Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Cztery noce z Anna




Σκηνοθεσία: Jerzy Skolimowski
Παραγωγής: Poland / France / 2008
Διάρκεια: 87'


Ο Jerzy Skolimowski, που αποτελεί πάντα μια αξιοπρόσεκτη περίπτωση σκηνοθέτη, επέστρεψε στην φιλμογραφία έπειτα από μια αποχή δεκαπέντε χρόνων. Το "Τέσσερις Νύχτες Με την Άννα" είναι η νέα του ταινία, μια κατάμαυρη κομεντί καμωμένη με τον παραδοσιακό τρόπο και ποτισμένη με το ολότελα προσωπικό και αιχμηρό ύφος του Πολωνού σκηνοθέτη.


Ο Leon, τον οποίο "ζωντανεύει" χαρισματικά ο Artur Steranko, είναι ένας βαθύτατα προβληματικός ήρωας. Αναθρεμμένος από τη γιαγιά του, ως επακόλουθο της γονεϊκής απουσίας. Δουλεύει στο κρεματόριο μιας επαρχιακής πόλης. Και είναι ερωτευμένος, σε έρωτα ανέκφραστο, με τη γειτόνισσα και συνάδελφό του Anna. Κάποια στιγμή θα χρεωθεί αδίκως τον βιασμό της τελευταίας και θα εκτίσει την ανάλογη ποινή. Όταν επιστρέψει θα βιώσει τέσσερις νύχτες απόλυτης προσωπικής ευτυχίας. Καθώς περιμένοντας το σούρουπο εισβάλει κρυφά στο δωμάτιο της κοιμωμένης Άννας. Εκεί τα συναισθήματα, ο έρωτας και η περιθωριοποιημένη περσόνα του βρίσκει ανακούφιση στη γυναικεία όσφρηση, στην αθόρυβη παρατήρηση και στη σιωπηλή έκφραση αγάπης προς το ποθητό υποκείμενο. Σε μια παραμυθένια αλλά και αυθεντική σημασιοδότηση του ρομαντισμού. Το όνειρο όμως γρήγορα θα χαλάσει, καθώς η μικρή και ασφυκτική πρωταγωνιστούσα κοινωνία έχει άλλη άποψη.


Τα 87 λεπτά του "Cztery noce z Anna" γεννούν αναπάντεχες στιγμές αυθεντικού γέλιου. Έτσι όπως ορίζεται εξ΄ορισμού στην κωμωδία. Δηλαδή η παραγωγή απρόβλεπτων καταστάσεων μέσω της παρατήρησης των υποκειμένων σε παράδοξες, με μέτρο το συνηθισμένο, εκφράσεις. Και η αιχμηρή πέννα του Πολωνού σκηνοθέτη μας χαρίζει κάμποσες αφορμές. Ωστόσο, τα 87 λεπτά μοιάζουν, επίσης, ορισμένες φορές υπεραρκετά. Καθώς πολλάκις η ταινία εγκλωβίζεται σε μια άσκοπη επανάληψη. Αποτέλεσμα της έλλειψης σεναριακών επεισοδίων που θα εμπλουτίσουν ή θα ανακατευθύνουν το ενδιαφέρον.


Ο Jerzy Skolimowski με μακρές σκηνές και αξιέπαινη ευαισθησία στο ντεκουπάζ θα ποιήσει την ταινία του. Οι καταβολές απ' το βουβό αλλά και το ύστερο cinema είναι διάχυτες. Και εκφράζουν εκ των προτέρων την ανησυχία πως η ταινία θα αντιμετωπιστεί σαν ασύγχρονη. Εδώ πολύ εύστοχα παρατηρούμε και έναν παραλληλισμό με την κύρια θεματική της ταινίας. Δηλαδή τον ρομαντισμό, ο οποίος αντιμετωπίζεται ως απαρχαιωμένος στην κυνική σύγχρονη κοινωνία. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση άμεση διάθεση του δημιουργού να αποτυπώσει μια σύγχρονη κοινωνία. Όμως η σκιαγράφηση της μικρής πόλης μέσω μιας αποπνικτικά μουντής φωτογραφίας και μιας αιρετικής εξουσίας δικολαβισμού, σε συνδυασμό με την περιθωριοποιημένη θέση του πρωταγωνιστή, ποτίζει άμεσα τον λογισμό του θεατή με την εξής διαπίστωση: "Η σύγχρονη κοινωνία οπλισμένη με τα προσχήματα της προόδου απαρνείται και καταρρίπτει ολοκληρωτικά το παρελθόν, σβήνοντας απ' το σήμερα και τα γνήσια συστατικά του." Τέτοιο συστατικό, μας λέει ο Jerzy Skolimowski, είναι η αρχιτεκτονική του κλασσικού cinema που διαρκώς ξεθωριάζει, τέτοιο συστατικό και ο απορριφθέν αγνός ρομαντισμός!

Εν κατακλείδι, γοητευτικό σαν παλιό καλό κρασί με πολλά όμως σεναριακά περιθώρια βελτίωσης.
Βαθμολογία 6/10

2 σχόλια:

Lorelei Am Rhein είπε...

Το σίγουρο είναι, ότι θα την δω!
Ελπίζω να έχεις δει το Lightship, (1985) του σκηνοθέτη!
Απλά τέλειο!
Μού άρεσε η παρουσίασή σου!
Φιλιά!

kioy είπε...

Δεν το έχω δει το Lightship, αλλα πρέπει! Αφου μου το προτείνεις και εσύ, ένας ακόμα λόγος!...