Σάββατο 5 Μαΐου 2007

Half Nelson



Σκηνοθεσία: Ryan Fleck
Παραγωγής: 2006/ Αμερική
Διάρκεια: 106'

Πρόκειται για μια ταινία καταγραφής ηθών όπου εξ' αρχής θα αποποιηθεί ταμπού και προκαταλήψεων, δε θα διστάσει να προβληματίσει με τον αυθεντικό τρόπο πλησιάζωντας με οξύτατο ρεαλισμό το ήδη οξύ σενάριο της Anna Boden και του Ryan Fleck ενώ θα παρακάμψει φλύαρες υπερβολές συνθέτοντας ένα καλοκουρδισμένο ψυχογραφικό δράμα.
Το Half Nelson χρωστά το όνομα του στον ομόνυμο δάσκαλο που υποδύεται συγκλονιστικά ο Ryan Gosling.Ο Ryan λοιπόν υποδύεται έναν φιλελεύθερο δάσκαλο, ο οποίος δείχνει μπασμένος και γνώστης των μονοπατιων της ζωής, και αυτό τον διαμορφώνει εσωτερικά και συνηδεισιακά να διδάσκει στα παιδιά για την ελευθερία που τους ωφείλεται και που οι ίδιοι ωφείλουν να εξασφαλίσουν καθως και για τα δικαιώματα τους. Κάτι που επιτυγχάνει με ανάλογου ύφους διδασκαλία με άμεσα παραδείγματα ιστορικής προέλευσης καθώς και με απλά παραδείγματα των αντιδρώντων δυνάμεων που υφιστανταί σε κάθε τομέα της ζωής.
Η ταινία όμως πατάει στην ειρωνεία! Ο κύριος Nelson, λοιπόν δε μπορεί να εφαρμόσει αυτά που διδάσκει καθώς έχει πρόβλήμα ένταξης στην φαινομενική-επιφανιακή ζωή της εποχής του-εκάστοτε εποχής. Και αυτό τον οδηγεί έρμαιο των ναρκωτικών, τα οποία καταπατούν τα δικαιώματα και την ελευθερία του, και ας είναι τόσο θερμός υποστηρικτής τους.
Καθώς βλέπει να μην μπορεί να κρατήσει την πρώην φιλενάδα του- με την οποία δείχνει να τους συνδέουν αληθινά συναισθήματα- ενώ επίσης να μη μπορεί να προστατεύσει την μαθητριά του Drey(Shareeka Epps), που ο τροχός των γεγονότων τους έδεσε! Σε αυτό το σημειό τονίζεται και μια κυκλικότητα των πραγμάτων με την μικρή να ακολουθεί τα χνάρια του αδερφού της και μετ' έπειτα πιθανόν του δασκάλου της...Ενώ ο Νelson πεφτεί ακόμα πιο χαμηλά μετά από κάθε απραγματοποίητη επυθυμία του με τα ναρκωτικά να δειχνούν μοναδική αναπνευστική του εκδήλωση.
Η σταδιακά εξελισόμενη σκηνοθεσία του Ryan Fleck με την μυστηριώδη ξεδίπλωση του χαρακτήρα του πρωταγωνιστή( στον οποίο ενβαθύνει και αποκαλύπτει ως προσωπικότητα) ο θεατής μένει πιστός σε μια ταινία με βάθος νοημάτων αλλα χωρίς εκείνη την δραματουργική έξαρση που θα τον οδηγήσει στην κάθαρση!Πάντως πρόκειται σίγουρα για μια ταινία υψηλού επιπέδου. Βαθμολογία ( 7,5/10)
Half Nelson

Add to My Profile | More Videos

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Οπως βλεπεις σε πηρα με την σειρα...

Νομιζω οτι τετοιες ταινιες μας λειπουν. Τρομερος ο Gosling. Εξερευνηση σε βαθος (κ οχι πλατος) της "ψυχης", των αρχεγονων ενστικτων μας.
Οσο για την καθαρση ("λυσις"). Προσωπικα δεν με προβληματιζει. Γιατι να μενουμε δεσμιοι σε καλουπια;
Ναι, ειναι Αριστοτελης. Ναι, υπαρχει 2500 χρονια. Ναι, στο σινεμα εχει τελειοποιηθει απο το 1910 κ χρησιμοποιειται στο 99,9% των ταινιων. Ναι, ναι, ναι...
Αλλα για να προχωρησεις πρεπει πρωτα να "σκοτωσεις" τον πατερα σου.

kioy είπε...

Exactly...
Για να προχωρήσεις πρέπει πρώτα να σκοτώσεις τον πατέρα σου,
για αν αναστήσεις από μέσα του κάτι άλλο...
Να σπάσεις τα καλούπια,
και να βρεις τόπους πιο ευρύχωρους, να ανασαίνουν οι νέες ιδέες...
Και ξανά και ξανά και ξανά!