Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Australia



Σκηνοθεσία: Baz Luhrmann
Παραγωγής: Australia / USA / 2008
Διάρκεια: 165'


Ο Baz Luhrmann, πέντε χρόνια μετά το Moulin Rouge, πάλι στη γενέτηρά του Αυστραλία, γυρίζει μια ταινία επικών διαστάσεων. Μια ρομαντική περιπέτεια με ρίζες χωμένες στο western και καταβολές από πολεμικό δράμα. Όχι δεν μου αρέσει να κατατάσσω θεματικά τις ταινίες, όμως το Australia απλώνει τα υπερφιλόδοξα πλοκάμια του παντού. Όλα στο mixer λοιπόν!


Μια γυναίκα ταξιδεύει στη μακρινή Αυστραλία για να τιμήσει τη μνήμη του αποθανόντα συζύγου. Εκεί, θα έρθει σε επαφή με τη γη που κληρονόμησε. Θα διαπιστώσει εκ πρώτης άποψης την διαφθορά του τόπου. Και αφού δεθεί με τους ντόπιους, και ειδικά με ένα κοινωνικά αποκλεισμένο σκουρόχρωμο παιδί, θα αποφασίσει να ηγηθεί σε καλύτερες μέρες. Θα τα βάλει με το μονοπωλιακό κατεστημένο των τοπικών αρχόντων, και θα προωθήσει την εξαγωγή βοδινού κρέατος σε όλη τη χώρα. Σε όλα αυτά θα βρει συμμάχους τους απλούς γηγενής ανθρώπους, με τους οποίους θα αναπτύξει βαθύτατες ανθρώπινες σχέσεις!


Αγαπητέ αναγνώστη, το Australia τα έχει όλα! Έχει δράση, έχει περιπέτεια και έχει και πλοκή. Έχει αλογατάρηδες και αλογατάρησες, έχει μάχες και έχει και ανοιχτά τοπία που θα ζήλευε και το πλουσιότερο western. Έχει ρομάντζο, έχει αγάπη, έχει έρωτα. Έχει γοητευτική Nicole Kidman και αρενωπότατο Hugh Jackman. Έχει συναισθηματική παιδική ερμηνεία. Έχει αγωνία, έχει φαντασία και έχει και μαγεία, πολύ φαντασία. Έχει μητρική αγάπη και φροντίδα. Έχει φεμινισμό. Έχει ζωή και έχει και θανάτους. Έχει πόλεμο, έχει μίσος, έχει αδικία και έχει και κοινωνικό ρατσισμό. Έχει μουσική, πολύ μουσική. Μουσική ξεσηκωτική που σου παίρνει τα αυτιά, και όχι μόνο. Έχει δικαιοσύνη και έχει και "Θεϊκή παρέμβαση". Έχει τα πάντα σου λέω! Α, και όπως όλα τα παραμύθια έχει δράκο και ευτυχές τέλος. Α, όχι, πολλές ευτυχίες μαζί. Πολλά χαρούμενα finale, που σκάνε σαν ντόμινο μέχρι να πέσει η αυλαία. Και όλα αυτά καμωμένα σε μια απλόχερη υπερπαραγωγή. Που έχει πλούσια εφέ, και έχει και φως, πολύ φως!


Α, και το καλύτερο αγαπητά θαμώνα. Δεν πρέπει να πας τόσο Νότια, γιατί βρίσκεται στο πλησιέστερο σου multiplex! Απαλλάξου λοιπόν από κάθε συστολή, εφοπλίσου με τα απαραίτητα βουτυρωμένα καλούδια και αναπαύσου στο ευρύχωρο κάθισμα σου. Όμως πρέπει να παραδεχτούμε πως το Australia δεν είναι Τέχνη. Είναι ένα ψυχαγωγικό υπερθέαμα, και οφείλω να ομολογήσω τρόπον τινά παλιομοδίτικο!
Βαθμολογία 3/10

6 σχόλια:

W. είπε...

Έχουν όμως ωραίο λογότυπο τα γράμματα της αφίσας, ε; :)

Urban Fish είπε...

Λοιπόν, πολύ με ενδιαφέρει να δω αυτή την ταινία...

Πρώτον λόγω όλων αυτών που προανέφερες... (είπαμε τα έχει όλα).
Και δεύτερον το όνομα και μόνο μου φέρνει στο νου τόσο ευχάριστες αναμνήσεις από το ταξίδι μου σ' αυτήν!!!Υπέροχη χώρα!!!

kioy είπε...

costello
Ε,καλά τα διαφημιστικά είναι το φόρτο
τέτοιων ταινιών...

urban fish
Ναι τα έχει όλα, ένα γνήσιο υπερθέαμα... Πάντως προσωπικά, θεωρώ πως τα ψυχαγωγικά υπερθεάματα δεν έχουν χόρο στον κινηματογράφο που όλο και περισσότερο, ακολουθώντας τη μουσική, γίνεται αγορά παρά Τέχνη...

Nathalie είπε...

Απ'την κριτική σου φαίνεται να τα έχει όλα.. αλλά τελικά και τίποτα! Θέλω να το δω όμως..

W. είπε...

Α, Kioy, δε θέλω να σε στενοχωρήσω, αλλά το τρέιλερ που ψάρεψες είναι τελείως fake! Πρόκειται για συρραφή σκηνών από άλλες ταινίες...

kioy είπε...

Nathalie,
Δεν ξέρω ίσως τα έχει όλα. Αλλά ως κινηματογραφικό έργο μάλλον δεν έχει τίποτα άλλο εκτός από μεγαλεπίβολλες βλέψεις...

costello
Ευχαριστώ για την επισήμανση... Το πρόβλημα [νομίζω] διορθώθηκε...

υγ. Καλή χρονιά σε όλους μας... Αλλά ας κάνουμε και εμείς κάτι να την κάνουμε καλύτερη! :)