Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Touch of Evil

Σκηνοθεσία: Orson Welles
Παραγωγής: USA / 1958
Διάρκεια: 112'

Ο μετρ τον νουάρ Welles ξαναχτυπά. Ασυμβίβαστος με τις διαδεδομένες τεχνικές, κάνει αυτό που ο ίδιος ξέρει πολύ καλά! Κάνει το δικό του cinema, καταλύει ότι είναι στερεωμένο και τελικά αυτό το δικό του, περνάει στην ιστορία ως η νέα τάξη πραγμάτων. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως στην εποχή του αντιμετωπίζονταν με καχυποψία από τους θεωρητικούς της εποχής του! Ούτε υπερβολή είναι να πει κανείς πως αν τώρα κάποιος νέοπας ρωτήσει έναν θεωρητικό πως να κάνει νουάρ, η απάντηση θα είναι κάν' το όπως ο Welles. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά!

Ο αμφισβητούμενος τότε και απαιτητικός ως και εκκεντρικός Orson με το άγγιγμα του κακού καταφέρνει να ορίσει την διττή φύση του ανθρώπου. Μέσα από μια ιστορία με ίντριγκες, με φόνους, με μυστήριο και με πολύ έγκλημα καταφέρνει να προβληματίσει το κοινό. Η έννοιες του σωστού και του λάθους πονοκεφαλιάζουν τον θεατή μέχρι να τις ισοπεδώσει μπροστά του. Μέχρι να παραδεχθεί πως απέχουν ελάχιστες γραμμές. Μέσα από την ηθική διδασκαλία του περί νόμων και δικαιοσύνης! Άραγε είναι ο αστυνομικός πάνω από τον νόμο; Εύστοχα θίγει το ερώτημα σε ανύποπτη στιγμή... Μέχρι να καταλήξει. Το δίκαιο μπορεί να έχει χιλιάδες εκφράσεις, μπορεί να γίνεται αντιληπτό με εκατοντάδες τρόπους, όμως στο κοινό σύστημα των νόμων υπάρχει μόνο μια οδός. Γιατί δεν αρκεί να είσαι σωστός, οφείλεις να είσαι και διαφανής. Δεν φτάνει να γνωρίζεις, χρειάζεται να αποδεικνύεις. Και να θυμάσαι πως όποιος και αν είσαι υπηρετείς τους νόμους, και δεν κάνεις χρήσεις αξιωμάτων και εξουσίας ώστε να σε υπηρετήσουν αυτοί...

Για να το επιτύχει αυτό ο Orson Welles χρησιμοποιεί τον ιδεαλιστή αστυνόμο Vargas(Charlton Heston) που υπηρετεί απαρέγκλιτα την δικαιοσύνη. Τον εαυτό του στη θέση του super αστυνομικού Quinlan, που εξιχνιάζει κάθε υπόθεση. Έναν άνθρωπο με αλάθητη κρίση αλλά και δολοπλόκο εξουσιαστή. Ο οποίος νομίζει πως μπορεί να καθορίζει αθώους και ένοχους με υπόγειες διαδικασίες υποκινούμενος από την ναρκισιστική του αντίληψη. Ανάμεσα τους μπαίνει ένα έγκλημα. Το οποίο φέρνει αντιμέτωπους τους δυο ισχυρούς άντρες. Η κόντρα οξύνεται. Ο Vargas επιμένει για το πλαστό της μεταχείρισης της υπόθεσης λερόνωντας την ανυπόληπτη φήμη του Quinlan. Ο τελευταίος συνεργάζεται με κακοποιούς που έχουν προσωπικές διαφορές με τον Vargas. Και επιχειρεί επίθεση στο όνομα της συζύγου του Vargas. Της εκθαμβωτικής Janet Leigh. Εδώ το σενάριο καλλιεργεί το σασπενς, και φέρνει αυτό που λέμε σεναριακή ανατροπή σε αλληλουχιακή μορφή!

Στη φόρμα του ο Welles επιμένει με σοκαριστικά μονόπλανα. Την κάμερα κυρίως φυτεμένη στο έδαφος δίνοντας αλλόκοτες ψυχολογικές διαστάσεις στους ήρωες του. Τα travelling με κατακόρυφη κυρίως κίνηση σε μια πρωτότυπη εμφάνιση συμπληρώνουν την μαγευτική αυτή σκηνοθεσία! Υπηρετώντας κάθε στιγμή το άρτιο σενάριο.
Βαθμολογία 9/10

4 σχόλια:

vasiliskos είπε...

Το touch of evil είναι ξεχωριστό. Χωρίς τύψεις θα του έδινα ακόμα μεγαλύτερη βαθμολογία. Ισως γιατί είναι από τις ταινίες που πραγματικά έχω κόλλημα..

kioy είπε...

Δε θα διαφωνήσω μαζί σου.
Για μένα οι βαθμολογίες δεν είναι κάτι απόλυτο, είναι απλά μια ένδειξη. Κατά την γνώμη μου η βαθμολογία μιας ταινίας ίσως χαλάει και όλο το νόημα μιας κριτικής. Γιατί ο λόγος για τον οποίο γράφεις ένα κείμενο δεν είναι για να "δικάσεις" μια ταινία. Είναι για να μιλήσεις με τα λόγια που ενεργοποιήσε στα ενδότερα σου... Να αφήσεις τις σκέψεις σου ως κληρονομιά του έργου σε αυτή την ιδιόρυθμή σχέση που ναπτύσει με τον θεατή...
Τότε θα μου πεις γιατί βαθμολογείς;
Έλα μου ντε!:)

Ανώνυμος είπε...

Now that we have described discount links of london the one way linking process, how can you get links of london silver websites to link just to you? One answer is that it is links of london sale dependent on your sites content, especially if you links london jewellery have unique content. Other websites will link cheap links of london to you if you have interesting content that links london bracelet compliments their content. The problem is that you london links charms really have to have something exceptional. links of london watches sale One easy way to get a type of one way link called discount links of london rings a back-link. These are links to articles that you cheap links of london necklaces have written and distributed through article directories.

Ανώνυμος είπε...

H μονη ταινια που εχω σταματησει στη μεση.Τοσο βαρετη, φλυαρη, ρηχη, ανιση και ανουσια ταινια δεν εχω ξαναδει!Ο Ορσον Γουελς ειναι, κατα τη γνωμη μου, ο πιο υπερτιμημενος σκηνοθετης στην ιστορια του κινηματογραφου.

0/10