Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Libeled Lady



Σκηνοθεσία: Jack Conway
Παραγωγής: Usa / 1936
Διάρκεια: 98'


Ένα από τα αξιοπρόσεκτα screwball της περιόδου ετούτη η ταινία. Προτεινόμενο μάλιστα και για Oscar. Ο Jack Conway κάνει μια ανατρεπτική, ταχύτατη κωμωδία, παραθέτοντας μια εξαιρετική αναφορά στην υποκριτική Τέχνη.

Οι ταινίες αυτής της εποχής, ή μάλλον τα συγκεκριμένα screwball που είχαν πέραση στον καιρό τους, αφήνουν μια ρετρό ατμόσφαιρα στη βιτρίνα του κινηματογράφου για τον σημερινό θεατή. Η αφήγηση τους στηρίζεται, στην πλειοψηφία, σε αυτοσχέδιες πατέντες. Οι οποίες μέσα από την γοητεία και τον παρορμητισμό τους προσφέρουν απλόχερα στιγμές "σινεματικής" θέρμης. Ενώ ταυτόχρονα, αυτή τους η μορφή, τις απαλλάσσει από μια διαδικασία αυστηρής κριτικής-αντίλογου ως προς την αλήθεια/αληθοφάνεια των γεγονότων που διαδραματίζονται. Άλλωστε ο σημερινός κινηματογράφος, και ο αφηγηματικός ειδικότερα, οικοδομείται πάνω σε τέτοιες "πατέντες" που εμφανίστηκαν στα διάφορα κινηματογραφικά ρεύματα, ή και σε δημιουργούς μεμονωμένα.


Στα της υπόθεσης. Γκάφα ξεσπάει σε κορυφαία εφημερίδα, όταν το πρωτοσέλιδο ερωτικό σκάνδαλο που εμπλέκει τη διάσημη Connie Allenbury(Myrna Loy) αποδεικνύεται αναληθή. O αρθρογράφος Haggerty(Spencer Tracy) καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση, καθώς η Connie Allenbury αξιώνει τεράστια οικονομική αποζημίωση. Το σχέδιο απλό: να στηθεί νέο σκάνδαλο που θα εμπλέκει την Connie Allenbury, αυτή τη φορά αληθές, και βάση του οποίου θα εξαγοραστεί η σιωπή της. Για τους λόγους αυτούς ο Haggerty προσλαμβάνει τον συγγραφέα και πρώην σύμβουλο της εφημερίδας Bill Chandler(William Powell) για να γοητεύσει το διάσημο πρόσωπο. Αφού πρωτίστως έχει πείσει την μνηστή του, Gladys(Jean Harlow), να παντρευτεί εικονικά τον Bill Chandler. Ένας γάμος βιτρίνα, που θα κορυφώνει το σκάνδαλο, εφόσον η Connie ενδώσει στο ερωτικό πρεσάρισμα του Bill.


Ο Jack Conway έχει στήσει για τα καλά την παγίδα! Κάνοντας μια αριστουργηματική αναφορά για τον ηθοποιό του κινηματογράφου και οποιασδήποτε άλλης μιμητικής Τέχνης. Ένας ηθοποιός δεν αρκεί να υποδύεται/ παριστάνει έναν ρόλο, αλλά οφείλει να ταυτίζεται με το υποκείμενο που καλείται να ερμηνεύσει. Κατά αυτόν τον τρόπο, σταδιακά, το σχέδιο του Haggerty καταρρέει. Καθώς ο Bill Chandler ερωτεύεται στην πραγματικότητα την γοητευτική Connie Allenbury και μια ιδανική σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους. Ενώ και η Gladys, η πρότερα εικονική γυναίκα του Bill Chandler, μετεξελίσσεται σε μια κτητική σύζυγο. Γεγονότα που γίνονται η αφορμή για αναπάντεχα κωμικές καταστάσεις.


Ο Jack Conway, με τη σημαντική βοήθεια των ηθοποιών του, κάνει μια ανατρεπτική κωμωδία. Η οποία παρακολουθείται ευχάριστα ακόμα και σήμερα, χάρις το ταχύτατο μοντάζ και την ευστροφία των διαλόγων. Ενώ μέχρι να μπει ένα τέλος στην ιστορία, τα σατιρικά πυρρά του δημιουργού έχουν στήσει στο απόσπασμα θέματα όπως: το μυστήριο του γάμου, τη ματαιοδοξία των καριερίστων, τη γυναικεία ανασφάλεια και τα διαχρονικά "ροζ" φύλλα των εφημερίδων.
Βαθμολογία 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: