Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Οδηγός της Seazon 2007-2008-Part 1(Οι ταινίες που αξίζει να δείτε)

Ως συνέχεια του περσινού κινηματογραφικού οδηγού μας, σκοπεύω να παραθέσω εδώ έναν της νέας Seazon. Οι ταινίες αυτές δεν μπορούν παρά να αποτελούν απλά τις προσωπικές μου προτάσεις, δεδομένου ότι είναι αρκετά αυτά που δεν πρόλαβα να δω(Ενδεικτικά American Gangster, Hallam Foe, Taxidermia κλπ). Οι ταινίες επιλέχθηκαν απ' όσες αποτέλεσαν πρώτη προβολή στις ελληνικές αίθουσες από το Σεπτέμβρη του 2007 ως τον Αύγουστο του 2008. Πρόκειται για 35 ταινίες τις οποίες ομαδοποιώ σε δυο κατηγορίες. "Ταινίες που αξίζει να δείτε" και στο "Ταινίες που δεν δικαιολογείστε να χάσετε". Αρχή με αυτό το post στην πρώτη ομάδα...

35
Fille coupée en deux, La
Όταν τα βέλη της κοινωνικής σάτιρας του Chabrol χτυπούν την ευφάνταστη μπουρζουαζία αλλά και την οικογενιοκρατική νεολαία.



34
Day Night Day Night
Μια αξιοπρόσεκτη άσκηση νατουραλισμού συντροφεύει τις τελευταίες ώρες μιας αυτόχειρας τρομοκράτισσας.


33
Mýrin
Το Ισλανδικό cinema παραδίδει μαθήματα κατασκευής ενός σύγχρονου αστυνομικού νεο-νουάρ.


32
Atonement
Μια ενδιαφέρουσα ματιά στην υπερσκηνοθεσία του Joe Wright πάνω σε μια "ανολοκλήρωτη" ερωτική ιστορία, που διαδραματίζεται στα χρονικά του Β' Παγκοσμίου πολέμου.


31
Malos hábitos
Ένα επίσης υπερσκηνοθετημένο δράμα, με άξονα τις διατροφικές συνήθειες. Tου πρωτάρη και πολλά υποσχόμενου Simón Bross.


30
Eastern Promises
Ο γνωστός βίαιος Cronenberg, εμφανώς πιο συγκρατημένος, σε μια ταινία φανέρωσης του ηθικού ξεπεσμού της νύχτας στη γειτωνική Ρωσσία.


29
Violin, El
Ένα πολύ συμπαθητικό και πανανθρώπινο ποίημα πάνω στην αιώνια αδικία του πολέμου. Όταν ο άνθρωπος είναι κτήμα ξένων συμφερόντων...


28
Sanxia haoren
Το λογοκριμένο πολιτικό σχόλιο του Zhang Ke Jia. Όταν τα έθνη αψηφούν τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας τις πλάτες τους για να ορθώσουν τα λάβαρα της παγκοσμιοποίησης.


27
Antena, La
Μια σπάνια και ενδιαφέρουσα άσκηση εξπρεσιονισμού, που μας έρχεται από την κινηματογραφικά ακμάζουσα Λατινική Αμερική. Όταν το πνεύμα μας παραδοθεί ολοκληρωτικά στην TV.


26
Scaphandre et le papillon, Le
Το ανθρώπινο δράμα του Jean-Dο μεταφέρεται στο πανί και συγκροτεί τις ονειρικές μελωδίες ενός αυθεντικού ύμνου για τη ζωή.


25
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Η απομυθοποίηση και η βαθύτερη ανασύσταση του "παιδικού ήρωα" Jesse James, όταν μια μεγάλη παραγωγή αποφασίζει να είναι καλλιτεχνική!


24
Persepolis
Το ενήλικο animation της Marjane Satrapi που σε μιάμιση ώρα εξαπολύει μια δριμύτατη σάτιρα σε πολυσήμαντα θέματα και θεσμούς της ιστορίας του Ιράν, και όχι μόνο.


23
Aleksandra
Όταν ο Aleksandr Sokurov αναλαμβάνει να συνεχίσει την βαριά κληρονομιά που άφησε ο μεγάλος Andrei Tarkovsky.


22
It's a Free World...
Το ακριβό κοινωνικοπολιτικό cinema του Ken Loach που βάλλεται να καταρρίψει την επιγραφή του τίτλου με μια βαθιά βουτιά στο ευαίσθητο θέμα των μεταναστών.


21
Before the Devil Knows You're Dead
Μια επιθετική ξενάγηση στον κατάμαυρο κόσμο του Sidney Lumet, όταν το Αμερικάνικο όνειρο έχει καταρρίψει κάθε υπόνοια ηθικής.


20
Sicko
Ο Michael Moore πιο εγκρατής από ποτέ, με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, σε ένα βαρυσήμαντο ξεσκέπασμα της δολιοφθοράς πίσω από το ασφαλιστικό σύστημα στην Αμερική. Να δούμε πότε θα του απαγορέψουν να κάνει ταινίες;


19
Obsluhoval jsem anglického krále
Η ξέφρενη κωμική σάτιρα του Jiri Menzel στο προχθές, στο χθές και στο σήμερα των Σλαβικών εθνών!


18
Cassandra's Dream
Μια μεγάλη ταινία του κοινωνικοφιλόσοφου Woody Allen πάνω στην ηθική του φόνου, που εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο σε ύφος την φιλμογραφία του ανυπέρβλητου σκηνοθέτη.


17
La Zona
Ο πολλά υποσχόμενος Rodrigo Pla παραθέτει ένα εμβαθή σχόλιο για τον πόλεμο των φυλών και προιονεύει το μέλλον με μια πολύ δυναμική ταινία.

4 σχόλια:

theachilles είπε...

Συγχαρητήρια φίλε μου για αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. Με τόσες ταινίες, δεν έχω να προσθέσω κάτι. Μόνο θα σε συγχαρώ που συμπεριέλαβες τον Chabrol και τον Loach και θα ψιλοπαραπονεθώ για την εξαιρετικά χαμηλή (στα μάτια μου) θέση του Jesse James, του Woody, του Σκαφάνδρου και του μέγα Cronenberg. Ελπίζω κάποιες αγαπημένες μου που λείπουν να εμφανιστούν στην επόμενη ομάδα!!

kioy είπε...

Νομίζω πως από την τριαντάδα και κάτω οι θέσεις είναι πολύ ευπαθής...

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ελπίζω να μη σε απογοητεύσει και η συνέχεια!

Caesar είπε...

Kαταπληκτική παρουσία η Keira Knightley στην «Εξιλέωση» Ίσως οι ανολοκλήρωτες ερωτικές ιστορίες είναι οι πιο ενδιαφέρουσες:)

«Before the Devil Knows You're Dead» ό,τι το καλύτερο σε ανατομία χαρακτήρων & κοινωνικών status !

kioy είπε...

@ Caesar
Φοβάμαι πως για την Keira θα μαλώσουμε... Προσωπικά, όπως το έχω επαναδηλώσει, τη θεωρώ ως μια εκ των πιο ανέκφραστων ηθοποιών της 7ης Τέχνης. Θα συμφωνήσω πως η Εξιλέωση είχε αρκετά δυνατά σημεία, αλλά νομίζω πως είχε ακόμα τόσα ημιτελή! Εγώ εδώ ως σημείο αναφοράς βρίσω την υπερσκηνοθεσία του Wright.

Όσο για το Before Devil κλπλ, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου... Νομίζω πως αποκαλύπτει την σύγχρονη κοινωνία με μια ματιά ίσως ακόμα πιο μπροστά των καιρών του!