Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Sex, Lies, and Videotape


Σκηνοθεσία: Steven Soderbergh
Παραγωγής: USA / 1989
Διάρκεια: 100'

Ήταν το 1989 η χρονιά που έμελλε να πρωτοβραυευτεί ο Steven Soderbergh. Μεταξύ άλλων βραβείο στις Κάννες και πολλές ακόμα βραβεύσεις σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Οι κριτικοί στάθηκαν γενναιόδωρα και για τις υπέροχες ερμηνείες αυτής της ταινίας. Που σε συνδυασμό με την "παρατηρητική" σκηνοθεσία του Soderbergh έφεραν αυτό το πολύ low budget για τα δεδομένα του Αμερικάνικου cinema, αλλά και των μετέπειτα standar του σκηνοθέτη, να βάζει ηχηρή υποψηφιότητα ακόμα και για τα Oscar.

Σεξ, Ψέματα και βιντεοκασέτες ή αυτενοχικά ένστικτα, ψέματα και πραγματικότητα αν προτιμάτε. Γιατί κάπου εκεί εστιάζει η ταινία. Μια ταινία που η αλήθεια είναι πως κινείται κατά κύριο λόγω χάρις τους ήρωες της. Τέσσερις αντιπρόσωπους της σύγχρονης κοινωνίας που παρατηρούνται με βάση την σεξουαλική τους συμπεριφορά. Όχι όμως προς την πράξη, αλλά προς τις στάσεις τους, τις αντιδράσεις τους γύρω από το sex. Με μια λεκτική επικοινωνία που πηγάζει από την γοητευτική πνευματική ολοκλήρωση. Όπου σκέψεις και αντιδράσεις αιωρούνται από τα στόματα και κολλάνε στα μουσκεμένα μυαλά των ηρώων. Μυαλά μουσκεμένα από την "κρυφή προσωπική" πλευρά του sex ενδεδυμένης με τους προσωπικούς κώδικες του καθένα!

Αλλά ας περάσουμε στους ήρωες. Ο John(Peter Gallagher) ένας φιλόδοξος δικηγόρος. Η ηδονή αποτελεί το νούμερο ένα στη λίστα του. Και μακριά από κάθε είδος συνείδηση απολαμβάνει τους καρπούς της εύφλεκτης κουνιάδας του. Η Ahn(Andie MacDowell) είναι η εσωστρεφής γυναίκα του John. Μια καλοκάγαθη γυναίκα που θεωρεί το sex ως υπερτιμημένο. Και λόγο της φύσης της το αυτοπαρουσιάζει ως μια εσωτερική απαγόρευση ορίζοντας το ως ανήθικο. Τον κόσμο αυτόν έρχεται να διαταράξει ο "περίεργος" επισκέπτης και πρώην φίλος του άντρα της. Η Cynthia(Laura San Giacomo) είναι η κουνιάδα. Ακριβώς αντίθετη της αδερφής της, μια γυναίκα που φαίνεται να τρέφεται με το sex. Και ο Graham(James Spader) στο νευραλγικό ρόλο της καταγραφής της αλήθειας. Ένας ηδονοβλέπτης των ανθρώπινων αδυναμιών. Αδυναμιών που υπόκεινται στην ιδιωτική ζωή και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες τα ερωτικά μηνύματα του εγκεφάλου. Σε μια βιντεοσκοπική καταγραφή, προσπαθώντας να καταργήσει την δική του επικοινωνία με αυτό το τμήμα του εαυτού του. Καθώς αυτά τα ένστικτα είναι που οδηγούν σε ασύμβατες με την προσωπικότητα συμπεριφορές...

Και η κάμερα του Steven Soderbergh με πολύ υψηλά τον ρεαλισμό καταγράφει αυτά τα πρόσωπα. Σε τόσο εσωτερική αλλά και εξωστρεφή δράση. Αυτή η καταγραφεί είναι και αυτή που προωθεί το καλογραμμένο σενάριο. Όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το σεξ ως διαφορετικό μέλος του εαυτού τους τότε περνούν σε ποινικά αδικήματα κατά της εσωτερικής τους ιδιοσυγκρασίας. Ένα από αυτά είναι τα ψέματα. Ψέματα τόσο στους άλλους αλλά και ως προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Και αυτές οι συμπεριφορές μεταφράζονται σε αδυναμίες που ολοένα και αμαυρώνουν την σαφώς πιο βαριά έννοια της προσωπικότητας. Όλα αυτά δείχνει να τα ξέρει καλά ο παράξενος Graham. Και σε μια απόπειρα αποτοξίνωσης κηρύττει σε εμπάργκο την σεξουαλική του ζωή. Όμως για κάτι τέτοιο χρειάζεται τις αποδείξεις των σκέψεών του. Και ΄για αυτό αποφασίζει να βιντεοσκοπήσει την γυναικεία ματαιοδοξία γύρω από το σεξ με προσωπικές επικοινωνιακές συνεντεύξεις. Στέκεται λοιπόν απέναντι του σε μια προσπάθεια να πείσει τον εαυτό του για τις καταστροφικές πνευματικές επιπτώσεις που έχει. Παρατηρώντας το sex να γεννάει σφάλματα ζωής και ηθικής για τον καθένα. Ωστόσο δεν είναι αυτή η λύση... Αυτή είναι η υπεκφυγή, γιατί πάλι η ερωτική φύση του ατόμου αντιμετωπίζεται ως ανεξάρτητη. Και μόνο στην τελική αποκαλυπτήρια σκηνή θα μάθει μαζί με τον θεατή την αλήθεια. Στην ατμοσφαιρική συνέντευξη που έχει με την Ahn. Συνέντευξη που γίνεται συζήτηση υπό τους νόμους αυτής της πάντα μυστήριας έλξης. Και το σεξ γίνεται κομμάτι αναπόσπαστο του εαυτού σου, αρκεί να είναι έρωτας...

Μια πολύ δυνατή ταινία του Steven Sodebergh. Δουλεύει πολύ καλά με την κάμερα του, αλλά ακόμα πιο έντονα φαίνεται στο παρασκήνιο η έρευνα που έχει κάνει για το νευραλγικό θέμα του έρωτα. Μοναδικές ερμηνείες όλου του cast. Ξεχωρίζοντας αυτές των Andie MacDowell και James Spader. Σε μια ταινία που είναι επιτακτική η τήρηση των λεπτών γραμμών στις οποίες κινείται και εν τέλη με αυτές κεντάει μια σπουδαία κινηματογραφική ιστορία.
Βαθμολογία 8,5/10

5 σχόλια:

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

Ντρεπομαι που το ομολογω αλλα δεν ειδα ποτε αυτη την ταινια παροτι τοοοσο γνωστη αλλα ο τιτλος της ηταν "too much" για τα γουστα μου οταν βγηκε και απλα μετα απο χρονια ηταν δυσκολο να τη βρεις!

Με αφορμη το ποστ σου λοιπον, φροντισα να περιελθει στην κυριοτητα μου και το μονο που μενει να φροντισω να βρω χρονο να τη δω και να σου πω τη γνωμη μου!

Μετα τιμης,

Πυγμαλιων.

kioy είπε...

Είνα πραγματικά καλή ταινία! Η σχέση μου με τον Soderbergh είναι πολυ κλιμακούμενη αλλά στη συστήνω με προσδοκίες να γεμίσει ευχάριστα την ώρα σου...
Ο τίτλος ακούγεται κάπως, όμως όταν την δεις θα εκπλαγείς με το πόσο άμεσος είναι με το θέμα της ταινίας αλλά και ταυτόχρονα πόσο διαφέρει από αυτό το καπώς που αφήνει η πρόχειρη ανάγνωση του!
Περιμένω λοιπόν να μου πεις την αποψή σου...

Thodoris είπε...

Τί μου θύμισες τώρα; Θα τη ξαναδώ σήμερα. Οι καλές μέρες του Soderbergh!!

kioy είπε...

@drteddy welcome!
Οι πολύ καλές όμως, ε; :)
Πραγματικά ο Soderbergh είναι ένας τύπος που όλο και μας μαγκώνει με τις τελευταίες του δουλειές, κυρίως τις συμμορίες. Σαν μια αυτόκλητη υπόσχεση να κάνει blockbuster, αλλά παρά τούτο έχει μεγάλο σκηνοθετική δύναμη και το 'χει αποδείξει!

Ανώνυμος είπε...

Now that we have described discount links of london the one way linking process, how can you get links of london silver websites to link just to you? One answer is that it is links of london sale dependent on your sites content, especially if you links london jewellery have unique content. Other websites will link cheap links of london to you if you have interesting content that links london bracelet compliments their content. The problem is that you london links charms really have to have something exceptional. links of london watches sale One easy way to get a type of one way link called discount links of london rings a back-link. These are links to articles that you cheap links of london necklaces have written and distributed through article directories.