Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

The Lady from Shanghai


Σκηνοθεσία: Orson Welles
Παραγωγής: USA / 1947
Διάρκεια: 87'

Orson Welles, ο καλλιτέχνης που πειραματίστηκε όσο λίγοι με την αποτύπωση των χώρων στο κάδρο. Εισήγαγε ακλόνητες τεχνικές, όπως το βάθος πεδίου, και θεμελίωσε τα νοήματα με τις πλέον καινοτόμες γωνίες λήψης! Με τον ίδιο τρόπο φέρεται σε αυτή την diva από την Shanghai κάνοντας σπουδαίο cinema!

Στα της υπόθεσης αυτό το noir πραγματεύεται την τρέλα, την απληστία των ανθρώπων όταν βρεθούν στο μέσο εκείνο που απαγορεύει, αλλοιώνει και φθείρει το περιεχόμενο και την φύση τους. Εύστοχα καταλογίζει στο μέσο αυτό στην φιλοδοξία αλλά και στον κορεσμό του χρήματος. Επίσης, πραγματεύεται την παγίδα της femme fatale που σκορπά έλξη με το ερωτεύσιμο άρωμα της. Ένα άρωμα που δεν αφήνει περιθώρια. Ερωτεύσιμο και έτοιμο να πλανήσει ακόμα και άγιο!

Το σενάριο λοιπόν περιλαμβάνει: έναν διάσημο ποινικολόγο, τον Arthur Bannister(Everett Sloane) ο οποίος πληροφορημένος από την γυναίκα του Elsa Bannister(Rita Hayworth) την σωτήρια πράξη ενός άντρα, του Michael O'Hara(Orson Welles), προς αυτή, αποφασίζει να κάνει τον τελευταίο πλούσιο. Έτσι του παραδίδει πρόταση εργασίας για την πολυτελή τους κρουαζιέρα. Ωστόσο μια μυστηριακή ερωτική ατμόσφαιρα πλανάται μεταξύ του Michael και της Elsa. Η κρουαζιέρα ξεκινάει, και αναχωρεί προς διάφορους σταθμούς. Ο Michael ακολουθεί πιστά την Elsa. Την δικιά του Rozalie. Ο οποίος όντας μεθυσμένος δεν μπορεί παρά να ονειρεύεται, και να καταβροχθίζει τις λέξεις της αγαπημένης του. Το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά. Τα μάτια του πληρώματος διασταυρώνονται διαρκώς με αυτά των ηρώων υποδηλώνοντας μια αλλόκοτη και ταυτόχρονα άγνωστη πλοκή, ενώ ο Arthur παίζει τα δικά του χαρτιά! Το μόνο που μένει πλέον είναι να δούμε ποιος κρατάει την βελόνα αυτού του υφάντρου. Στο τραπέζι πέφτει μια αλλόκοτη συμφωνία που προσφέρει στον Michael 5000 δολάρια. Και γύρω από τους παράξενους φονικούς όρους της εξελίσσεται μια σειρά από ανατροπές. Ανατροπές που κουβαλούν την φαντασία της νουβέλας του Sherwood King, και οδηγούν τον θεατή στα πλέον ευφυές σκιρτήματα του άρτιου σεναρίου. Οι τίτλοι τέλους τελικά πέφτουν και βρίσκουν τους "καρχαρίες" κουρελιασμένους να τρέφονται ο ένας από το αίμα του άλλου, ο ένας από την ζωή του άλλου. Μέχρι την τελική αλληλοεξόντωσή τους...

Ο Orson Welles διευρύνει τους ορίζοντες του noir. Διατηρεί την λαϊκή του φύση, πληρώντας το συμβόλαιο με το κοινό του! Από την άλλη χρήζει σαν πρωταρχικό στοιχείο τον αψεγάδιαστο στοχασμό γύρω από τον κορεσμό, την αλαζονεία και κυρίως την διαφθορά του χρήματος! Και όλα αυτά με τις "φιλάρεσκες" και γοητευτικές τεχνικές του με την κάμερα. Η εκθαμπωτική Rita Hayworth είναι ξαπλωμένη και το πολυπόθητο δέρμα της λούζεται τον ήλιο, ενώ η κάμερα διαγράφει κυκλική τροχιά δηλώνοντας το κέντρο ενός κόσμου που κινείται γύρω της. Περίτεχνες γωνίες λήψης που ανυψώνουν και καταρρίπτουν τα είδωλα του κοσμοπλάστη Orson Welles. Ενός κόσμου όπου ο θεατής δεν έχει παρά να υποκλιθεί! Τέλος, το κλείσιμο στο δωμάτιο με τους "τρελούς" καθρέφτες. Καταρρίπτοντας την δήλωση για την μοναδική φύση του ανθρώπου με τον πλέον απτό τρόπο. Παράφρονες φιγούρες που φλερτάρουν με το θάνατο ως την τελική πτώση. Σε μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στην ιστορία του cinema. Αυτά είναι λίγα από τα εντυπωσιακά skills του μεγάλου σκηνοθέτη!

Το Cast εγγυείται το αποτέλεσμα. Η εκθαμπωτική Hayworth, το αντισυμβατικό θήραμα Welles και οι υπόλοιποι καλοκουρδισμένοι στο σενάριο τρέφουν με saspens τον θεατή και απογειώνουν το noir σε πλούσιας προέλευσης ταινία!
Βαθμολογία 9,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: