Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

The Simpsons Movie


Σκηνοθεσία: David Silverman
Παραγωγής: USA
Διάρκεια: 87'

Το πρώτο μεγάλο, κινηματογραφικό Simpsons Movie κατέφθασε! Ο David Silverman παρουσιάζει την αγάπη του στο πανί με πλοκή που κρατάει και μπολιασμένη ως τη ρίζα κύματα χιούμορ!

Στα της υπόθεσης! Η ταινία τοποθετείται στον βουρκότοπο του Σπρίνγκφιλντ, όπου η αδιαφορία του λαού και ένας αριθμός ασυνείδητων καταπατητών της φύσεως συνθέτουν την παρουσία τους επιβλαβή για ολόκληρη την κοινωνία. Ο παππούς Simpson σε μια κατάσταση επιφοίτησης εντός της εκκλησίας προβλέπει την οικολογική καταστροφή που θα ακολουθήσει, η κόρη του Marge, μητέρα Simpson, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τον λόγο του ενώ η κάμερα επιμένει στον πατέρα Simpson, Homer, αποκαλύπτωντας την υπέρτατη μορφή εγωισμού, χαζομάρας και ελαφροσύνης μέσα από απλαυστικές σκηνές γέλιου. Ο γιος Simpson, Bart, έχει ανάγκη για τον πατρικό ανταγωνισμό, να αποδείξει τις δυνάμεις του ως το παιδί που βιάζεται να μεγαλώσει, ωστόσο έχει κρατήσει μέσα του την παιδική αγνότητα του και έχει ανάγκη μιας οικογενιακής θαλπωρής που δε μπορεί να του προσφέρει η τρελό-οικογένεια Simpson, για το λόγο στρέφεται στην γειτωνική χριστιανικών ηθών οικογένεια. Η κόρη Simpson, Liza, περνάει την εφηβεία της, συγκλονίζεται απ' το μέγεθος που μπορεί να επιφέρει η οικολογική καταστροφή προσπαθεί να κινητοποιήσει τον κόσμο και ταυτόχρονα ερωτεύεται ένα γοητευτικό σηνομήλικο της αντίστοιχού ύφους και προβληματισμών! Εκεί γίνεται η παρέμβαση της πολιτικής, μιας εξουσιολαγνικής πολιτικής που στο τιμόνι της έχει ασήμαντους ανθρώπους σε σημαντικές θέσεις, και εν τέλη καυτηριάζεται από τον Silverman με απόλυτα έγκυρους διαλόγους! Τα μέτρα επουλώνουν τα περιβαλλοντικά πλήγματα, μέχρι που ο Homer σε μια πράξη ασυνειδησίας και απερισκεψίας αδειάζει τόνους περιττωμάτων στη λίμνη της πόλης! Η εξουσία αυτή τη φορά όντας απάνθρωπη και αντιμετωπίζοντας τα θέματα με γνόμονα την επιβολή δύναμης φυλακίζει κάτω από έναν θόλο όλη την πόλη. Έπειτα όλοι κυνηγούν τον Homer, και όλη η οικογένεια βρίσκει διέξοδο στην μακρινή Αλάσκα! Όταν η οικογένεια πληροφορείται τα σχέδια της κυβέρνησης για εξαφάνιση της πρώην πόλης της σπεύδει για βοήθεια! Εξαιρουμένου του Homer που πεισματικά, ξεροκέφαλα αρνείται να απαχωρηστεί την βολή του! Μέχρι που ΄θα του επιβληθεί η συνείδηση με βιαίες εσωτερικές διαδικασίες και θα προσπαθήσει να διορθώσει τα πράγματα ζητώντας εξιλέωση για όσα προηγήθηκαν!

Η ταινία διαθέτει μια πλοκή επαρκή, που καθοδηγεί το μυαλό του θεατή. Πλοκή που καλύπτει κάθε στιγμή τον πατέρα Homer, με τα υπόλοιπα πρόσωπα να έχουν περιορισμένο ρόλο, κυρίως υποστηρικτικό προς την ταινία. Διαθέτει ευχάριστες κωμικές πινελιές οι οποίες συνδέονται άμεσα με το νόημα αλλά και την εξέλιξη της ταινίας(νομίζω πως αυτό είναι το βασικότερο, καθώς σε παρόμοιου ύφους ταινίες παρατηρούμε ανεύ λόγου και ουσίας γελιότητες). Έντονη κριτική κατά της πολιτικής αλαζονείας και ψυχρότητας. Χριστιανικές αναφορές και παρουσίες. Και όλα αυτά στεγασμένα κάτω απ' το επίκαιρο οικολογικό πρόβλημα!

Νομίζω πως πρόκειται για μια ευχάριστη επιλογή, και προσφέρεται για μιάμιση ώρα ξεγνοιασιάς και ευφύης ψυχαγωγίας. Βαθμολογία 7/10

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικα μια απο τις πιο ευχαριστες ταινιες που ειδα φετος το καλοκαιρι.Περιμεναμε πως και πως γι'αυτην και πιστευω πως δεν απογοητευσε τους πιστους fan των Simpsons,αλλα κρατησε την ποιοτητα των επεισοδιων.

Καλη εβδομαδα!

kioy είπε...

Να σου πω την αλήθεια, εγώ δεν ήμουν από αυτούς τους fun. Αντίθετα λοξοκοίταζα τους διθύραμβους που ακουγόντουσαν καθώς μου μοιαζάν κάπως ανελκστικοί οι ήρωες. Πλέον αποτέλεσε την πρώτη μου επίσημη σύσταση, με άκρως ικανοποιητικό αποτέλεσμα!
Χαίρε και απο δω, καλή εβδομάδα επίσης!