Σάββατο 5 Μαΐου 2007

Ben-Hur



Σκηνοθεσία: William Wyler
Παραγωγής: USA/ 1959
Διάρκεια: 210'

Αυτός ο τρίωρος ρομβισώνας της οικογένειας των Μπεν Χουρ αποτελεί μια ταινία που σημάδεψε τα κινηματογραφικά δρώμενα της δεκαετίας των 50'ς. Αλλα για μένα είναι αλλό ένα κλασσικό film ανήμπορο να μου λύσει την απορία τι ακριβώς ήταν αυτό που το έκανε επιτυχία.
Ταινία που εντάξυ λόγω του παλαιού της εποχής της δεν είχε ιδιαίτερες δυνατότητες,(εφέ, τεχνοτροπίες κτλ) αν και τα πάει καλά απο σκηνικά δεδομένου των περιστάσεων.Ωστόσο το όλο 3ωρο και κάτι στόρυ αποτελείται απο ένα φορτωμένο με μεγαλό πλήθος γεγονότα, που αποσκοπούν στη συγκίνηση του θεατή . αλλά εμένα προσωπικά μου φέρνει γέλιο(με την κακή ένοια). Γιατί ο κύριος William Wyler προσπαθεί να φτιάξει μια υπόθεση χωρίς καμία αιτιολογία και μετ' έπειτα να σου προξενήσει και τον οίκτο με όσα προβάλει...Ποις άλλος θα μπορούσε να φανταστεί ότι σε αγώνα με άρματα θα επιτρέπεται να κομματιάζεις τα αντίπαλα άλογα με πολεμικό άρμα ενω επίσης θα μπορεις να χρησιμοποιείς το μαστίγιο για τα άλογα για να μαστιγώνεις τους άλλους αναβάτες???!Ενώ ο "καλός" Χουρ θα υποστεί τα πάνδεινα και ως άλλος superman-είναι και της εποχής- θα κερδίσει? Και ένα ανάλογου υφους και μήκους κύματος ανυποστήρικτων-γελίων σκηνών.
Κατ΄εμέ η ταινία συντηρεί την άγνοια των ανθρώπων γύρω από τις καθημερινές στιγμές.
Ενώ στα της ταινίας ένα πολύ όμορφο παίξιμο απ' τον Charlton Heston πάει χαμένο λόγω έλειψης, για την ακρίβεια ανυπαρξίας σεναρίου και σεβασμό στον θεατή!
Συγνώμη αλλά εγώ δε μπορώ να το δω!
Βαθμολογία 3/10 μόνο για τα σκηνικά και μια καλή υποκριτική προσπάθεια απ' το σύνολο των θεατών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: