Σάββατο 12 Μαΐου 2007

Sense and Sensibility



Σκηνοθεσία: Ang Lee
Παραγωγής: USA/England/ 1995
Διάρκεια: 136'

Ταινία του γνωστού απ' το Brokeback Mountain ,Ang Lee η οποία μας μεταφέρει σε Αγγλικό χώρο με έντονη έμφαση στα λαογραφικά στοιχεία, στην Αγγλικανική ατμόσφαιρα μιας παλαιότερης εποχής βασισμένος στο εξαιρετικά περιγραφικό μυθιστόρημα της κορυφαίας στο είδος(ρομαντικά, ρομαντικές κομεντί) Jane Austen .
Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια ταινία καθαρά γεγονότων και μόνο, που προσανατολίζεται στο να περιγράψει τον ενθουσιασμό του ενός φύλου προς το άλλο κυρίως μέσα από την γυναικεία ματιά! Αποστειρωμένη από οποιαδήποτε άλλη ιδέα, σε ένα παζλ πάντα αγνών-αγαθών σκέψεων ζωντανεύουν ανάλογου ύφους ερωτικοί πόθοι, οι οποίοι ωστόσο εμπεριέχουν όλη την άγνοια της ζωής τοποθετώντας την ταινία σε ένα τελίως μη ρεαλιστικό στερέωμα ξενίζωντας και απομακρύνωντας τον ορθολογικά σκεπτόμενο θεατή. Καθώς για αυτόν τον θεατή η ταινία είναι ένα ανούσιο ( φτηνό κουτσομπολίστικο film) ανίκανο να μεταφέρει την αλήθεια! Οι fun των ρομαντικών κομεντί πάλι θα συγκινηθούν δεόντως με το πλήθος και την ποιότητα των καρδιοχτυπιών, με τις περιπέτειες της εκάστοτε σχέσης και με τις εναλλαγές των συναισθημάτων!
Κατ' εμέ η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση! Η ταινία ενσαρκώνει όντως αυθόρμητα συναισθήματα ικανά να σε συνεπάρουν, άυστηρά βασισμένη όμως σε αυτά χάνει την ρεαλιστηκότητα της ζωής. Ας μην ξεχνάμε το ότι μεταφερόμαστε σε άλλη εποχή, όμως κάποια πράγματα προυπάρχουν και υφίστανται ανεξαρτήτου τόπου και χρόνου.
Κινηματογραφικά η ταινία ευτυχεί μιας θαυμάσιας φωτογραφίας που βασίζεται κυρίως σε εξοτικά εξωτερικά πλάνα, χαίρει ευήμερων ερμηνειών χάρης το ακριβό cast που διαθέτει, ενώ σκηνοθετικά υποστηρίζεται με μια ώριμη σκηνοθεσία απαρτιζόμενη τόσο απο αργά και γρήγορα πλάνα(κυρίως γρήγορα) που κρατούν τον θεατή κοντά της!
Θα χρησιμοποιήσουμε το cast για να καταλάβει μέσα απ' τους στυλοβάτες της ταινιας(τα πορόσωπα καθώς μιλάμε καθαρά για ταινία γεγονότων και προσώπων) ο καθένας το περιεχόμενό της!Η Kate Winslet υποδύεται μια νεαρά άκρως ενθουσιώδης κοπέλα που αφήνεται έρμαιο των άφιλτρών λογικής συναισθημάτων της.Η Emma Thompson η μεγαλύτερη αδερφή, υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο, αλλά σε μετριασμένη ένταση και από ένα όχι τόσο υψηλού επιπέδου λογικής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ταινίας!Και οι αγαπητικοί τους οι οποίοι συνθέτουν τα ακόλουθα στοιζεία: τον αυθορμητισμό, την ανυπαρξία ηθικής και την ύπαρξη συμφέροντος, την αγαθότητα και την τιμιότητα, καθώς και την υπομονή και την αληθινή αγάπη κατανεμημένα διαφορετικά σε 3 πρόσωπα! Αυτά είναι και τα προωθητικά στοιχεία της ταινίας που αποζημιώνει τους fun του είδους με ένα γλυκανάλατο happy end!
Ίσως με επιοικειά (Βαθμολογία 6,5/10)

Δεν υπάρχουν σχόλια: