Τρίτη 3 Μαΐου 2011

The War Zone


Σκηνοθεσία: Tim Roth
Παραγωγής: England / Italy / 1999
Διάρκεια: 98'


Οι πολλοί διατίθενται πως η αδελφική αγάπη προκύπτει απ' την συμβίωση των παιδιών και τις κοινές εμπειρίες. Η πραγματικότητα όμως διδάσκει ότι οι καθημερινές συναναστροφές και οι μακροχρόνιες σχέσεις είναι ικανές τόσο για τη σύσφιξη όσο και την απώθηση. Τελικά, όταν η αδελφοσύνη δεν είναι μύθος, είναι αποτέλεσμα της συσπείρωσης των τέκνων έναντι στον κοινό εχθρό που λέγεται γονείς.


Όλες οι οικογένειες έχουν τα μυστικά τους. Και η ανώνυμη, πλέον πενταμελής, οικογένεια του The War Zone έχει τα δικά της. Τα φρικτά δικά της. Η πρόκληση δεν συνιστάται στο να συμπλεύσεις αρμονικά με τα σκοτεινά μυστικά. Η πρόκληση συνιστάται στο να τα φανερώσεις και να σταθείς γυμνός απέναντί τους. Όμως, στο The War Zone, όταν οι ενήλικες βλέπουν καπνό, στρέφουν αλλού το βλέμμα κλείνοντας τα μάτια στη φωτιά. Το βάρος πέφτει αναπόφευκτα στον βενιαμίν, τον ευαίσθητο Tom. Και θέλει τόλμη για να πάει μονάχος το δρόμο μέχρι πέρα.


Ο Tim Roth, στη μοναδική του ταινία, παρ' ότι έχει ένα φανταχτερό οπλοστάσιο(Tilda Swinton, Ray Winstone, Colin Farrell, Lara Belmont), χρήζει πρωταγωνιστή την άγρια ομορφιά του Devon. Το φυσικό τοπίο παρίσταται παντού. Η φουσκωμένη θάλασσα, τα κοφτερά βράχια, ο μουντός ουρανός, οι ανάστατοι δρόμοι, ο ανακατεμένος αέρας• όλα: χτίζουν μια υποβλητική ατμόσφαιρα απειλής. Μια απειλή διαρκούσα και ασφυκτική. Μιας ατμόσφαιρας που συμπαρασύρει την αισθητική σε άκρως εκρηκτικές συχνότητες. Μιας ατμόσφαιρας που στα καπνισμένα γκρο πρόσωπα των παιδιών, μετουσιώνει τη σιωπή στην πιο εκκωφαντική κραυγή.


Υπάρχουν, τελικά, πολλοί τρόποι να εναντιωθείς στην οικογενειακή κακοποίηση. Πότε σπάζοντας ένας κυνόδοντα. Πότε παλεύοντας να διατηρήσεις το δέρμα σου διάφανο. Και πότε τολμώντας να σύρεις έναν πόλεμο ως το τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: