Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2007

Runaway Jury




Σκηνοθεσία: Gary Fleder
Διάρκεια: 127'
Παραγωγής: Η.Π.Α/2003

Ο Gary Fleder έχωντας το οπλοστάσιο του γεμάτο απο ηθοποιούς με δυνατές ερμηνείες, John Cusack(στο ρόλο του Nicholas Easter),Gene Hackman(στο ρόλο Rankin Fitch), την Rachel Weisz(σαν Marlee) το βαθύγλουτο όνομα του Dustin Hoffman( που κατ' εμέ πάντως στη συγκεκριμένη τανία κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα) και ένα αξιοπρόσεκτο group β-ρολίτων να συμπληρώνουν το cast μεταφέρει τη best seller νουβέλα του John Grisam σε κινηματογραφικά πλάνα.
Η ταινία πρόκειται για ένα καλοκουρδισμένο film μυστηρίου που ακολουθεί τις συνηθισμένες συνταγές. Έντονες ανατροπές, σκούρος φωτισμός ώστε ο θεατής να εκλαμβάνει τα άκρως απαραίτητα, ένα κατεβατό απο διαλόγους που απ' την μία αποπροσανατολίζουν τον θεατή ενώ απ' την άλλη απαιτούν την προσοχή του και εντείνουν το μυστήριο!
Στα κάπως αλλιώτικα απ' τα κοινά μονοπάτια βλέπουμε ένα ακόμα πιο έντονό φάσμα ανατροπών,σκηνές πειθαρχημένες και προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της ταινίας, βλέπουμε μια σειρά απο πιο προχωρημένους όρους που κάνουν τον θεατή να αισθάνεται κάπως "άβολα" , ένα παραμυθένιο happy end που η διάσταση του ΄"δίκαιου" αποτελέσματος είναι τελικά τόσο έκφυλο όσο θα 'ταν ένα άδικο τέλος διαφθοράς.
Στα της υπόθεσης επιλέγεται η πεπατημένη οδός με μια καλή ενάγουσα, με έναν καλό δικηγόρο(αν και βρίσκεται σε έναν κλάδο που βρωμάει διατηρεί το αίσθημα της ηθικής) το οποίο κατ' εμέ δεν αποδίδει τελικώς ο Dustin Hoffman, με χαρακτηριστική σκηνή αυτή που κλονίζεται η πίστη του, την οποία και δεν αποδίδει. Στον αντίποδα υπάρχουν οι κακές ισχυρές βιομηχανίες όπλων και οι δικηγορικοί εκπρόσωποί τους!
Για μένα ο Gary Fleder στέκεται τυχερός με τον Hackman στο ρόλο του κακού να καθηλώνει από την αρχή, και του John Cusak που καλείται να ερμηνεύσει τον ρόλο μυστήριο που προωθεί το δραμματουργικό κομματι αλλά και την εξέλιξη της πλοκής, καταφέρνουν να κρατάνε στο έπακρο το ενδιαφέρον του θεατή.
Μια ταινία που είναι καλή πρόταση σε όσους αρέσουν αυτές του μυστηρίου αλλά δε μπορούν να ξεπεράσουν τα φράγματα του συνηθισμένου τελικώς!
Βαθμολογία 7/10

2 σχόλια:

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Η αλήθεια είναι ότι δεν πέταξα και τη σκούφια μου όταν πριν κάποια χρόνια με έβαλαν να δω αυτή την ταινία. Τελικά ήμουν πολύ λάθος... Την αρχική αρνητικότητά μου κατέλαβε ένα αίσθημα έκπληξης! Καλό σενάριο (αν και δεν κατάφερε να ξεφύγει από κάποια κλισέ του είδους) και πλοκή γρήγορη η οποία κατάφερνε να δημιουργήσει αμφιταλαντώσεις συναισθημάτων. Αυτό που πίστευες δεν ήξερες το επόμενο λεπτό αν ισχύει. Ανατροπές κι ένταση με έναν Dustin Hoffman να διαπρέπει στο ρόλο του κακού (όπως πολλές φορές άλλωστε) κι ένα John Cusack σταθερή αξία. Ο Ηαckman απ' την άλλη με απογοήτευσε οικτρά -δεν περίμενα καμιά οσκαρική ερμηνεία αλλά...-. Με άλλα λόγια ένα πολύ καλό δικαστικό εργάκι που σίγουρα κανείς, αν δεν ξετρελαθεί, δεν θ' απογοητευτεί.

kioy είπε...

Με βρίσκεις σύμφωνο!
Μπορεί να μην είναι, δεν θα είναι ποτέ, το αριστούργημα!
Όμως έχει πραγματάκια, θεματολογικά, και σεναριακά ικανά να σε κρατήσουν και να σε αποζημιώσουν!