Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Sekai wa tokidoki utsukushii


Σκηνοθεσία: Osamu Minorikawa
Παραγωγής: Japan / 2007
Διάρκεια: 70'

Ο πρωτάρης Osamu Minorikawa με την φλόγα της παρθενικής δημιουργίας μας παρουσίασε χθες στις Νύχτες Πρεμιέρας ένα υπέροχο καλλιτέχνημα, μέσα από την Υπέροχη ζωή του!

Όντας μόλις στην τέταρτη σειρά και τον φόβο της ζαλάδας διάχυτο εκ της απόστασης αναπνοής με το μέσο, δεν υποψιαζόμουν πως θα μου ρθει από αλλού. Μια άλλη ονειρική ζαλάδα αφηγημένη και ζωογονημένη από αυτό το μεστό τρυφερό διήγημα της ζωής. Απ' την αρχή κατάφερε να με συνεπάρει και να με κουβαλήσει αποροφώντας τελικά κάθε φόβο και παραδίδοντας μου μια τέλεια αισθαντική εμπειρία.

Η διήγηση και η εισχώρηση στα δύσβατα λημέρια της ανθρώπινης ατέλιας καταδεικνύει την τελιότητα της ύπαρξης, την υπέροχη ζωή μέσα από τις μεγάλες αδυναμίες, τα μεγάλα όνειρα, βγαλμένα από τις μικρές ζωές καθημερινών ανθρώπων. Μια πενταπλή αφήγηση αυτόνομων ιστοριών, λιτές και απλές στη θεματολογία τους, αυθεντικές ως προς το περιεχόμενο με κύριο πυρήνα την ανθρώπινη μοναξιά, τις ανθρώπινες αδυναμίες, τους ευαίσθητους φόβους, τα ξύσματα ψυχών με την αμεσότητα του οράματος του δημιουργού είναι αυτά που πνίγουν τον θεατή φέροντας του ένα βαθύ μελαγχολικό-νοσταλγικό συναίσθημα. Οι ιστορίες έχουν διακριτά όρια, αλλά σαν τις στροφές εσώκαρδου ποιήματος καταφέρνει να ενώνει τα επιμέρους κομμάτια και να μετασχηματίζει μια ισομετρική δημιουργεία.

Καλλιτεχνικά δεν ξέρουμε τι να τονίσουμε. Η καλλιτεχνική διάθεση όλων των συντελεστών είναι παραπάνω από εμφανής. Ο φωτογράφος δίνει τον καλύτερο εαυτό του, και σε συνδυασμό με την "ποιητική" σκηνοθεσία μας δίνει την εντύπωση πως έξερευνούμε εκ των έσω κάθε πρόσωπο, κάθε αντικείμενο που παρουσιάζεται στο film. Πως είμαστε εμείς το πανί ή η ίδια η κοπιά στην οποία εξελίσεται αυτός ο ύμνος, σε μια εμβριθής και εσωτερική σκιαγράφηση των εμφανιζόμενων ανθρώπων και των καταστάσεων. Τεχνικά οι ιστορίες διέπονται και από τεχνικές μικρού μήκους, αυτοτελής και αφήνοντας μια υπόσχεση για την συνέχεια. Εν τέλη ο θεατής οδηγείται τμηματικά στην κορύφωση. Ωστόσο αυτή η περιχαρακωμένη θέαση ίσως αδυνατεί να τον οδηγήσει στο καθαρτήριο απαιτούμενο κλείσιμο.

Ταινία που έρχεται από το εγχώριο κύκλωμα της Ιαπωνίας, με άσημους κυρίως ηθοποιούς και αποτεέι την άκρως επιτυχημένη πρώτη απόπειρα του Osamu Minorikawa. Περιμένουμε το μέλλον πλέον αντλώντας την αισιοδοξία μας από τους οιωνούς αυτού του film για μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη δημιουργία!
Βαθμολογία 7,5/10

υγ. Θα θελά να παραθέσω κάποιες πολύ ποιητικές στιγμές της ταινίας, αλλά η μη αυτούσια μεταφορά τους θαρρώ πως θα την αδικήσει! Για αυτό απλά βρείτε το και απολαύστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια: