Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

η δύση


Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Ρέντης
Παραγωγή: Ελλάδα / 2010
Διάρκεια: 16’


Στη δύση αναπτύσσουμε παράξενες σχέσεις με τα πράγματα και τους ανθρώπους. Είμαστε φιλικοί μαζί τους, όσο είναι νέα, ζωντανά και ακμαία. Όσο μπορούν να μας υποσχεθούν ένα μέλλον μέσα από τον εαυτό τους. Και, αντιθέτως, είμαστε απόμακροι, βίαιοι και ξένοι, όταν αυτά ζαρώνουν. Όταν δεν εκπληρώνουν το νόημα των υποσχέσεων που προσδοκούσαμε.

Στη δύση έχουμε παράξενες συμπεριφορές. Μπορούμε να πουλάμε υπηρεσίες υγείας, μπορούμε να πουλάμε φρούτα, μπορούμε να πουλάμε γάτες, μπορούμε να πουλάμε οτιδήποτε. Αρκεί αυτό να αντεπιφέρει την προσδοκώμενη αξία. Σε κάθε περίπτωση είμαστε ξένοι ως προς το εμπόρευμά μας. Ξένοι ως προς τους ασθενείς. Ξένοι προς τις παραγωγικές διαδικασίες. Ξένοι προς τα φρούτα μας. Ξένοι προς τις γάτες. Ξένοι προς τις πράξεις μας. Απόξενοι. Για εμάς η γάτα, ο ασθενής, ή τα τρόφιμα, είναι όλα το ένα και το αυτό: η αξία που δύναται να μας αποδώσουν. Έχουμε αποκτηνωμένες σχέσεις με το «εμπόρευμά» μας. Δεν νοιαζόμαστε καθόλου για τις συνέπειες όσων κάνουμε, για τη συνέχεια του χρόνου. Για τις επιπτώσεις του έργου. Σα να υπνοβατούμε μέχρι τη στιγμή της εκπλήρωσης της συναλλαγής. Μέχρι τη στιγμή της κατάκτησης της υπεραξίας. Κι αν το εμπόρευμα μας δεν αποφέρει αυτό που μας υποσχεθήκαμε, τότε γινόμαστε βίαιοι μαζί του. Περιφρονητικοί. Καταστροφικοί. Σαν η μη-χρηστότητα να προδικάζει την καταστροφή.

Στη δύση έχουμε παράξενες σχέσεις με τα πλάσματα που βρίσκονται στη δύση της ζωής τους. Δε μας αρέσει να τα κοιτάμε. Δε μας αρέσει τίποτα σε όσους έχουν τα μάτια του θανάτου που ζυγώνει. Φερόμαστε κλινικά. Φερόμαστε στεγνά. Απομακρυνόμαστε. Απομακρύνουμε εκείνους που το μέλλον τους λιγοστεύει. Που κυρτώνουν απ’ το βάρος του πεπραγμένου. Που δε μπορούν να μας υποσχεθούν κανένα μέλλον. Μα αν τύχει και πέσουμε στη θέση τους σιωπάμε. Μας ενοχλεί η απαξίωση. Μας ενοχλεί η περιφρόνηση. Και ούτε συμφιλιωνόμαστε με τη φθορά του εαυτού μας. Υπομένουμε. Κάπου αποδεχόμαστε. Σαν να ναι η ροή του χρόνου δική μας ευθύνη.

Στη δύση φερόμαστε παράξενα. . .

Δύση - Γρηγόρης Ρέντης από Flixgr

Δεν υπάρχουν σχόλια: