Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

A Guide to Recognizing Your Saints


Σκηνοθεσία: Dito Montiel
Παραγωγής: Usa / 2006
Διάρκεια: 96'


Ο Dito Montiel θα κάνει μια προσωπική κατάθεση στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Δυνατές σκηνές, γεμάτες πάθος και συναίσθημα που δείχνουν να ξεπήδησαν απ' τα παιδικά ημερολόγια του σκηνοθέτη και σεναριογράφου. Παρουσιάζονται μη γραμμικά στο χρόνο, με εναλλασσόμενο βαθμό έντασης, έτσι ακριβώς όπως ανακαλούνται από τη μνήμη.


Ο Dito είναι γόνος μιας προβληματικής οικογένειας. Η παρέα του απαρτίζεται απ' τον αυταρχικό Antonio, τον "πειραγμένο" αδερφό του Giuseppe και τον Nerf. Μαζί αλητεύουν στις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης. Η ζωή των δρόμων επιφέρει μπλεξίματα και γίνεται εξαιρετικά ριψοκίνδυνη, ο θάνατος ίσως πιο εύκολος απ' τη ζωή, η αυταρχική αγάπη της οικογένειας περισσότερο από καταπιεστική και η συναισθηματική ολοκλήρωση ανέφικτη. Όλα αυτά οδηγούν το Dito να βροντήξει τις πόρτες πίσω του, και να γυρίσει παρά μόνο δεκαπέντε χρόνια αργότερα.


Η ταινία απαρτίζεται από μια συγκινητική κολεκτίβα έντονα δραματικών σκηνών. Η κάμερα στο χέρι μεταφέρει επακριβώς την ταραχώδη ζωή των δρόμων της Νέας Υόρκης. Η ψυχολογική, η λεκτική και η σωματική βία σε συνδυασμό με τα grafiti σκηνικά συνθέτουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ως προς τον χρόνο η ταινία εξελίσσεται ταχύρρυθμα, κόβοντας την ανάσα του θεατή. Όμως στο κοφτό μοντάζ παρεμβάλλονται ασύμμετρα μακρές και ωραιοποιημένες σκηνές(υπό μουσική υπόκρουση) που επιδιώκουν με έναν κάπως αυταρχικό τρόπο να "μιλήσουν" στο θεατή.

Ο Dito Montiel κάνει μια προσωπική ταινία με πολύ συναίσθημα. Όμως δεν είναι λίγες φορές που συλλαμβάνεται να ξεπερνά τα μέτρα της υπερβολής. Κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη φόρμα της ταινίας, η οποία με κάποια παρορμητικά τρικ αποποιείται κατά έναν τρόπο της ρεαλιστικής θεματολογίας της. Ενώ και η δραματουργία θέτει πιεστικά τον προβληματισμό μέσω ακραίων καταστάσεων. Μια ολοκληρωτικά προβληματική οικογένεια, ζωή και θάνατος, βία, συμμορίες, φτηνές ερωτικές σχέσεις είναι τα άκρα στα οποία εκτίθεται ο θεατής. Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής κυνηγάει το Αμερικάνικο όνειρο σε κάποια φιλήσυχη γωνιά της Ευρώπης.


Το "A Guide to Recognizing Your Saints" παρά την αμφισβήτηση των παραπάνω παραγράφων, διαφαίνεται πως έχει έναν προσωπικό τρόπο προσέγγισης πολύ ενδιαφέροντων ζητημάτων. Όπως η αναζήτηση της ταυτότητας της πραγματικής φιλίας. Η αποδόμηση του θεσμού της οικογένειας μέσα από μια συντηρητική τέτοια. Η γονεϊκή αγάπη ως ασφυκτική μορφή καταπίεσης. Και η ολοκληρωτική φυγή ως λύση των προβλημάτων. Ζητήματα που σφηνώνονται για τα καλά στα έγκατα του θεατή, παρά την αυταρχικότητα με την οποία ξεδιπλώνονται οι όποιες λύσεις! Τέλος, θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν κάναμε μια αναφορά στο εξαίρετο cast αυτής της ταινίας. Το οποίο απαρτίζεται από τους: Dianne Wiest, Robert Downey Jr., Shia LaBeouf, Melonie Diaz, Channing Tatum, Chazz Palminteri.
Βαθμολογία 6/10