Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Ratatouille


Σκηνοθεσία: Brad Bird-Jan Pinkava
Παραγωγής: Usa / 2007
Διάρκεια: 110'

Πολλοί μιλούν για το animation film της χρονιάς ενώ κάποιοι άλλοι δεν διστάζουν ακόμα υψηλότερες κολακείες. Η ουσία είναι ότι μπήκε εξ αρχής στο top πρτοτιμήσεων κοινού και κριτικών, και πλέον καρπώνεται την χαρά(και όχι μόνο) της επιτυχίας!

Όλοι έρχονται στον πλανήτη από κάπου! Αυτό το κάπου, η οικογένεια, είναι η πρώτη τους ρίζα. Είναι ήδη ανεπτυγμένη, και είναι αυτή που θα βοηθήσει που θα χειραγωγήσει το άτομο και θα το διατηρήσει στην "φυσική" υγεία. Είναι αυτή που θα του δώσει όσα χρειάζεται, υλικά και άυλα, για μια ευδόκιμη ζωή. Από την άλλη υπάρχει μια ετοιμόγεννη ρίζα σε εμβρυακό στάδιο. Είναι ο ονειρώδες κόσμος μας. Είναι οι άγρυπνες βραδινές μας σκέψεις, η απόκοσμη αφαίρεση απ' την εγκόσμια πραγματικότητα. Που όσο πιο πολύ αφήνεσαι, ποτίζεις με εαυτόν την ρίζα και μεγαλώνεις μαζί της. Αγγίζεις την αυτοολοκλήρωση, και κοιτώντας μετά από χρόνια διαπιστώνεις πως έγινες αυτό που ονειρευόσουν να γίνεις. Ρίζα που μπορεί να περιέχει την πιο απρόβλεπτη έννοια της φαντασίας, στον απόλυτο ορισμό της αντισυμβατικότητας. Αυτές οι δύο τάσεις, οι δύο ρίζες πολλές φορές μοιάζουν αλληλοσυγκρουόμενες. Μοιάζουν όπλα στραμμένα σε αντίμαχα στρατόπεδα. Όμως αυτοί οι ισχυρισμοί πηγάζουν από την έλλειψη πίστης του ατόμου, από την αδυναμία να σταθεί μπροστά σε όσα θέλει χωρίς ποτέ να ξεχνάει τα όσα είναι! Γιατί εδώ μιλάμε για δυο αγάπες. Την της οικογενείας έμφυτη, και την της επιθυμίας επίκτητης. Και όταν πέφτει το φως των ολοφάνερων "ερωτικών" εξομολογήσεων η κατανόηση παρέρχεται και οδηγεί σε ένα αρμονικό συμβάδισμα προς την ευτυχία...

Αυτό το όνειρο εξιστορούν και οι Brad Bird-Jan Pinkava σε μια ευχάριστη αναλαμπή της φειδωλής τελευταίως Walt Disney. Ο ήρωας μας είναι ένας αρουραίος(αλήθεια υπάρχουν τόσο χαριτωμένοι αρουραίοι;) που ζει μαζί με κλεφτοτυράδες αδηφάγους στα βδελυρά υπόγεια των υπονόμων. Όμως είναι τελίως διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Γευσιμανής, αντίμαχος της σαβουροφαγίας της φυλής του αναζητεί διαρκώς εκλεκτισμένους συνδυασμούς διατροφής σε ένα πρώιμο στάδιο μαγειρικής. Το κισμέτι του επιφυλάσσει περίεργα πράγματα. Οδηγείται στο εστιατόριο του αγαπημένου του μάγειρα Gousteau όπου βρίκσει στέγη στον νεαρό chef Liguini. Ο ένας δεν ξέρει να μαγειρεύει, και στον άλλο δεν επιτρέπεται να είναι στο εστιατόριο. Όμως και οι δυο για διαφορετικούς λόγους θέλουν την δουλειά και συνεργάζονται κάνοντας το εστιατόριο το σπουδαιότερο όλων. Ο νεαρός μας ήρωας καλείται να αντιμετωπίσει την οικογένεια του. Τα κατακριτέα ποντίκια που δεν μπορούν να αντιληφθούν την φύση του Ρατατούη, και ο Ρατατούης που στέκει αμήχανα μπροστά σε όσα θέλει. Η κατανόηση θα έρθει και από τις δυο πλευρές που αρμονικά θα συμβαδίσουν σε ένα υπερβολικό finale μέσα από στιγμές πλήρης επίγνωσης και αυτόβουλης κοινοπραξίας.

Στο animation αυτό παρατηρούμε παράλληλα την ρομαντική ιστορία του μάγειρα Liguini και της Collet, όπως και την απαραίτητη διάκριση του καλού και του κακού με την χρήση του αποθητικού ζηλόφθον αρχιμάγειρα. Οι Brad Bird-Jan Pinkava επικαλούνται την αυθεντία της ωραιοποίησης με σχεδόν "ερωτικά" πλάνα του Πύργου του Παρισίου. Στοιχεία που αγγίζουν το συναίσθημα στην κατά τα άλλα διαδραστική αυτή ταινία.

Λοιπόν, η ταινία έχει όραμα και το περνάει. Πολύ συμπαθητική από την αρχή μέχρι το τέλος. Αγγίζει την κάθαρση και συνυφαίνει σαφώς τον κόσμο του "παράλογου" πολλές φορές ονείρου με αυτόν της "φυσικής" πραγματικότητας. Ίσως η καλύτερη δήλωση και κινητήρια ταινία για την πραγματοποίηση των ονείρων. Δεν λείπουν οι υπερπικάντικες σκηνές, ενώ αρνείται να διαταράξει εντελώς τις ισορροπίες διακρατώντας μια χειραγωγημένη ρομαντική επιβράβευση του καλού. Συμπερασματικά, ο Ρατατούης είναι το έδεσμα που δεν πρέπει να λείψει από κανενός το πιάτο.
Βαθμολογία 7,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: