Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2007

Man cheng jin dai huang jin jia-curse of the golden flower




Σκηνοθεσία: Yimou Zhang
Διάρκεια: 114'
Παραγωγής: Hong Kong-China/2006

Τι να πει κανείς για αυτή την ταινία και την διαρκής παρακμή του Yimou Zhang?
Μετά απο μια σειρά καλών ταινιών, όπως του Ήρωα, των Ιπτάμενων στιλέτων(τα οποία ok ταλαντευόντουσαν στην μετριότητα αλλά και στην επιτυχία) έρχεται μια ταινία "η κατάρα του χρυσού λουλουδιού" με έναν τίτλο που προοικονομεί τις κατάρες που θα αντικρύσει ο εν λόγω σκηνοθέτης για την ταινία του αυτή.
Στα τεχνικά κομμάτια ο Yimou κάνει το ίδιο σενάριο, με μια πλεκτάνη που καλείται σιγά σιγά να αποκαλύψει...
Μόνο που αυτή τη φορά δε χρησιμοποιεί τις σκηνές ως ένα διαρκή μέσω μύησης του θεατή στο μυστήριο, αλλά ως έναν διαρκή βομβαρδισμό ανούσιων εφέ σε αιματοχυμένες σκηνές χωρίς φαντασία!Το μυστήριο αποκαλύπτεται αποκομμένα χωρίς κάποια ομοιογένεια και τελικώς χωρίς να εμπερυστατώσει πλήρως την πλεκτάνη!
Στα σχέδια του Yimou Zhang είναι να δώσει λίγο χαρά στον "λιγούρη θεατή" αποκαλύπτωντας διαρκώς τα μπούστα των πρωταγωνιστών και μη Li Gong,Man Li των οποίων το μέγεθος των μαστών τους δε δείχνει ναεναρμονίζεται με το μέγεθος του ταλέντου τους!
Έτσι ακολουθουν μια σειρά απο αμφιλεγόμενα πλάνα στο παλάτι τα οποία στοχεύουν σε ατμόσφαιρα Κινέζικής κουλτούρας(σε συνδυασμό με τα απλοϊκά ηχητικά εφέ) που εν τέλη διαμορφώνουν μια ατμόσφαιρά-μπουρδέλο!
Τα δραματουργικά στοιχεία προωθούνται στα κομβικά σημεία με άκρη γελιότητα(χαρακτηριστικό πλάνο η δολοφονία του μεγαλύτερου αδερφού απ' τον μικρότερο), όπως αυτό είναι και το συναίσθημα που δίνεται στον θεατή με τις διαρκής μάχες για το τίποτα!
Το μόνο θετικό που μπορεί να προσαφτεί σε αυτή την ταινία έιναι η πηγή φαντασίας που δείχνει να κατέχει ο εν λόγω σκηνοθέτης την οποία όμως τελικά χαραμίζει...
Ενω μπορούμε να πούμε και πως η πρώτη μισή ώρα είναι αποδεκτή!
Βαθμολογία 3/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: