Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Greenberg


Σκηνοθεσία: Noah Baumbach
Παραγωγής: USA / 2010
Διάρκεια: 107'

Μόλις έχει εξαχθεί από ψυχιατρείο. Είναι απροσάρμοστα νευρωτικός. Γοητευτικά και γνήσια διαφορετικός. Απηυδισμένος απ' το παρόν, συνεπακόλουθα τύπος νοσταλγικός. Έχοντας ζήσει στη Νέα Υόρκη, στο ταχύρρυθμο Λος Άντζελες μοιάζει σαν ψάρι έξω απ' το νερό. Ως αντίδραση, κοσμοϊδεολογικά, μένει συνειδητά άπραγος. Για σας που αρέσκεστε στις ταμπέλες, με λίγα λόγια: είναι ο λάθος άνθρωπος. Και όμως ο σκηνοθέτης Noah Baumbach(σεναριογράφος των Fantastic Mr. Fox, The Life Aquatic with Steve Zissou μεταξύ άλλων) με χαμηλόφωνο ύφος, πάντα βιτριολικό, καταφέρνει να αντιστρέψει πολλάκις την παραπάνω πρόταση σε: λάθος κόσμος.


Τον παραπάνω ρόλο φέρει εις πέρας ο αναπάντεχα καλός Ben Stiller. Κόντρα στη "συνήθη" εικόνα του επωμίζεται έναν άκρως δραματικό ρόλο, και χωρίς εκβιασμούς, δίνει πραγματική ζωή και βάθος στον ήρωα του. Περιορίζει τις έντονες συσπάσεις του προσώπου, και πείθει από την πρώτη στιγμή ως "πειραγμένος" και αδειασμένος απ' τον χαλασμένο απρόσωπο κόσμο της νέας χιλιετίας. Τον κόσμο της υλικής ευμάρειας και του ανελέητου τρεχαλητού. Δίπλα του στέκεται επάξια η Greta Gerwig, στο ρόλο μιας άτσαλης, μα γλυκιάς συνάμα, κοπέλας με την οποία έχει κάτι σαν σχέση. Όλα αυτά ο Noah Baumbach τα τοποθετεί σε μια μελαγχολικά ανάλαφρη ατμόσφαιρα. Η οποία ενισχύεται απ' τη μουσική επένδυση, με την κυριαρχία κομματιών των 80ς.


Επί της ουσίας, αυτό που κάνει το Greenberg μια άξια προβληματισμού ταινία, είναι η ενσυνείδητη στάση του ήρωα να μένει άπραγος μέσα σ' έναν κόσμο που κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Πρόκειται για πράξη επαναστατική! Δηλώνοντας στη σύγχρονη οργάνωση της χρονοφθόρας καθημερινότητας την ύπαρξη πολυάριθμων δραστηριοτήτων, τις οποίες θεωρητικά ακολουθούμε εθελούσια, αντιπερισπώντας τον εαυτό μας από τα επιούσια. Καθώς απ' τους ισχυρότερους τρόμους του σύγχρονου νευρικού ανθρώπου είναι η κενή στιγμή, στιγμή: της σιωπής, της υπαρξιακής πάλης. Έτσι το να δρας, και η άσκοπη περιφορά μεταξύ ανούσιων χρόνων επιτυγχάνει την αντιπερισπαστική απώθησή μας απ' το φιλοσοφικό τραπέζι. Αν βιαστείτε να απωθήσετε τον κύριο Greenberg μη τολμήσετε να διερωτηθείτε γιατί...
Βαθμολογία 7/10

3 σχόλια:

W. είπε...

Λοιπόν θεματολογικά και ιδεολογικά η ταινία μου φαίνεται πολύ πρωτότυπη... Στίλερ σε διαφορετικό ρόλο... Σίγουρα θα ρίξω μια ματιά.

kioy είπε...

Καλώς επανήλθες!!!

Να τη δεις, ενδιαφέρουσα πολύ θα τη χαρακτήριζα... Περιμένω την άποψη σου!

Dimitra είπε...

μου φάνηκε λίγο χλιαρή η ταινία αλλά άξια προσοχής σίγουρα. με το χλιαρή εννοώ ήσυχη, χαλαρή και χωρίς να μου δώσει την ένταση που ήθελα, ίσως αυτή η επαναστατική απραξία του greenberg με κατεβαλε. χρησιμοποιώ τον όρο σου για την απραξία του γιατί μου άρεσε το πως το είδες και συμφωνω μαζί σου σ' αυτο!

και μπραβο στον stiller όντως , πολύ καλος!!