie and Johny δεν το είδα ακόμα! Δυστυχώς η εξεταστική κόβει χρόνο αβέρτα...

Stepas είπε...

Την είδα χτες την ταινία. Βγήκα από την αίθουσα αρκετά ικανοποιημένος.

Στο "ιδεολογικό" (να το πω έτσι) πεδίο σαφώς πάσχει. Η μεταφυσική πράγματι υπάρχει στην ταινία και εμποδίζει το βαθύτερο ψάξιμο των πραγματικών αιτίων της επερχόμενης μη αναστρέψιμης καταστροφής του περιβάλλοντος.

Ωστόσο είναι πολύ ωραία ταινία, με πάρα πολλές υπέροχες στιγμές ειδικά στο συναισθηματικό πεδίο. Βάζει τα συναισθήματα σε κίνηση και, αν ο θεατής θέλει, βάζει και το μυαλό σε κίνηση.

Την συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον δεν την έχει δει ακόμη.

ΥΓ:Αλήθεια η εξήγηση του ΓΟΥΟΛ-Υ που αναφέρεις στην αρχή, πόθεν προέκυψε; Εντύπωση μού έκανε, με δεδομένο ότι οι δημιουργοί δεν είναι Έλληνες.

kioy είπε...

Καλησπέρα φίλε stepas. Χαίρομαι που εντόπισες και εσύ "μεταφυσικά" κενά, έτσι αρχίζω να μην αισθάνομαι τόσο μοναξιά σε αυτή μου τη θέση!:)

Προσωπικά δε θα με πείραζαν αυτά τα κενά. Για animation μιλάμε. Αλλά μου έδωσε την εντύπωση πως χρησιμοποιήθηκαν συνειδητά για την όδευση μας προς την ευχάριστη παραμυθένια εκδοχή του τέλους.

Κατά τ' άλλα τι να πούμε; Είναι μια σπυδαία ταινία. Η Pixar παρέλαβε το animation έμβρυο και χρόνο με το χρόνο το τελειοποιεί. Σε βαθμό τέτοιο που νομίζω δε θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις "παραδοσιακές" ταινίες. Το σκίτσο, η δόμηση των σκηνών, όλα μοιάζουν λες και είναι κινηματογραφημένα στην κάμερα! Η βουβή αναφορά της αρχής προσωπικά με υπνώτισε(εσένα πως σου φάνηκε;), ενώ η διαδοχή και το πλάσιμο αυτού του πλούσιου συναισθηματικού κόσμου που αναφέρεις νομίζω είναι ένα υπεραρκετό στοιχείο για να συντροφεύσει το κοινό. Πόσο μάλλον, όταν με ευστοχότατη ειρωνεία, τα συναισθήματα αυτά ανασύρει στην επιφάνεια μια κατά τους τύπους άψυχη μηχανή!

Αν για το Γουολ-Υ λες αυτο (Γενικός Οριστικός Υπεύθυνος Οχετού Λύτρωσης-Υδρόγειος), ναι το ξέρω είναι κάπως άσχετο! Αλλά έτσι μας δόθηκε απ' το Δελτίο Τύπου. Βάλε ότι το κάθε αρχικό γράμμα από τις μηχανές (δηλαδή και της Eva και του Mo) κάτι συμβόλιζε. Ε, με το (Γενικός Οριστικός Υπεύθυνος Οχετού Λύτρωσης-Υδρόγειος) μεταφράσαν τον ολοκληρωμένο τίτλο Wall-E (Waste Allocation Load Lifter Earth-Class).

Stepas είπε...

Η βουβή εικόνα στο πρώτο μέρος της ταινίας μπορώ να πω ότι δεν με κούρασε σχεδόν καθόλου. Βέβαια πρέπει να πω ότι πριν φύγω από το σπίτι για να πάω να δω την ταινία, είχα ρίξει μια γρήγορη ματιά σε τούτο δω το ποστ σου και ήξερα ήδη ότι το πρώτο μέρος είναι βουβό. Ήμουν δηλ προετοιμασμένος. Πάντως δεν με κούρασε ιδιαίτερα. Το βρήκα αρκετά καλό.

Ευχαριστώ για την εξήγηση, δεν ήξερα ότι έτσι δόθηκε στα δελτία τύπου.

Τα λέμε!

kioy είπε...

Τίποτα για την εξήγηση. Απλά ο πλήρης ελληνικός τίτλος είναι(προφανώς μια ακόμα άστοχη μετάφραση!). Εγώ δε λέω ότι με υπνώτισε κακό τρόπο. ¨οτι με κούρασε δλδ... Αλλά ότι με μάΓΕΨΕ! Μου έμοιαζε βγαλμένη από τα αριστουργήματα του 30'!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Μιας και fan του animation μάλλον με έπεισες να το δω Kioy μου!

Man on the moon είπε...

αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι μιλας για 'κακα' ρομποτ που δεν ηθελαν την επιστροφη στη γη, οταν στο εργο ηταν ξεκαθαρο οτι ανθρωποι (οι προγραμματιστες τους) τους εδωσαν την εντολη αυτη. να μην επιστρεψουν ποτε διοτι δεν υπηρχε ελπιδα σωτηριας της γης.

kioy είπε...

@Man on the moon

Αυτή η ξεκάθαρη εντολή προσωπικά νομίζω ότι αλλοιώνεται. Καθώς ο καπετάνιος, αντιπροσωπεύοντας τους ανθρώπους, είναι αντιμέτωπος των κατασκευασμάτων του. Τα οποία ωστόσο μοιάζουν παντελώς απαλλααγμένα από την ανθρώπινη στόφα και δείχνουν να έχουν μια αυτόνομη "ζωή"!