Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Cassandra's Dream


Σκηνοθεσία: Woody Allen
Παραγωγής: USA / UK / 2007
Διάρκεια: 108'

Woody Allen: ένας μεγάλος, εκ των μεγαλύτερων κινηματογραφικών, στοχαστής της καθημερινότητας. Η πιο αγνή και πιο αποδεκτή ηθική ματιά για τον κόσμο. Το απόλυτο ψυχογραφικό και αναλυτικό σινεμά οικείων καταστάσεων και ανθρώπων. Σε ένα ιδιότυπο, αυθεντικό και μυστήρια φωτεινό cinema.

Ο Woody Allen στοχάζεται με τον φακό του να σαρώνει τον σύγχρονο κόσμο. Νευρικοί άνθρωποι ως και νευρωτικοί με φιλοδοξίες που υπερβαίνουν το ύψος τους σκοπεύουν να ανοίξουν τα φτερά τους. Να νικήσουν την δύναμη της βαρύτητας, και να καταρρίψουν όποιο αντιτεθίμενο φυσικό νόμο για να φτάσουν στην κορυφή ενός ουρανοξύστη δίχως ταβάνι. Για ένα μέλλον στραμμένο στα πιο φωτεινά χρώματα που ανεξήγητα αυτοπείθονται πως τους ανήκει. Όμως αυτό το μέλλον είναι πολύ μακριά. Γιατί αυτές οι ΄"επικίνδυνές" φιλοδοξίες έχουν ένα τίμημα. Η δύναμη του χρήματος τους φέρνει στο κατώφλι απερίσκεπτων πράξεων που άνευ όρων πρόκειται να διατελέσουν. Η απληστία, η αχαριστία ως ο πιο χυδαίος διακορευτής τους. Και ένα μέλλον μη αναστρέψιμο που αφήνει τους ήρωες γυμνούς στο λόγο της αλήθειας. Της πιο ηχηρής ηθικής. Και αυτές οι πράξεις, αντίτιμο φιλοδοξιών, είναι ανεπανόρθωτες. Χαράζονται στον μαυροπίνακα της ζωής και σηματοδοτούν τις εξελίξεις. Όπου η ανατολή του ήλιου ποτέ δεν θα είναι όπως παλιά.

Όλα αυτά επιχειρεί ο αξιαγάπητος Νεοϋορκέζος σκηνοθέτης. Επιστρατεύοντας περισσότερο από ποτέ μια ευθέως περιγραφική σκηνοθεσία. Αφηγείται το θέμα του με γραμμικότητα ενώ κατά την διάρκεια θα συναντήσουμε πάμπολλες κοινωνικές αναφορές. Μέσα από αντιφάσεις εννοιών τιμιότητας και δολοπλοκίας, φιλοδοξίας και εφησυχασμού. Ανθρώπινα πορτραίτα νευρικών ατόμων, και μια πιο άχρωμη γυναίκα, που παρά τον επιδέξιο χειρισμό του να είσαι το ασθενές φύλλο παραμένει άοσμη. Όλα αυτά παρατάσσονται με οξείες αναφορές στην αγαπημένη του Woody Θεά Τύχη, καθώς και την τυχαιότητα. Ενώ στο finale, και όχι μόνο θα βρούμε, τον αγαπημένο του ελληνικό πολιτισμό δια μέσου της έντονης τραγικής ειρωνείας!

Η ταινία θα μπορούσε να είναι ένα σπουδαίο έργο στη φαρέτρα του Woody. Διαθέτει πολύ βαθύ στοχαστικό πεδίο, ενώ σκηνοθετικά αποκαλύπτονται μερικές σκηνές διαμάντια(όπως αυτή του φόνου, όπου ο θεατής αποκτά την ενοχή ενός σιωπηλού μάρτυρα). Όμως έχει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες αδυναμίες. Ο Woody σε αυτή την αναλυτική περιγραφή της καθημερινότητας δεν καταφέρνει να βρει την ισορροπία μεταξύ του έξω κόσμου και του μύθου του. Τα δυο αυτά δείχνουν εξαιρετικά ανεξάρτητα για να κρατήσουν αδιάσπαστο τον θεατή. Με πολλές σκηνές που κουβαλούν ένα άγχος για την εξέλιξη των γεγονότων. Επίσης οι διάλογοι δε φαίνονται να λειτουργούν. Αποπνέοντας μια προχειρότητα μεγαλύτερη από αυτή που δικαιολογούν οι ήρωες! Ενώ και το αισθητικό κομμάτι χωρίς να παραγκωνίζεται, παραμερίζεται σε μια δισήμαντη απόφαση! Τέλος, ο Woody έχει την ατυχία, τουλάχιστον στην αρχή, να πέφτει σε ανεπαρκής ερμηνείες τόσο από τον Colin Farrell και τον Ewan McGregor.

Η βαθμολογία είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι, και γίνεται μόνο για ενδεικτικούς λόγους. Η ταινία μιλάει σε πολλά επίπεδα, και ποτέ κανείς δε χάνει από μια ταινία του Woody!
Βαθμολογία 7/10

10 σχόλια:

theachilles είπε...

Μμμ... Μόλις χθες βράδυ την είδα την Κασσάνδρα και εξεπλάγην. Είχα ακούσει τα χειρότερα, αλλά προσωπικά ενθουσιάστηκα. Φοβερή και κοφτερή η γουντιαλλενική πένα για μία ακόμα φορά. Αν και διαφωνώ ότι αποτελεί την πιο αγνή ματιά πάνω στα θέματα της Ηθικής (και ο ίδιος μάλλον θα διαφωνούσε), ωστόσο πρόκειται αναμφισβήτητα για μια προσωπική του εμμονή. Εμένα μου άρεσαν και οι διάλογοι και οι ερμηνείες των Farell και McGregor. Έχουν αρκετό βάθος και εγείρουν μπόλικα ερωτήματα περί ηθικότητας, σκοπιμότητας και ...χρησιμότητας. Ειδικά στο πρώτο μισό μιλάμε για αριστουργηματική αφήγηση που, ομολογώ, ότι θα εξελιχτεί στο τέλος μάλλον άτσαλα - όχι αρκετά όμως για να μου αλλάξει άποψη...

kioy είπε...

Καλησπέρα φίλε Αχιλλέα. Και για μένα η ταινία αποτελεί μια ακόμα πολύ σημαντική στιγμή, με πολύ βάθος σκέψης και στοχαστικότητας που όμως τελικά αδυνατεί να φέρει 100% εις πέρας την αποστολή της. Παρ' όλα αυτά, έχω κάθε λόγο να κατακρίνω και εγώ με την σειρά μου, της μάλλον αυστηρές κριτικές που έχει δεχτεί από μερίδα του τύπου! Και για να μην παρεξηγηθώ, την αγνότητα δεν την εννοώ ως προς το περιεχόμενο της ταινίας, αλλά ως την παντελή απουσία όποιας επιτηδευσιμότητας στη γραφή της!

Τώρα για τους διαλόγους, και για τις ερμηνείες, λύσε μου μια απορία!
Οι σκηνές οι αρχικές, που γέρνουν τον τροχό της τύχης(λεφτά από στοίχημα σκύλων, πολλά λεφτά μεγάλα κόλπα στα χαρτιά κτλ) δεν σου φέρνουν μια αμηχανία; Εννοώ ως προς το εύκολο των διαλόγων, και της voice over παρουσίασης τους;

Επίσης η τελική σκηνή που παντού διαλαλούν ότι αύριο θα πάνε βόλτα με το πλοίο; Που σκορπιέται χωρίς σχέδιο σε πάμπολλες προτάσεις δε σου φέρνει μια εντύπωση, ότι τώρα θα γίνει; Με χοντρό όμως κάπως τρόπο;

theachilles είπε...

Πες με αφελή, αλλά όχι. Και στην περίπτωση του Match Point και εδώ άκουσα πολλούς να λένε, είχα καταλάβει τι θα συμβεί, τα είχα προβλέψει εύκολα, κτλ. Και στις δύο ταινίες πάντως δεν μου συνέβη κάτι τέτοιο.

Θα συμφωνήσω ότι ήταν λίγο άτσαλο στην εκτέλεση το φινάλε, και γενικότερα το δεύτερο μέρος στην ταινία. Όσο για το πρώτο μισό, όχι, σε καμία περίπτωση δεν ένιωσα αμηχανία. Πιστεύω ότι και ο Farell και ο McGregor ήταν πολύ καλοί σε ρόλους σχετικά αντίθετους με την κινηματογραφική τους περσόνα. Αν μπορώ να εντοπίσω το ακριβές σημείο της διαφωνίας σου, αυτό είναι ο χειρισμός του χρόνου, ειδικά στην αρχή. Εμένα πάντως μου άρεσε ο τρόπος που σχετικά ψυχρά έστησε τα πιόνια ο Woody με τρόπο σαφώς επηρεασμένο από τη λογοτεχνία (το ίδιο ακριβώς είχε κάνει στο Match Point, αν προσέξεις το πρώτο μισό και εκεί).

Υ.Γ.Άσχετο, αλλά δεν μπορώ να μην το πω... Είμαι ερωτευμένος με μια ταινία και it's time for my blueberry pie...

kioy είπε...

Όλοι πως και πως περιμένουμε Kar Wai! Εσύ να υποθέσω τον είδες ε;
Από ότι βλέπω ετοιμάζει και remake της κυρίας της Σανγκάης. Αν και είμαι τελείως αντίθετος με την επανεκτέλεση ταινιών αυτό το remake ίσως έχει κάποιο ενδιαφέρον!

Τώρα για το όνειρο της Κασσάνδρας. Ναι και προς το σημείο εκκίνησης, αλλά γενικά νομίζω πως γίνεται ένα απλοϊκό πέρασμα σε διάφορα σημεία! Δηλαδή στο συγκεκριμένο με τα χαρτιά, ή τα στοιχήματα με τα σκυλιά, δεν πείθομαι για το εύκολο της τύχης! Στο Match Point δεν είχα καμία τέτοια ένσταση παρεπιμπτώντως! Καλό βράδυ, και χαίρομαι που σε 'χω παρέα μου να μιλάμε για τον εκπληκτικό Woody!

theachilles είπε...

Τον είδα φίλε Kioy. Τον είδα και έπαθα. Μην το χάσεις... Αυτό με την Σανγκάη είναι παλιά ιστορία, υποτίθεται πως θα ήταν το επόπμενο από το 2046 με Nicole Kidman και Rachel Weisz. Δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν θα είναι remake πάντως...

kioy είπε...

Πάντως το σενάριο στο ίδιο θρυλικό μυθιστόρημα βασίζεται!
Τον Kar Wai τον συμπαθώ όσο λίγους, και πραγματικά θεωρώ τον καλλιτεχνικό Ασιάτικο κινηματογράφο μεγάλη ελπίδα για την προς τα πρόσω κίνηση του cinema. Δηλαδή μόλις μας έρθει θα γίνει ανάρπαστος!

theachilles είπε...

Σίγουρα θα με πετύχεις σε κάποια αίθουσα. Κάθε μέρα θα πηγαίνω!!!

kioy είπε...

Lol! Καλή αντάμωση τότε!

Ανώνυμος είπε...

Now that we have described discount links of london the one way linking process, how can you get links of london silver websites to link just to you? One answer is that it is links of london sale dependent on your sites content, especially if you links london jewellery have unique content. Other websites will link cheap links of london to you if you have interesting content that links london bracelet compliments their content. The problem is that you london links charms really have to have something exceptional. links of london watches sale One easy way to get a type of one way link called discount links of london rings a back-link. These are links to articles that you cheap links of london necklaces have written and distributed through article directories.

Unknown είπε...

You must also make sure that it signifies the bond between thomas sabo bracelet you and your partner, who have come from different ethnicity, discount thomas sabo bracelet background and of course have different personalities and way of thinking. And if you are looking for perfect ring then you must also make sure that the ring which have selected for cheap thomas sabo bracelet your bride must fulfil all her requirements in terms of style, design and metal. thomas sabo bracelet clearance You can find host of choices in wedding rings ranging from traditional to modern designs. You can also engrave some personal messages on your ring as a reminder and expression of your lifetime commitment. But no matter whether you are buying wedding rings that are already available in the market or you are designing your thomas sabo charm bracelet own ring it is good to allow your lady to select the ring for herself. This will help in you in your selection and you will be also satisfied that your lady will love the ring. Your lady will wear thomas sabo bracelets uk the ring everyday for her rest of the life. Hence you must make sure that you are selecting the best ring for her. thomas sabo charms bracelet And today you can find that thomas sabo sale uk there are many online jewellery stores offering wide variety of rings for affordable prices and has made the selection thomas sabo jewellery much easier for you. Celtic jewelry designs have a very thomas sabo silver ancient heritage. The history of Celtic Art is fascinating, rich with myth, folklore and mystery.