Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

El Greco


Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαράγδης
Παραγωγής: Greece / Spain / 2007
Διάρκεια: 119'

Ο Γιάννης Σμαράγδης στο τιμόνι μιας υπερπαραγωγής που έρχεται να ξαφνιάσει ευχάριστα! Και λέω ευχάριστα με το μέγεθος των χρημάτων που πέφτουν για μια ταινία από το ελληνικό κύκλωμα, έστω αν έχει και το Ισπανικό σπρώξιμο.

Όμως κινηματογραφικά μάλλον μιλάμε για κάτι υποδεέστερο των προσδοκιών αν αναλογιστεί κανείς τα μεγέθη του budget που δαπανήθηκε. Στην πρώτη ώρα ο Σμαράγδης μπορεί να κρατάει τα ηνία του cinema του. Αναλύει ένα μωσαϊκό εμπειριών και συναισθημάτων του ήρωα Θεοτοκόπουλου ( που ενσαρκώνει ο εκπληκτικός Nick Ashdon) μέσα από το οποίο παρακολουθούμε μια μορφή ενηλικίωσης αλλά και καλλιτεχνικής ολοκλήρωσης! Όμως η επόμενη ώρα χάνεται τελείως. Ιστορικές ανακρίβειες σε πρώτο πλάνο. Με εύκολους μελοδραματισμούς. Υπό την ασπίδα του ηθικά καλού και κακού στην πλέον μονοδιάστατη ανάλυση του. Εμφανή δυσκοιλιότητα στην περιγραφή ενός ρεαλιστικού κόσμου. Με τα είδωλα του δημιουργού να εμφανίζουν εξαιρετικές ομοιότητες με μεσημεριανής σαπουνόπερας ήρωες. Πολύ δάκρυ, σε μια ευθεία ρήξη του φωτός με του σκοταδιού. Μόνο που ΄κάθε ανάλυση είναι επιδερμική και αλλοιωτική ως προς την ιστορία. Και αυτό για μένα είναι μέγα ατόπημα. Ο κινηματογράφος είναι η πλέον λαϊκή τέχνη. Μιλάει και εισβάλει στη ζωή του κάθε ανθρώπου πιο εύκολα από οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης. Άρα νομίζω πως έχεις επιπλέον ευθύνη για όσα προβάλλεις. Ευθύνη όχι μόνο ως προς τον εαυτό σου να ενσαρκώσεις το όραμα σου. Αλλά ευθύνη και προς το κοινό για την αλήθεια όσων λες. Πόσο μάλλον σε περιπτώσεις που είσαι ο αγωγός για να μάθει το ευρύ κοινό έναν σπουδαίο άνθρωπο.

Η ταινία στα επιμέρους κομμάτια τα πήγε καλά. Άψογη φωτογραφία(αν και πολλοί έχουν αντίθετη γνώμη πάνω σε αυτό), αρκετά καλή ερμηνεία από τον πρωταγωνιστή. Ακόμα και η σκηνοθεσία είναι παραπάνω από ικανοποιητική. Ωστόσο η δευτερεύοντες ρόλοι μάλλον εξελίσσονται σε όλεθρο. Σε μια υπερφορτωμένη δραματικά ταινία σαν το El Greco γεννιούνται οι απαιτήσεις για δυνατή ερμηνευτική υποστήριξη. Για μένα ο Λαζόπουλος δε μπορεί να ανταποκριθεί στις λεπτές ισορροπίες του κινηματογράφου ενώ η Δήμητρα Ματσούκα μένει στο απλά μια ωραία γυναίκα. Σεναριακά τονίσαμε τα προβλήματα. Δεσμευμένο μιας παλαιομοδίτικης μελό φιλοσοφίας χάνει νοήματα και ουσίες. Και γίνεται φτηνό cinema. Αυτό που απογοητεύει είναι το πως χάθηκε μια σπουδαία ευκαιρία για μια εξαιρετική προβολή του ελληνικού cinema ακόμα και στο εξωτερικό. Εισιτήρια στην Ελλάδα θα κάνει, αυτό είναι σίγουρο. Ήδη έχει κάνει! Ωστόσο οι ταινίες κρίνονται στο βάθος του χρόνου. Εκεί νομίζω χρειάζεται γερή κράση, και όχι χαλιναγωγημένο και εύκολο cinema.

Νομίζω πως η ταινία επαληθεύει την γενικότερη τάση που υπάρχει στα ελληνικά δρώμενα. Μια μεγαλομανία από τους δημιουργούς δίχως ίχνος αυτογνωσίας. Τι εννοώ; Η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς κινηματογραφική ιστορία. Και κατά συνέπεια χωρίς κινηματογραφική πείρα. Πως ζητάς με την μία να κολυμπήσεις σε βαθιά νερά. Σε μια ταινία εποχής με μεγάλης βαρύτητας ανάγκες. Σε μια υπερπαραγωγή(για τα ελληνικά δεδομένα πάντα) που για να την αναδείξεις χρειάζονται πολλά κιλά προϋπηρεσίας, γνώσης αλλά και συνεργασίας. Χώρες με την δική μας οικονομική ισχύ, με τις δικές μας δυνατότητες συμβιβάζονται με την κατάσταση τους και μέσα από αυτή τους την αυτογνωσία φτιάχνουν σπουδαίες ταινίες. Όπως η πρόσφατη Ισραηλινή μπάντα που κυκλοφόρησε, όπως ο απλός μα πάντα δημιουργικός Ιρανικός κινηματογράφος κτλ. Νομίζω πως από κει αρχίζεις, με απλότητα και βασισμένος στις δυνάμεις σου βελτιώνεις τον εγχώριο cinema και βελτιώνεσαι!

Πάντως είναι ενθαρρυντικό να δίνονται χρήματα σε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν καλλιτεχνικές ταινίες. Ωστόσο τέτοιες ευκαιρίες νομίζω πρέπει να αντιμετωπίζονται με περισσότερη περισυλλογή και ευθύνη.
Βαθμολογία 5/10

5 σχόλια:

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

Ποοοοσο δικιο εχεις! Συμφωνω απολυτα μαζι σου!

Αν και δε σε προλαβαινω αυτεςτις μερες! Εισαι πολυγραφοτατος!!!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

(...)Συνοψίζοντας, δεν θέλω να κρίνω την ταινία μόνο βάση του ύψους των ποσών που δαπανήθηκαν. Το όνειρο του σκηνοθέτη, το όνειρο μιας ζωής σίγουρα άξιζε κάτι παραπάνω. Παρά τις όποιες δραματουργικές αστοχίες, τους όποιους άσκοπους μελοδραματισμούς και τις όποιες ιστορικές ανακρίβειες, σίγουρα πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια. Εξαιρετικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές, κάπως αδύναμες απ’ τους δευτερεύοντες ρόλους. Μπορεί να μην είναι μια ταινία που θα επιζητήσω να ξαναδώ, σίγουρα όμως δεν έχασα τον χρόνο και τα λεφτά μου. Απλά ελπίζω ότι στην επόμενη τόσο μεγάλη ευκαιρία, ο ελληνικός κινηματογράφος θα μπορέσει να δώσει το κάτι παραπάνω.
Όπως βλέπεις συμφωνούμε αρκετά... :-)

kioy είπε...

@ok φίλτατε πυγμαλίων, είπα να ρίξω λίγο τους ρυθμούς τώρα! Τους χαιρετισμούς μου στην Γαλατεία!


@ Γιώτα μου, ναι! Και εγώ δεν το κρίνω το filmaki ως προς τα εξωπραγματικά χρήματα για τα ελληνικά δεδομένα! Αλλά ως προς το σύνολο του. Ξέρεις κάτι; Μια ταινία στην οποία έχει γίνει δουλειά φαίνεται! Και οι όποιες δραματουργικές αστοχίες μπορούν να συγχωρηθούν σε μεγάλο βαθμό! Καθώς η ταινία προστατεύεται από τον μόχθο, την κουλτούρα και το κλίμα τόσο της ταινίας όσο και των συντελεστών.
Αυτό που με πείραξε με την συγκεκριμένη ταινία είναι το εξής: Δεν μιλάμε για δραματουργικές αστοχίες. Μιλάμε για επιτήδειους μελοδραματισμούς. Μόνο που η ταινία έχοντας στα ατού της μια σπουδαία φωτογραφία, πραματεύοντας ένα αν μη τι άλλο σημαντικό θέμα δίνει την αίσθηση στην συντριπτική πλειοψηφία του ποπκορνοφάγου κοινού πως βλέπει κάτι ανώτερο. Ωστόσο αυτο΄οι επιτήδειοι μελλοδραματισμοι συνεπάρουν το κοινό σε ένα γνώριμο περιβάλλον που κατα ψευδαίσθηση του φαίνεται διαφορετικό. Ενθουσιάζεται ενώ στην ουσία βλέπει μια μεσημεριάτικη σαπουνοπερική προσέγγιση με πλήρη ανευθυνότητα προς τον ήρωα και την ιστορία. Επίσης, επειδή πλασσάρεται ως καλλιτεχνική ταινία, κινεί το ενδιαφέρον και του σινεφιλ κοινού το οποίο όμως δε νομίζω πως μπορεί να γοητεύσει!

Συγχωρώ κάποιο λάθος όταν η ύπαρξη σημαντικής δουλειάς και προσανατολισμού είναι ορατές. Όμως δεν συγχωρώ την επιτηδευσιμότητα του στυλ για εμπορικούς και εύκολους κυρίως λόγους. Πόσο μάλιστα από την στιγμή που η ταινία διαθέτει άψογη φωτογραφία σεβαστή σκηνοθεσία και αξιοπρόσεκτη πρώτη ερμηνεία. Πραγματικά χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για κάτι καλό!

Cinematia είπε...

Γεια και απο μένα.Μπορώ να πω (για να μην επαναλαμβάνω)πως συμφωνώ με τα περισσότερα απο όσα λες.Πραγματικά δε βρήκα τη "χρησιμότητα" του Λαζόπουλου;Ήρθε σαν κομμική φιγούρα;(γιατί δίπλα μου η κολλητή μου έλεγε "και μόνο που τον βλέπω γελώ"¨και αυτό έκανε).Δε μου άρεσε το μπλέξιμο με τις "γλώσσες".Ας ακούγαμε μόνο Ισπανικά ή μόνο Αγγλικά ή Ελληνικά αλλα γι αυτό θα μου πεις φταίει η συμπαραγωγή.Μια ενδιαφέρουσα άποψη που άκουσα είναι ότι ο El Greco ήταν απο μόνος του η ενσάρκωση του πάθους προς τα πάντα αλλά η ταινία δεν το δείχνει και παραμένει χλιαρή...Συμφωνώ ως προς το "χλιαρή" αν και θεωρώ ότι ήταν μια καλή προσπάθεια...

Ανώνυμος είπε...

javascript:void(0)Now that we have described discount links of london the one way linking process, how can you get links of london silver websites to link just to you? One answer is that it is links of london sale dependent on your sites content, especially if you links london jewellery have unique content. Other websites will link cheap links of london to you if you have interesting content that links london bracelet compliments their content. The problem is that you london links charms really have to have something exceptional. links of london watches sale One easy way to get a type of one way link called discount links of london rings a back-link. These are links to articles that you cheap links of london necklaces have written and distributed through article directories.