Κυριακή 20 Μαΐου 2007

Hotel Rwanda



Σκηνοθεσία: Terry George
Παραγωγής: USA / UK / Italy / South Africa / 2004
Διάρκειας: 110'

Το ξενοδοχείο της Rwanda λοιπόν είναι αυτό που θα φιλοξενήσει την θέληση του Terry George για να δώσει λίγο φως στα απάνθρωπα γεγονότα του 1994. Ωστόσο με μια πιο ανθρώπινη ματιά θα δώσει μια πιο γλυκειά και πιο κοινωνική έκταση στην ταινία.
Η κινηματογραφική απειρία λοιπόν με την πειθαρχία και την καλλιτεχνική φλέβα έρχονται αντιμέτωπες στο πρόσωπο του σχετικά νεοεμφανιζόμενου αυτού σκηνοθέτη. Θα επιλέξει με φωτεινά πλάνα, με επακριβώς περιγραφές όχι των πολιτικών γεγονότων αλλά των γεγονότων στο Hotel Rwanda να δώσει την έκταση της ανθρωπιάς ενάντια στα όποια συμφέροντα. Με μια κάμερα χωρίς ιδιαίτερα skills αλλά με έντονη την διάθεση να συγκινήσει αληθινά ή εστώ αληθοφανές θα καταφέρει να πάρει μαζί του τον θεατή. Ενω σαν σκηνικό αχνοφαίνονται οι κτηνωδίες μεταξύ των 2 επικρατέστερων φυλών στην Rwanda , των Hutu και των Tutsi.
Η ταινία απεικονίζει έναν καλό άνθρωπο, τον ξενοδόχο, με αδυναμίες να επιβληθεί και ώντας Hutu μα έχωντας οικογένεια Tutsi να δείχνει μακρυά από ετικέτες και να αναγνωρίζει την οσμή της ανθρωπιάς. Στοιχεία που θα τον οδηγήσουν σταδιακά να άποποιηθεί της υπερ-ξενοδοχιακής, διπλωματικής του καριέρας και να μετατρέψει το ξενοδοχείο του σαν ένα κρισφύγετο στον στίβο της επιβίωσης.Η ταινία χαίρει να έχει σε αυτόν τον ρόλο στις υπηρεσίες της την πιο δυνατή ερμηνεία που μπορείς να φανταστείς, χαρις τον Don Cheadle. Με πλάνα που κερδίζουν τον θεατή και την συμπόνοια του προς έναν καταδικασμένο λαο(αλλά αρκετά μετριασμένης έντασης, ώστε να μην ξεφύγει στα βιαία standar των γεγονότων) και με πάντα διάχυτη την έμφαση της δύναμης της οικογένειας(της αληθινής αγάπης), της ομαδικότητας (μέσα από την οποία θα επιτευχθεί ο στόχος). Αντίθετα, μακρυά απο τα αίτια είναι αλήθεια, παρατάσεται η βρωμιά του συμφέροντος, του άπληστου χρήματος, καθώς και η παντελής έλειψη σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Το cast σε όλη την έκταση του βοηθά και προωθεί την ταινία, η οποία δεν έχει δραματουργική έξαρση, αλλά είναι ικανή να κρατάει τον θεατή στην πρίζα της συγκίνησης με τον αγώνα για επιβίωση, μέσα απ' τα μάτια των παιδιών αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Μια ταινία περισσότερο αληθοφανείς παρά αληθινή, με μια γλυκειά λάμψη και ένα αισιόδοξο μύνημα(στην τελευταία σκηνή που μπορεί να στερείται ρεαλιστικότητας αλλά υπερτερεί σε ανθρωπιά)! Αποφεύγονται οι καταδείψεις σκληρής ωμότητας όποτε είναι δυνατό με το αστέρι του Don Cheadle να 'ναι διάχυτο παντού.
Βαθμολογία 7,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: