Τρίτη 8 Μαΐου 2007

Coeurs



Σκηνοθεσία: Alain Resnais
Παραγωγής: France / Italy /2006
Διάρκεια: 120'

Μια ψυχογραφική ταινία από τον βετεράνο Alain Resnais που δείχνει πως ακόμα κατέχει την τέχνη της απεικόνισης καθημερινών ανθρωπίνων σχέσεων μέσα από απλές καταστάσεις! Αν και δε λείπουν οι σκηνές που η αποτύπωση των βιωμάτων του σκηνοθέτη στο φακό δείχνουν να έχουν μείνει σε άλλη εποχή!(Μιλάω για τις σκηνές όπου αν και αποσκοπούν την τόνωση του δραματικού στοιχείου προσκωμούν ένα ελαφρύ χαμόγελο στο θεατή)!
Ο σκηνοθέτης δίνει απ' την αρχή βάθος στους ήρωες με ένα πλήθος καθημερινών και απλών χαρακτηριστικών, και με τους ηθοποιούς (Sabine Azéma,Lambert Wilson,Pierre Arditi,Laura Morante) να στέκονται πάνω απ' το ύψος των περιστάσεων η ταινία είναι ικανή κάθε στιγμή να ακολουθήθει απ' τα μάτια του θεατή κατακτώντας αναμφισβήτητα τη βούληση του. Το film αποθανατίζει αυτό ακριβώς που δηλώνει ο τίτλος, εξελίσει και αναπτύσει δηλαδή την μεταστροφή ανθρωπίνων συμπεριφορών και τις διακυμάνσεις τους ανάλογα με το προσωπικό η το δημόσιο περιβάλλον τους! Καθρεπτίζεται η αδυναμία του καθένα να βγάλει τον εαυτό του, αυτό που βαθύτερα νιώθει πως είναι, στο φως ενός ανοιχτότερου απ' το προσωπικό περιβάλλον, και πως αυτή η φοβία τελικά εξελίσεται σε αδυναμίες προσωπικές που εκφράζονται μόνο όταν πέφτουν τα φώτα και οι κουρτίνες κλείνουν.
Με εξαιρετικό τρόπο ο Alain Resnais ανοίγει και κλείνει τις ψυχές των ηθοποιών του που μοιάζουν σφιχτές σαν στρείδι, ενώ χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα (φωτισμό, μια διαρκώς εξελισσόμενη σκηνοθεσία κυνούναινη ομαλά σε αργές συχνότητες και μια ικανοποιητική φωτογραφία, χωρίς ωστόσο να εκπλήσει) καταφέρνει να υποστηρίξει το θέμα του για τον τρόπο δημιουργείας και συντήρησης απρόσωπων εποχών(όπως της σημερινής) αλλά και τις στιγμές διάσπασής της! Σε αυτή του την προσπάθεια το αντικείμενο που χρησιμοποιείται έντονα είναι το χιόνι που γδύνει-ντύνει τον θεατή αλλά κατά τη γνώμη μου με ανεπαρκή συμβολικό χαρακτήρα.
Έτσι αυτή η ταινία έχει μπόλικους πόντους στο κομμάτι αυτών των λεπτών ισσοροπιών των ανθρωπίνων σχέσεων χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάπου η απαιτούμενη έξαρση του δραματουργικου στοιχείου που θα οδηγήσει στην κάθαρση!
Βαθμολογία 7/10

3 σχόλια:

ΠΑΝΟΣ είπε...

Χμμμμ, αρκετές δουλειές δεν με άφησαν να το δω ακόμα και, παρόλο που μόλις μπήκα σπίτι απ' τη δουλειά, θα πάω στην προβολή των 5μιση. Τα λέμε μετά. ;)

kioy είπε...

Περιμένω εντυπώσεις λοιπόν!

Ανώνυμος είπε...

Now that we have described discount links of london the one way linking process, how can you get links of london silver websites to link just to you? One answer is that it is links of london sale dependent on your sites content, especially if you links london jewellery have unique content. Other websites will link cheap links of london to you if you have interesting content that links london bracelet compliments their content. The problem is that you london links charms really have to have something exceptional. links of london watches sale One easy way to get a type of one way link called discount links of london rings a back-link. These are links to articles that you cheap links of london necklaces have written and distributed through article directories.