Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Pride & Prejudice


Σκηνοθεσία: Joe Wright
Παραγωγής: France / UK / 2005
Διάρκεια: 127'

Περηφάνια και προκατάληψη, όπως αλαζονεία και εγωισμός, όπως ευθιξία και ματαιοδοξία, όπως όπως όπως! Η ταινία παίζει μάλλον με τα αρνητικά υπόπαραγωγα, συναφή και μη, φτιάχνωντας μια ίντριγκα έτοιμη να σκεπάσει τον θεατή.

Το ομόνυμο βιβλίο της Jane Austen μεταφέρεται στο πανί από τον πρωτάρη Joe Wright. Η ταινία σε όλα τα επμέρους κομμάτια της έχει να παρατάξει δάφνες εξαίρετης ποιότητας. Όσον αφορά τα κουστούμια αυτής της εποχής(1800), όσον αφορά την φωτογραφία, όσον αφορά το μακιγιάζ ο θεατής βρίσκεται από πλάνα μεγάλης ευρηματικότητας και καλαισθησίας! Ακόμα μπορούμε να ισχυριστούμε και μια αξιολογή προσπάθεια της σκηνοθεσίας όσο αφορά την φόρμα.

Ωστόσο αυτό που δεν ανέχεται ο θεατής είναι οι εμμονές στον προσανατολισμό της αφήγησης του σεναρίου. Τι θέλω να πω? Η υπόθεση είναι απλή. Βρισκόμαστε στα 1800 στην Αγγλία, όπου οι κοπέλες κρατούν τον γάμο τους σαν σε μια κίνηση διπλωματίας, παρά απόλαυσης και ολοκλήρωσης, και εξασφάλισης καλύτερου μέλλοντος για αυτές και τις οικογενειές τους, μιλώντας πάντα με χρηματικούς όρους. Σε αυτά τα πλαίσια γνωρίζουμε μια φτωχή αντιπροσωπευτική οικογένεια, και μια μητέρα που με ευτελής και φτηνιάρικους τρόπους προσπαθεί να παντρέψει τις κόρες της. Μια σειρά επιφανιακών δεδομένων συμβαίνουν καθ' όλη την ταινία που φέρνουν την όμορφη Jane(Rosamund Pike) στην αγκαλιά του πάμπλουτου κύριου Bingley. Η σχέση τους περνά από λογοκρισία, γρήγορα παγώνει μέχρι να αναθερμανθεί και να οδηγηθεί στον ρομαντικό γάμο. Από την άλλη η Lizi(Keira Knightley) αδερφή της Jane γνωρίζει τον φίλο του καλού της αδερφής της Darcy, τον οποίο αντιπαθεί σφοδρά ως αλαζόνα, κακόβουλο και ψυχρό άντρα. Τελικά ο Darcy εξελίσσεται σε ερωτοχτυπημένος θαυμαστής της, και αποδεικνύει πως είναι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου με πράξεις που συγκινούν και άγιο. Και έρχεται η αναστροφή των πραγμάτων, η Lizi τα βλέπει όλα καλά και νοιώθει άσχημα που τον αδίκησε και τα παιδιά ερωτεύονται και παντρεύονται. Σε ένα ρεσιτάλ απλοϊκότητας, φτηνού ρομαντισμού και γυναικωτών(με την κακή ένοια) τεχνασμάτων.

Αν και η υπόθεση θα κρατήσει τον θεατή, δε νομίζω πως μπορεί να μην τον απωθήσει κιόλας. Εκτός αν είστε από αυτούς που ζητούν με εξάρτηση την παραμικρή σταγόνα ρομαντισμού, χωρίς να διακρίνεται τον αυθεντικό από τον επιτηδευμένο ρομαντισμό. Όσο κακός και να είμαι με αυτό το μέρος, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως μεμονομένα η ταινία έχει να παρατάξει ευχάριστες στιγμές. Μαγευτικά τοπία κατά το πλείστον, και αντιπροσωπευτικά κουστούμια. Από την άλλη βλέπουμε την Keira Knightley σε έναν ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της! Μετά από χαμηλής στάθμης ερμηνείες στην διασκεδαστική τριλογία των "Pirates of the Carribean" και στο King Arthur σε ένα ρόλο που αποδίδει στο έπακρο!
Βαθμολογία 4/10

5 σχόλια:

armiagr είπε...

Ισως τη βαθμολογουσα λιγο παραπανω την ταινια,αλλα και παλι 1 με 2 βαθμους,οχι κατι εξωφρενικα υψηλο.Θα συμφωνησω ,με τα περισσοτερα που εχεις γραψει στην κριτικη σου,αν και πιστευω πως η keira knightley,επαναλαμβανεται αρκετα στους ρολους της,χωρις να παρουσιαζει σχεδον τιποτα το καινουργιο στον τροπο με τον οποιο παιζει.

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Ίσως τη βαθμολογούσα κι εγώ λίγο παραπάνω...
Και σκέψου ότι είναι από τις ταινίες που ετοίμαζα αυτές τις μέρες για το Blog μου, αλλά λόγω χειρουργείου το τρέναρα...
Πάντως σε γενικές γραμμές συμφωνούμε...
Ίσως η καλύτερη ερμηνεία που έχω δει ποτέ τη Knightley, της πάει το αγγλοσαξονικό...
Βέβαια δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με το βιβλίο... όπως σχεδόν ποτέ άλλωστε...
Κι ο πρωταγωνιστής πολύ καλός (κι ωραίος)!!!

kioy είπε...

Κοιτάχτε ρε παιδιά!
Άλλη μια ταινία πάνω στο αξιοθαυμαστό βιβλίο της Jane Austen. Άλλη μια μεταφορά με το γράμμα.
Άλλη μια εμονή στο ρομαντικό κομμάτι, παραλείπωντας τις κύριες κοινωνικές θέσεις του βιβλίου, και πάλι η άψυχη προσέγγιση της ελαφρότητας, γυναικοτής κουτσομπολιστικής αντίληψης σε πρώτο πλάνο. Μετά παραμύθι να φύγουμε, ο ήρωας και μπλα μπλα μπλα...
Δεν λεω, είναι άρτιο σκηνικά, φωτογραφικά, ενδυματολογικά αλλά επι της ουσίας τριγυρνάει άψυχο εδώ και κει!
Για αυτό και η βαθμολογία μου έμεινε χαμηλά!
Γιώτα χειρουργείο? Για τι?
Ελπίζω να μην είναι κάτι σοβαρό, και όλα να ναι στην πρωτέρα τους μορφή!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Γεια σου kioy...
Διάφραγμα έκανα... Ευτυχώς η μύτη μου είναι ακόμα στη θέση της... :)
Άσε που εγώ δεν παθαίνω τίποτα... Είμαι σκυλί μαύρο...
:p
Συμφωνώ, υπάρχει μια ελαφρότητα προς την αντιμετώπιση του θέματος, αλλά και πάλι θα του έβαζα κάτι παραπάνω...

R@miAnNa είπε...

και εγω 4/10 θα της εβαζα αν και την παρακοουθησα με ενδιαφερον...Καλο καλοκαιρι!!!!!!!