Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Lost in Translation



Σκηνοθεσία: Sofia Coppola
Παραγωγής: USA / Japan / 2003
Διάρκεια: 102'


Το "Χαμένοι στη Μετάφραση" αποτελεί μόλις την δεύτερη από τις τρεις ταινίες, και μάλιστα τη γνωστότερη στο ευρύ κοινό, της Sofia Coppola, που έχει φορτωθεί στην πλάτη τη μεγάλη κληρονομία που έχει αφήσει ο πατέρας. Αν θα έπρεπε να συγχαρούμε για κάτι την 37χρονή σκηνοθέτιδα είναι το ότι επιχειρεί με ένα προσωπικό ύφος και χαμηλούς τόνους να βαδίσει αυτόνομα στη παγκόσμια φιλμογραφία.


Στο Lost in Translation θα παρακολουθήσουμε την αυγή και τη δύση μιας δυνατής ανθρώπινης σχέσης σε χλιδάτο ξενοδοχείο του Τόκυο. Αυτή(Scarlett Johansson), μια 20χρονή γυναίκα ενός καριερίστα φωτογράφου που την παραμελεί στα πλαίσια της εργασιομανίας του αιώνα μας. Αυτός(Bill Murray), ένας διάσημος ηθοποιός που στην προσωπική του ζωή είναι αποξενωμένος κάτω από τη συζυγική του στέγη. Σύντομα, μέσα από βλέμματα, σκέψεις και μια βαθύτερη επικοινωνία θα ανακαλύψουν πως τους ενώνουν πολλά περισσότερα από την κοινή απογοήτευση του έγγαμου βίου. Μια πλατωνική σχέση φιλίας και αγάπης γεννάται, που όμως είναι καταδικασμένη να εγκλειστεί στη σφαίρα του ανολοκλήρωτου. Και αν ο χρόνος συνύπαρξης είναι εφήμερος, ίσως ο πραγματικός χρόνος διαιωνιστεί μέσα από το μέρωμα των συναισθημάτων...


Η Sofia Coppola θα τοποθετήσει σκοπίμως την ιστορία της στο ραγδαίως αναπτυσσόμενο Τόκιο. Όπου σαν αντιπρόσωπος του καπιταλιστικού οικοδομήματος παρατηρείται μια ευρύτερη μαζοποίηση και ανάμειξη κουλτούρων και προτύπων. Άνθρωποι που ακολουθούν πειθήνια τη μόδα και νοιάζονται μόνο για το image και το lifestyle αποτελούν τα εργαλεία μιας καθολικής απόρριψης του αποξενωμένου, αποστειρωμένου και χαλιναγωγημένου τρόπου ζωής του Δυτικού κόσμου. Οι ήρωες μας επιτυγχάνουν αμέσως μια τέλεια χημεία, που βασίζεται κυρίως στην καταπληκτική ερμηνεία του Bill Murray και τη φυσική γοητεία της Scarlett Johansson. Γίνονται αμέσως συμπαθής στο κοινό, όντας πιο ανθρώπινοι και πιο φιλοσοφημένοι, σε έναν αποδοτικό μηχανισμό αντίθεσης με το αδιάφορο κοινωνικό περιβάλλον τους.

Και αν η ΝεοΥορκέζα σκηνοθέτιδα έχει αποποιηθεί μιας φανφαριστικής προσέγγισης, προσπαθεί διακριτικά να προσελκύσει το κοινό. Με χαμηλόφωνες αλλά σοφιστικέ ατάκες, ένα λεπτό χιούμορ που επιστρατεύεται για να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα και κάποια πιεστικά δραματουργικά επεισόδια του σεναρίου, ο θεατής έρχεται πιο κοντά σε αυτή τη γοητευτική ιστορία των ηρώων. Έτσι το Lost in Translation γίνεται άμεσα απτό και στοχεύει την κατάδειξη του δικού μας χαμού, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, στη μετάφραση της ρουτίνας του σύγχρονου κόσμου.


Έτσι η Soffia Coppola παρά τις αβανταδόρικες ευκολίες του σεναρίου, με μια "παράξενα" χαμηλόφωνη προσέγγιση, τη μοναδική ερμηνεία του Bill Murray και την ελεγχόμενη χρήση μελοδραματικών στοιχείων επιχειρεί να αφηγηθεί μια ανατριχιαστικά ανθρώπινη ιστορία...
Βαθμολογία 7/10

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Katapliktiki tainia to "Lost in Translation"!

kioy είπε...

Χεχε, σ' άρεσε ε; Συγκινιτική ταινία!

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

Κιου περιμενα καιρο να αναφερθεις σε αυτη την ταινια που ειναι πρωτη και καλυτερη της Κοπολα με δευτερη τις "Αυτοχειρες Παρθενες" κα τελευταια την "Μαρια Αντουανετα"

Αχχχχ, την εχω δει δεκαδες φορες για να δυναμαι να υποστηριξω οτι ειμαι αντικειμενικος κριτης!

Οποτε θα αρκεστω να δηλωσω φανατικος θαυμαστης της!

Μετα τιμης,

Πυγμαλιων.

kioy είπε...

Νομίζω πως είναι ιδανική πρόταση για ζευγάρια η ταινία... Για ζευγάρια που θέλουν, παλεύουν και έχουν αυτό το ανθρώπινο κάρμα να διαφέρουν...

Υποπτευόμουν αγαπητέ μου την προσμονή σου, και κάπου όταν την έβλεπα σε σκεφτόμουν κιόλας. Ελπίζω η μαιτά μου να μη σε απογοήτευσε!

Caesar είπε...

Ιδανικός ο B. Murray στο ρόλο του όπως και η S. Johansson ! Απο τις καλύτερες κινηματογραφικές ιστορίες με υποδόρια συναισθηματική ένταση των δύο πρωταγωνιστών σε μια βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση και επαφή. Κάτι σαν ρωγμή στην καθημερινότητά τους που τους έδωσε την δυνατότητα να ζήσουν για λίγο σ' ένα παράλληλο σύμπαν.

kioy είπε...

Όπως τα λες είναι Caesar. Θα μπορούσε νομίζω να έχει μια ακόμα πιο τολμηρή ματιά, χωρίς συμβάσεις αναγνωσιμότητας... Και θα μιλούσαμε για ένα πραγματικό διαμάντι!